Passat, letnik cca 2005-2007 - izkušnje

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Kupujem avto do približno 12000€, kakšen € več ali manj tudi ni problema. Najbolj se zanimam za VW Passata med letnikom 2005 in 2007. Kupil bi dizla, sedaj pa ne vem, ali so te mašine še tako kvalitetne, kot govorije za passate letnik cca 2002?
Katera diesel mašina je trenutno najbolj kvalitetna/varčna?
Je avto trd ali mehek, udoben (baje so VW nasplošno trdi)?
Je sploh vreden te cene?
Kako je kaj s konkurenco z isto ceno?
Dobim kje več?
Morda kakšen audi?

Sem bolj laik na tem področju in se res ne spoznam.

Želim si predvsem eleganten avto, ki je udoben. Prosim tiste, ki si ga lastijo oz tisti, ki o passatu kaj več vedo, da to delijo z nami v tej temi. Hvala lepa!

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik sloth481 pravi:
Dobim kje več?

Pri Kii nov avto z 7-letno garancijo.
smile-1.gif

• Všeč mi je
Reactions: Zebdi

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Citat:
Dobim kje več?

tak passat ni nič posebnega, večina uvoz, zgonjeni, zanemarjeni, itd. Skratka zelo težko dobiti pameten primerek za takšen denar. Z 2.0tdi motorji v teh letnikih so bile tudi težave. Pa še vsak vaški mesar ga vozi.
Kupi accorda, imaš bistveno boljši in zanesljivejši avto za tak denar.

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Dobim kje več?

Pri Kii nov avto z 7-letno garancijo.
smile-1.gif
a
Kia ceed ni niti približno tako udobna, kot passat. Verjemi. Imam sodelavca s to kio in ni niti približno takega udobja, kot pri passatu, ki ga ima oče od prijatelja. Slednji avto samo hvali in ne razmišlja več o drugem. Torej ostajam sigurno pri boljših, kvalitetnih avtomobilih, pa čeprav bodo rabljeni. Pa brez zamere, kia ceed je sicer vredu, ampak to ni avto zame, poleg tega iščem limuzino, ki ne ropota pri večjih hitrostih.

Hvala za mnenje vseeno.

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Citat:
Dobim kje več?

tak passat ni nič posebnega, večina uvoz, zgonjeni, zanemarjeni, itd. Skratka zelo težko dobiti pameten primerek za takšen denar. Z 2.0tdi motorji v teh letnikih so bile tudi težave. Pa še vsak vaški mesar ga vozi.
Kupi accorda, imaš bistveno boljši in zanesljivejši avto za tak denar.

Kako je lahko večina uvoz, če pa ga ima vsak mesar?
grims-1.gif

Uvoz so bili prejšni starejši modeli, novih je pa kar nekaj slovenskih. Tudi na avto.net je veliko primerkov iz Slovenije. To, da ga vsak drugi vozi, oz da jih je veliko, me sploh ne moti, ker me res ne zanimajo drugi
tongue-1.gif

Tudi na honde sem že mislil, vendar japonski avtomobili baje niso več taki kot so bili. So japonski dizli kvalitetni? Pred cca 7-8 leti vem, da se je močno kritiziralo japonske dizle, trenutno pa ne vem, če se je situacija že kaj spremenila. Pa udobje hodne? Se lahko primerja s passatom? Nekako mi vsi priporočajo nemca.

Tudi tebi hvala za mnenje!
tongue-1.gif

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Pomoje je Passat še najboljša izbira, ker;

- Je aktualen model
- Bo bolje držal ceno
- Ga boš lažje prodal
- Nerabiš paziti da bi si zlomil roko na plastični armaturi kor pri japoncu

Jaz bi vzel na tvojem mestu trotlziher 1.9 TDI 105ps in ga po potrebi čipal.

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
Daleč od tega da bi bili večinoma uvoženi.
Po mojih iskušnjah dober avto, zdaj sem pri drugem, pa nisem mesar
bonk.gif
Oba nova, brez vsakih problemov.

Izogni se letnikom 2.0 TDI 2005, ki so najbolj pokvarljivi, 2006 in 2007 so boljši, od 2008 so odlični KLIK

Če boš vzel starejšega vzemi 1.9 TDI 105 KM, najbolj vzdržljiv in robusten, malo traktorski
smile-1.gif

2.0 TDI šele od 2007 naprej.

Najbolj pogoste okvare teh letnikov ADAC

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Hvala lepa za tole! Torej se splača malo več dat, za letnik 2008+.
Samo nekaj mi ne gre v glavo. Passat verjetno ni ravno med lažjimi avti, pa ima le 105KM?
confused-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.468
447
83
ksz

Fini voz, na uč boljši oz. prijetnejši od ingolstadskega bratranca. Žal ne tudi po kakovosti...

2.0 PD slaba izbira? Ne bi rekel, če nimaš par jurjev zraven za pušnit en, dva, tri... če karkoli crkne, potem je itak to izven tvoje klase. Kupi Cliota. Znalci vejo, da obstaja miljaužent verzij tega motorja, bloki / glave / gredi / whatever so kritični sami pri eni ali dveh. Kaže preverit, čez palec pa je 2006+ za pameten denar imho dobra izbira.

Uvoženi in zgonjeni? Dobro leto nazaj uvožen nemški variant, 2.0 dpf, 200k km, l. 2006, trendline + dodatki (navi, gretje sedežev, pameten špegu...), 10 jurjev. Koliko ga je plačal posrednik nimam pojma. Je pa dejal: take it or leave it, prodam ga čez 2 uri, pride štajerc (sicer nič čez njih, to so njegove besede) in naslednji teden ga dobiš v oglasu, za 13k in z 100k km. Pa še v Nemčijo mu ni treba hodit. Notranjost ohranjena super dobro, če bi napisal 60k bi peljal vsak. Pa avto ni bil "obdelan". In verjamem, da bo b.p. naklepal pol milijona km.

Se pravi: dober nakup, obvezno pa na servis in naj ga pregledajo. Kilometri niso važni, 200k je sitnica. Oprema več kot je, boljše je. 1.9 je kao zanesljivejši, ampak tudi švohnejši. Z remapingom zna biti dobra izbira (ima pa samo 5 prestav).

Ugodni znajo biti tudi avtomatiki (DSG), za katere pa je nujno(!) jih preverit po dolgem in počez. Stvar je fina, amapk če gre kaj narobe, je dragoooo. Zakaj pri nekaterih tako nizka cena iskreno nimam pojma. Mogoče zaradi dražjega vzdrževanja ali pa so res sfookani? Bo bolje vedel kak mojster.

Dodatno pri opremi - veliki barvni navi (MFD DVD) do 2007 je vreden pol peezde. Edina dobra stvar je, da konzola z velikim zaslonom izgleda lepše. Pokritost slo 50%, dvd stane 200€, kopija no-go, šteka, zraven pa še muzike ne moreš poslušat. Armatura je pri nekaterih svetleča srebrna plastika (fejk shiny aluminij), ki bode v oči. Boljša izbira je kaj bolj diskretnega, temnejšega.

Oprema pa gre trendline, comfortline, highline. Med zadnjima je še sportline, bolj športni. Kot rečeno - več je, bolje je. Od 2007 (ali 2008) dalje si dobil tudi bluemotion 1.9 TDI. Malo dodelana mašina, spremenjena razmerja v menjalniku, drugo olje, druge gume, bla, bla, bla... vse na temo ekologije in manjše porabe. Ampak še vedno samo 105KM.

Ga pa ima res že skoraj vsak. Ker je dober avto za dober denar. In tudi vzdrževanje ni drago, pa še mojstrov za VW je precej.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
kot ti že nekateri napisali, samo bejž stran od 2.0 tdi motorja PD (vsi motorji PD 2.0 tdi v passatih imajo siemens šobe in te crkujejo)

uzam 1.9 tdi 105+čip
zmaga.gif

sloth481

Pripravnik
9. jul 2010
49
0
6
Blažko, ne vem kako nej se ti zahvalim za tole izčrpno "poročilo". S tem si mi zelo, zelo pomagal! Dobiš zvezdice, da ti vsaj malo poplačam trud
zmaga.gif

Torej.. zanima me le še nekaj.. 1.9 105KM. Koliko ima porabo?
Kako pa izgleda ta zadeva s čipom? Koliko KM bi pridobil? Se avto zaradi tega nič ne muči? Poraba se verjetno močno zviša ali ne?

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
105 KM je čist dovolj za normalno vožnjo, 180+ po avtocesti brez problema. Polno naložen v klanec mu malo zmanjkuje, ampak tu se pokaže navor. Če ti je premalo vgradiš čip. Jaz ga nisem čipal, pa mu tudi tistih par konjev ni manjkal.
Poraba okrog 6 l pri normalni vožnji.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Dejstvo je, da je kvaliteta s tem modelom passata precej padla. Nemški novinarji so ga vzeli pod drobnogled in prevozili 100.000km. Rezultati niso dobri - http://www.autobild.de/artikel/dauertest-vw-passat-variant-2.0-tdi_785569.html

Bei einem Dauertest ( 100 000 Kilometer ) der AUTO-BILD ( Nr. 38 vom 19.09.08 ) mit einem VW PASSAT VARIANT und 2,0 TDI Diesel-Motor ist der Testwagen mehrmals wegen elektrischer und elektronischer Fehler liegengeblieben und musste teilweise durch ADAC-Wagen abgeschleppt werden.
In der Zuverlässigkeitsliste ist der VW-PASSAT nun ganz unten auf den 28.Platz ( von 32 ) zurückgefallen.

Nekateri pač brezglavo zagovarjajo nemško zanesljivost. Sam sem pred časom iskal ravno tak model, vendar obupal, ker pač ni bilo nič pametnega za dobiti. Zato sem začel gledati accorda, kjer je izbira bistveno kvalitetnejša, okvar pa praktično ni. Napisal si, da se je 8 let nazaj močno kritiziralo japonske dizle... Honda je svoj prvi dizel predstavila 2003 v accordu in je takrat bil razglašen za enega najboljših nasploh. Prejel je tudi številne nagrade in danes ima marsikateri prek 300k km in še vedno gre brez omembe vrednih težav, kar za passate zelo težko rečemo (sploh 2.0tdi). Poglej si malo svetovne in evropske lestvice zanesljivosti, kjer je accord vedno med top 5 (če že ni prvi), passata pa večinoma ne najdeš med najboljših 30. Ko sem še hodil po vw servisih, sem pogosto videl razne passate, kjer so pri 70k km razdirali motorje in pisali račune v vrednosti čez 1000eur za razne brezvezne okvare, ki se pri takih km zagotovo nebi smele zgoditi. Razumem, da je v Sloveniji obilo (ponosnih)lastnikov passatov in se s takimi izjavami ne strinjajo, vendar se dejstev pač ne da spremeniti. Se pa strinjam, da so prejšnji modeli passatov bili zelo dobri.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Nabijaš da je kar hudo. Na mobile.de ni niti enega Accorda ki bi imel preko 300k prevoženih, Passatov pa je vsaj 50. Ampak ja, Honda zdrži 300k brez da zamenjaš olje, pri Passatu pa je treba pri 70k delati že VSAJ malo generalko, itak.
crazy1.gif

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
kak ni? klik. Sicer pa tudi 250k ni malo. Na hondaforumu najdeš kar nekaj folka, ki se približujejo tem številkam in ne omenjajo kakšnih težav, medtem ko na vw forumih folk konstantno prosi za pomoč pri okvarah. Še enkrat, poglejte si lestvice zanesljivosti, lahko so nemške, angleške ali ameriške pa bo jasno. Ampak v Sloveniji je vw/passat nadpovprečen in potem dolgo nič...

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Pogovarjamo se o dizlih, ne vlači zdaj bencinarjev zraven. Sicer pa, a ni logično, da se folk več pogovarja o okvarah passatov, če jih je pa 137x več na cestah kot accordov? Zakaj že? Verjetno ker je tako slabši avto, ane?
smile-1.gif

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Dejstvo je, da je kvaliteta s tem modelom passata precej padla. Nemški novinarji so ga vzeli pod drobnogled in prevozili 100.000km. Rezultati niso dobri - ,

Bei einem Dauertest ( 100 000 Kilometer ) der AUTO-BILD ( Nr. 38 vom 19.09.08 ) mit einem VW PASSAT VARIANT und 2,0 TDI Diesel-Motor ist der Testwagen mehrmals wegen elektrischer und elektronischer Fehler liegengeblieben und musste teilweise durch ADAC-Wagen abgeschleppt werden.
In der Zuverlässigkeitsliste ist der VW-PASSAT nun ganz unten auf den 28.Platz ( von 32 ) zurückgefallen.

Nekateri pač brezglavo zagovarjajo nemško zanesljivost. Sam sem pred časom iskal ravno tak model, vendar obupal, ker pač ni bilo nič pametnega za dobiti. Zato sem začel gledati accorda, kjer je izbira bistveno kvalitetnejša, okvar pa praktično ni. Napisal si, da se je 8 let nazaj močno kritiziralo japonske dizle... Honda je svoj prvi dizel predstavila 2003 v accordu in je takrat bil razglašen za enega najboljših nasploh. Prejel je tudi številne nagrade in danes ima marsikateri prek 300k km in še vedno gre brez omembe vrednih težav, kar za passate zelo težko rečemo (sploh 2.0tdi). Poglej si malo svetovne in evropske lestvice zanesljivosti, kjer je accord vedno med top 5 (če že ni prvi), passata pa večinoma ne najdeš med najboljših 30. Ko sem še hodil po vw servisih, sem pogosto videl razne passate, kjer so pri 70k km razdirali motorje in pisali račune v vrednosti čez 1000eur za razne brezvezne okvare, ki se pri takih km zagotovo nebi smele zgoditi. Razumem, da je v Sloveniji obilo (ponosnih)lastnikov passatov in se s takimi izjavami ne strinjajo, vendar se dejstev pač ne da spremeniti. Se pa strinjam, da so prejšnji modeli passatov bili zelo dobri.

Vzrok slabše uvrstitve Passata na lestvici zanesljivosti je letnik 2005 in delno 2006 zaradi 2.0 TDI PD motorjev, 2006 in 2007 sta že ocenjena kot solidna. Letniki 2008 in 2009 so zelo zanesljivi brez napak, posebej z uvedbo 2.0 CR motorjev.

[URL='http://www1.adac.de/Auto_Motorrad/pannenstatistik_maengelforum/Pannenstatistik_2009/Mittelklasse_und_obere_Mittelklasse/M_O_Mittelklasse.asp?ComponentID=288974&SourcePageID=288970']ADAC

Accorda ni na lestvici ker jih na nemškem trgu premalo prodajo. Pa bi bil verjetno tam nekje kot Honda Civic, ki je katastrofalna. Sploh letniki od 2006 naprej, podn so pa itak zadnji letniki 2009, ki so med najmanj zaneslijivimi in spadajo med najbolj pokvarljive v svojem razredu.

ADAC