PC ne zalaufa?

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
zadeva je stara 6 let(amd dual core 5400),včeraj delalo BP,danes se ugasne po 2sekundah,ventilator procesorja in napajalnika se začne vrteti medtem ko grafične pa ne.preveril kontakte na matični vse BP,kondenzatorji niso napihnjeni,morda kdo ve zakaj bi šlo.sam sumim na matično,gledena starost bi lahko bil tudi napajalnik

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Navadno najpogosteje crkne napajalnik. Če imaš možnost, poizkusi z drugim.

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
nimam možnosti,sem pa opazil da ko zadevo prižgem in ugasne potem utripa power lučka na kišti,zadevo izklopim iz elektrike za par sekund in potem lahko ponovno naredim štart PCja za 2 sekundi

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Skoraj gotovo je napajalnik. Pod obremenitvijo se sesede in ne spelje POST-a, kar pomeni da do grafične niti ne pride. Dobi enega drugega in probaj.

V 9 od 10-h primerov računalnikov ki jih dobim v popravilo je problem ravno v tem. Včasih se celo zgodi da (ponavadi po daljši odklopljenosti napajalnega kabla) računalnik spelje zagon in potem normalno dela, a vprašanje kako dolgo in kako bo pri naslednjem zagonu.

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Pred mesecem je moj kolega imel podoben problem. Računalnik se je zagnal in potem izklopil čez nekaj trenutkov. Ugotovili so, da je odpovedal ventilator na grafični kartici.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.450
9.739
113
EU
Katerega si kupil
grims-1.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
da ukradem temo
smile-1.gif

računalnik se sicer prižge, vendar obstane na logo sliki, ki se prikaže takoj ob zagonu.Od tu ne gre dalje. Probal sem:

- z drugim napajalnikom
- z drugimi rami (v različne reže)
- odstranil grafično in monitor povezal na integriran VGA izhod
- za 10 min odstranil napajanje in tudi baterijo na osnovni plošči

situacija v vseh primerih ostane ista. Je pa res, da je bil računalnik tako zaprašen, da hlajenja prakično ni bilo. Na grafični se vetrnica sploh ni več vrtela
uf-1.gif
Sicer sem zdaj vse to uredil, namazal z novo termalno pasto tudi procesor, vendar to je zdaj itak nerelevantno.

verjetno je fuč osnovna plošča, čeprav je videti "zdrava" in ni nobenega napihnjenega kondenzatorja ipd..Mi še sploh preostane kaj za sprobat, razen peke OP v pečici
grin1.gif

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.991
113
Lahko še zamenjaš procesor.
Električna napeljava hiše/sobe je ok ?

Napiši modele komponent.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Elektrika ni problem, računalnik se na različnih lokacijah enako obnaša. Bom probal menjat še cpu, mislim, da še imam nekje nekega starega intelovega 2 jedrnika, ki bo pasal v to osnovno ploščo (socket 775). Trenutno ne morem opisat komponent, ker računalnika nimam pri roki. Jutri zvečer nadaljujem projekt.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Elektrika ni problem, računalnik se na različnih lokacijah enako obnaša. Bom probal menjat še cpu, mislim, da še imam nekje nekega starega intelovega 2 jedrnika, ki bo pasal v to osnovno ploščo (socket 775). Trenutno ne morem opisat komponent, ker računalnika nimam pri roki. Jutri zvečer nadaljujem projekt.

kako plata reagira na manjkajoce komponente? piska ali vedno isto? do biosa lahko prides?

ce bos rabil cpu za testiranje se javi... mogoce bi se se kaksna 775 mb nasla... naceloma ti se to ne splaca popravljat ,ker je plata drazja od celega pcja
wink-1.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
pozabil sem napisat - pc sploh ne zapiska, ne glede na to ali so komponente v plati ali ne. Ravno to se mi je takoj zdelo čudno, da ko sem odstranil ram, je bilo praktično isto, računalnik ni zapiskal z značilnimi 3 piski ampak je bil še vedno je tiho (zvočnik je prisoten). Do biosa ne pridem, saj kot rečeno obvisi na logo sliki, ki se prikaže takoj ob zagonu. Sem poskušal s takojšnjim pritiskanjem del in ostalih f tipk, vendar ne reagira. Danes sprobam še drug cpu, pa bom videl. eazy hvala za ponudbo ampak mislim, da imam enega za test. Da se ne splača menjavat osnovne plošče mi je tudi jasno
smile-1.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
najmanjša verjetnost k največji:
CPU
PLOŠČA
RAM
DISK
NAPAJALNIK

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.485
843
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
ti res delaš v računalniški trgovini?
confused-1.gif

zaradi diska (katerega si dal pod drugo največjo možnost) je še vsak računalnik vedno prilezel vsaj do BIOSA, ki ni odvisen od HDD-ja spljoh..Napajlnik kot največjo verjetnost po tvojem, sem menjal, a ni bilo razlike..ostalo se mi ne da pisat, ker je že napisano.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
pozabil sem napisat - pc sploh ne zapiska, ne glede na to ali so komponente v plati ali ne. Ravno to se mi je takoj zdelo čudno, da ko sem odstranil ram, je bilo praktično isto, računalnik ni zapiskal z značilnimi 3 piski ampak je bil še vedno je tiho (zvočnik je prisoten). Do biosa ne pridem, saj kot rečeno obvisi na logo sliki, ki se prikaže takoj ob zagonu. Sem poskušal s takojšnjim pritiskanjem del in ostalih f tipk, vendar ne reagira. Danes sprobam še drug cpu, pa bom videl. eazy hvala za ponudbo ampak mislim, da imam enega za test. Da se ne splača menjavat osnovne plošče mi je tudi jasno
smile-1.gif

mb... zal
wink-1.gif

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
shift, da izključiš napako na grafi, jo odstrani in kabel monitora daj na share grafo ali sploh ne priklopljaj monitorja, pc ti ne sme ugasniti, če pa ti bo, je zagotovo lahko napajalnik, lahko pa tudi kaj na matični,

lp

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
a ti res znaš brati janch? jaz sem ti napisal, največja verjetnost.da dela k najmanjši...

torej CPU ti bo zadnji crknil, prvi po spisku so napajalniki....potem disk, rami in osnovna....je pa čisto odvisno od trgovine/servisa/proizvajalca....

ampak CPU je na prvem mestu zanesljivosti.

tebi je šla 90% plata.