Patentiranje

COBO

Pripravnik
21. feb 2008
114
0
16
Pozdravljeni,

no pa je napočil tudi trenutek, ko začenjamo razmišljat o "going worldwide" in o zaščiti produkta.

Imam produkt, ki je unikaten in uradno se nikjer na svetu ne trži. Po pregledovanju patentnih registrov ( vglavnem google-paterns ) nisem zasledil ničesar podobnega.

Zanima me kakšni so postopki ( v kratkem strnjenem opisu ) in kakšni so časovni roki , katere je za pričakovati pri takšnem procesu. Govorim seveda worldwide.

Vsaka informacija prav pride.

Hvala.

Lp, COBO

P.s.:Aja pa če se komu sanja od česa je odvisna cena. Nekje zasledil da je milijone nekje stotine tisoče nekje pa dosti nižje cene. ( € ).
467716-post_slo.gif

B81

22. jul 2007
37.708
10.972
113
Zaščite logotipov so verjetno kaj cenejše od produktov...pokiči na patentni urad v Ljubljano. Mislim, da je nekje 6 mesecev časa, da se kdo pritoži, potem pa ni problema.

Obstaja celo firma (za eno vem), ki išče sorodne artikle/imena po svetu in ti ponuja pritožbo za velik denar...
bonk.gif

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Prvo moraš ločiti med različni "intelektualnimi pravicami" - izum, registrirana znamka, model...
Ločiti je potrebno tudi med patentno prijavo in podeljenim patentom.
Prijava po mojih informacijah nudi zaščito 18 mesecev, potem pa je vsebina objavljena in tudi ne stane toliko kot patent. V tem času moraš torej zadevo spraviti v pogon, tako ali drugače - v patent ali pa prodaš te pravice naprej.
Koliko stane patent je odvisno od regionalnega področja za katerega želiš, da je varovan - Slovenija, Evropa, Azija, Amerika...

Še ena povezava za osnovne informacije: http://www.imamidejo.si/

Za podrobnosti bo pa res najbolje, če povprašaš v patentni pisarni.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
A ni fora, da izdelka sploh ne morš patentirat v Ameriki, če si iz Evrope. Popravite me...mogoče se mi je to le sanjal...

izida

Pripravnik
30. avg 2007
30
0
6
To ne drži. Samo način prijave je drugačen. Za Evropo imaš t.i. evropski patent, za svet pa PCT. Pa seveda lahko vložiš tudi v posamezni državi. V ZDA lahko še celo kakšno stvar več prijaviš kot v Evropi, ker imajo bolj ohlapna merila glede patentibilnosti.

Avtorju in ostalim: UIL - tukaj imate vse lepo napisano, glede konkretnega primera pa je najbolje, da se avtor oglasi kar v pisarni, oz. ureja z njimi.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Ravno sedaj ob 16.55h če si gledal sejo državnega zbora na TVS2 je Franci Kek zastavil to vprašanje ministru za visoko šolstvo Golobiču!

če sem prav razumel:

Oblikujejo neke konzorcije (18) ki naj bi se ukvarjala z temi zadevami in bi ti pomagala pri patentiranju.....pod pogojem da se vložek v patent izplača....za leto 2009 je razpis v teku........za 2010 še zbirajo sredstva za te konzorcije ( Nu_money
smile-1.gif
)

Po mojem ne bo odveč če pomejlaš na ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo

Nazadnje urejeno:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Fajn vprasanje, samo @merdzo, @Tku, oglasujete posrednike, ne pa ponudnika, edino @izida je dala objektivno informacijo.

@Denis, logotip (po slovensko "znamka" sciti samo ime proizvajalca - ampk ce imas samo znamko lahko kdorkoli kopira tvoj produt in ga prodaja pod drugim imenom.

1) Ena od moznosti zascite je "model" oziroma design - ta sciti zunanjo podobo izdelka

2) v kolikor gre pri @COBO produktu za nekaj "tehnicnega" - potem je sredstvo zascite "patent"

Patent je drag, vendar daje za svojo ceno "monopol" - vprasanje je kako bos ta monopol vnovcil.

Postopek je nasleden:
a) vlozis prijavo za patent v eni drzavi
b) na podlagi te prijave lahko v drugih drzavah v roku enega leta od a) vlozis prijave za isti izum
c) po 18 mesecih so vse te prijave objavljene in vidne torej tvegas 18 mesecev, da je bil nekdo pred tabo
d) istocasno dobis porocilo od patentnega urada, ali je tvoj izum res patentibilen
e) ce patentni urad najde karkoli kar bi prejudiciralo tvoj izum se zacne komunikacija, kjer jih prepricas v tvoj prav ali ustrezno omejis svojo prijavo
d) dobis patent podeljen in potem lahko se vedno tretje stranke ugovarjajo

Kako izpeljati a) ? primere prijave in kaj mora vsebovati imas v temle vodicu:
http://documents.epo.org/proje...t1_06_09_en.pdf

Kako izpeljati b)? lahko v vsaki drzavi posebaj, ali obstajajo drazje poenostavitve, kjer pokrijes vec drzav naenkrat ali si kupis cas.

cena ? sitnica, kot bi rekel AlanFord - v Sloveniji par sto EUR, ampak ce zelis pokriti cel svet pa racunaj 30-100.000 EUR. in potem vzdrzevanje patentov vsako leto par

Lepa stvar je da stroski ne nastanejo na zacetku ampak explodirajo malo kasneje.

Odlocitev:
A) Moras se odlociti ali bos ta produkt sam proizvajal in ga prodajal po celem svetu in z njim zasluzil toliko, da pokrijes vlozek?
B) Ali pa bos vlozil patentno prijavo - v prvem letu ti ni treba placati nic, v drugem letu pa ce zelis pokriti vsaj zacasno cel svet priblizno 2600 EUR. Nato imas se eno leto in pol casa - skupaj 30 mesecev ko ni drugih stroskov - v tem casu gres okoli industrije, jim mahas s svojo patentno prijavo pod nosom in jim jo prodas.

Ce rabis se kaj vprasaj. Na sreco sem lahko kot eurokrat povsem neutralen.

Nazadnje urejeno:

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Fajn vprasanje, samo @merdzo, @Tku, oglasujete posrednike, ne pa ponudnika...

V pojasnilo:

Ne oglašujem ničesar, podal sem stran, kjer sem našel nekaj informacij v to smer, ki so se mi zdele uporabne, ker se sam pripravljam na podoben korak. Razen tega nimam nikakršne povezave s stranjo.
cool-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Patenti so načelno dragi (npr. niti Elan ne patentira smučk povsod po svetu - ni potrebe za patent npr. v Egiptu). Pač zaščiti se v tistih državah kjer se pričakuje največja prodaja (ZDA, EU, pa še kaka država zraven).

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
@KarEn, Imas prav - vendar se cela EU je prevec (BTW: EU patenta sploh ni)

Elan patentira zelo malo, brez strategije in vecinoma samo v Avstriji in Nemciji.
Akrapovic je sicer vlozil slovenski patent in sel potem v PCT, vendar se je izkazalo da njegovi auspuhi niso patentibilni in je umaknil prijave, samo v ZDA je zascitil obliko izdelka (model)

P

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
pa tudi splacalo se mu ni, karkoli zaščiti,ker naslednjo leto "kitajčki" in njim podobni itak vseskopirajo pa nikomu ništa..konkurenčno prednost si zagotovi s kvaliteto izdelave, materialov in ne s patentom.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
bom kar tole ponucal.....

kako naj pristopim k sledečemu...pač mam idejo....gre za hardversko-softversko rešitev.....kako se zaščitit ? načeloma je tehnologija izumljena....samo pač ni izkoriščena za to kar imam jest v glavi.... bi se pa zadeva definitivno prijela world-wide.... tako da....kam se obrnit ?

P.S. stvar je zelo uporabna ( life saving ) in mi je čudno da se je noben še ni spomnil....tudi googlanje ni obrodilo sadov da je to že kdo izumil/patentiral

Nazadnje urejeno:

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Da se ena stvar definotivno prime na world wide... težka bo, ponavadi se redko kera prime.