Particija: razdelitev?

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik 3287
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik 3287

Kako razdeliti disk na dva dela ne da bi postavljal vse na novo?
(Disk z naloženimi Windi bi rad dal na pol.)

Hvala

lp

B81

22. jul 2007
37.709
10.975
113
Win7 in menda tudi vista lahko kar takoj narediš v explorerju.

B81

22. jul 2007
37.709
10.975
113
No prav
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Dobiš pa ga če v start menu vtipkaš "disk man", pol pa zgoraj izbereš "Create and format .. partitions...". (zakaj preprosto ne piše "Disk Management" , kot na vrhu okna, ko se enkrat požene, je dobro vprašanje. Tudi kot "zakaj je v polovici primerov črkovano kot "disc" v drugi polovici pa "disk"
smile-1.gif
)

B81

22. jul 2007
37.709
10.975
113
Super zadeva tole. Sem formatiral C:, potem pa nikjer ni bilo druge particije in sem že mislil, da sem zapravil 200 gb filmov
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 3287

Citat:
Uporabnik stein pravi:
Dobiš pa ga če v start menu vtipkaš "disk man", pol pa zgoraj izbereš "Create and format .. partitions...". (zakaj preprosto ne piše "Disk Management" , kot na vrhu okna, ko se enkrat požene, je dobro vprašanje. Tudi kot "zakaj je v polovici primerov črkovano kot "disc" v drugi polovici pa "disk"
smile-1.gif
)

Se ti da "step by step" prosim?

Vista 32bit.

Hvala

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
- pritisneš WINDOWS tipko (ali klikneš na START menu - oni krogec spodaj levo)
- vtipkaš "disk man"
- ko se v meniju pojavi "Create and format partitions...", ga klikni

- v oknu, ki se pojavi klikni z desnim gumbom miške na obstoječo particijo in v meniju izberi "Shrink..." (po slovensko "Skrči" ali mogoče "Zmanjšaj"
- v dialogu nastavi velikost, po želji - malo poglej številke, da veš kaj je stara velikost, kaj pa nova - po moje je malo nerazumljivo napisano
- klik na OK in bo naredil

(med koraki so lahko kake minutne pauze, ko pač dela - tudi piše to)

Pol tam ko je bila stara particija je zdaj pol nove, pol pa je prazno oziroma nezasedeno. Klikni z desnim gumbom na ta prosti prostor in izberi "New partition" (ali "Create volume", nekaj v tem stilu, nimam pred sabo - slovensko pa je Nova particija ali Naredi/Kreiraj ...)

Pol tam izberi velikost (mislim, da je že nastavljeno na največjo možnost) in klikaj NEXT. (pri formatiranju preveri, da je na Quick oz. Hitro, ker drugače traja pol ure/eno uro...).

Konec.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Številke mi niso jasne. Disk je 500gb ko dam skrči rač sam preveri koliko naj bi bilo na voljo. Ponudi mi max (okrog) 130 gb. Na tem disku je sam Vista.

Nazadnje uredil moderator:

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Mogoče še najbolj simpl : Z desnim gumbom miške klikni na ikono Računalnik (my computer), klikneš Upravljaj (manage) in potem izbereš upravljanje diskov. Simple
smile-1.gif
Kakšen je potem postopek naprej ti je pa že Stein napisal.
edit: vidim, da si že našel...

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.654
113
Pa prej požen še disc defragment da ti uredi disk da nauš kjzgubu!
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Pa prej požen še disc defragment da ti uredi disk da nauš kjzgubu!
smile-1.gif
Z shrink-om se čist nič ne zgubi niti nima (de)fragmentacija veze.

Fragmentacija ima toliko veze, da mogoče ne bo program ponudil maksimalno možno krčenje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik smt pravi:
Številke mi niso jasne. Disk je 500gb ko dam skrči rač sam preveri koliko naj bi bilo na voljo. Ponudi mi max (okrog) 130 gb. Na tem disku je sam Vista.
Kolko je disk poln?

Na manj kot polovico ne bo šlo (vsaj ne s tem programom).

Če imaš manj kot 100 GB zasedeno, pa ti ga ne zmanjša na recimo 300 GB, je čudno.

Številke pa so, po vrstnem redu:
- stara velikost
- za koliko se lahko maksimalno zmanjša
- tvoj vpis, za koliko bi rad manjšal
- rezultat ( stara velikost minus tvoj vpis)

I

Izbrisan uporabnik 3287

Disk je že razdeljen na dva dela. Na enem je Vista (in ostali programi) velikost je 576gb - prosto še 544gb. Drugi del je namenjen obnovitvi. Ko označim "ta velikega" in dam skrči, računalnik premelje in mi pokaže to:

Tako mi pokaže številke:

skupna velikost pred krčenjem v MB: 589995
velikost nezasedenega skrčenega prostora v mb: 130121
vnesite, za koliko želite skrčiti prostor: 130121 (tu lahko spremenim a vendar le navzdol)
skupna velikost po krčenju v mb: 459874

Piše še:

Velikost nezasedenega prostora je lahko omejena, če so na nosilcu omogočeni posnetki ali odstranjevalne datoteke.

I

Izbrisan uporabnik 3287

Drugi del je 20gb. Nastavljen za obnovitev sistema. Cel naj bi bil 640gb.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če z razdelitvijo 460 GB / 180 GB nisi zadovoljen, potem rabiš dodaten program, ki se starta s CD/DVD-ja (ali USB ključka, smo leta 2010).

Mogoče gre tudi z Vistinim DVD-jem, nisem probal.

Programov je kar nekaj, mislim, da je nedavno en enega zastonj omenil.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
A je kakšna varianta, da se particiji G in D združi v Windowsih brez kakršnih koli programčkov. Particija G je popolnoma prazna.
Se pravi rad bi imel samo particijo D (dodal bi ji velikost particije G).

Nazadnje urejeno: