parcela - veliko število lastnikov

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Torej, zanimam se za parccelo v bližini "rojstne hiše". Na spletu vidim, da ima ta parcela veliko, ampak res veliko lastnikov (verjetno 100 ali pa še več; nekateri tudi v Argentini heh ), z deleži lastništva do 1/10725.
Kaj to v praksi pomeni - verjetno, da je nakup take parcele misija nemogoče??!
frown-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
pa je parcela naprodaj?
Ce jo imajo lastniki namen prodati se bodo ze zmenili kako in po kaksni ceni. Ce pa bi vsak lastnik ob prodaji parcele (tudi tisti z 1/10....)rad kupil stanovanje na manhetnu, potem je pa skoda vsakega klica. Sem tudi sam gledal nekaj podobnega. 10+ lastnikov vsi sicer v slo, ampak ceno so drzali kot bi bil vsak lastnik cele parcele.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.839
140
63
Prijateljski nasvet - pozabi na nakup, zadeva je verjetno v takoimenovani Agrarni(vaški) skupnosti in je nasledstvo še predvojnih skupnih zemljišč.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Parcela zdaj ni na prodaj - vsaj ne, da bi vedela.
Mi je pa lokacijsko zelooo zanimiva, pa sem pač pogledala, kdo je lastnik, pa da stopim v kontakt, če bi bil morda zainteresiran za prodajo. Ampak 100+ lastnikov?!
Ja, sem že pomislila, da bi jih kontaktirala, ampak res ne vem, če je vredno časa (dovolj, da ti eden reče "ne" - ali pa da ga niti ne najdeš ipd.)
Škoda.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.839
140
63
Pa še pol lastnikov iz ZK je ponavadi pokojnih
roza.gif
in je potem odzadaj še xx dedičev, tako da je število lastnikov na ta način kar naraste.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik roseanne pravi:
Torej, zanimam se za parccelo v bližini "rojstne hiše". Na spletu vidim, da ima ta parcela veliko, ampak res veliko lastnikov (verjetno 100 ali pa še več; nekateri tudi v Argentini heh ), z deleži lastništva do 1/10725.
frown-1.gif

Parcelo kar zavzemi. Preden se bodo lastniki zmenili, da te bodo nagnali, boš tudi ti že verjetno pokojna
smile-1.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik roseanne pravi: z deleži lastništva do 1/10725.
frown-1.gif

Prijateljsko - IŠČI DRUGO PARCELO !

Po dedku sem dobil 10/16 premoženja.
Trop ostalih solastnikov je živel v Italiji ampak na srečo ni bilo potrebno prevajat dokumentov. Najmanjši delež je bil 1/64.
In ko je odvetnik spravil vse na kup in se dogovorimo za podpise pri notarju v sredo ob 10h mi ob 9h telefonirajo, da jih ne bo, ker je Marička umrla ob 8,15 med oblačenjem plašča (2 minuti preden je sedla v avto) - da se ti strga
cry12bpy.gif

Pa so šle 1/64 ine v 1/ 128 tine in še pol leta okrog
uf-1.gif

In to za eno ku...vo bajto, ki sem jo podrl, da imam dvorišče
crazy1.gif

Še enkrat - IŠČI DRUGO PARCELO !

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
resitev je da en lastnikov odkupi od drugih lastnikov da dobi 1/1, potem.pa ta proda tebi.
Ampak v primeru tako velikega lastnistva se ne bodo zmenili za prodajo v nekem doglednem casu pa ce luna pade na zemljo....

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
resitev je da en lastnikov odkupi od drugih lastnikov da dobi 1/1, potem.pa ta proda tebi.
Ampak v primeru tako velikega lastnistva se ne bodo zmenili za prodajo v nekem doglednem casu pa ce luna pade na zemljo....
Hanzi, to ni rešitev. Se nobenmu od lastnikov ne splača odkupovati deleže od ostalih solastnikov. (Razen, če bi za sebe kupoval)
Je že boljše in ceneje, če direkt od vseh lastnikov kupi. V tvojem primeru je 2x prepis.
Če je možno vse skupaj dobiti, se dogovoriti za skupno ceno, prineseš gotovino k notarju, pokažeš denar, vsi podpišejo (overijo) daš denar na mizo in greš... oni se pa naj kregajo, kolk denarja komu pripada. Pa hitr pejt na ZK se vpisat.
Če ti to uspe, si AS!!
smile-1.gif

Vem pa za primer, ko je neki jebiveter izsiljeval kupca za ne vem kolk €, ker je bil še edini z nekim malim xx/xxx deležem še lastnik tako, da kupec ni mogel graditi. Kupec je najel geometra za razdružitev solastine... in je prodajalcu bilo odmerjeno cca 10 cm širine in cca 50m dolžine parcele. Seveda se je prodajalec pritožil, si nabil stroške, ki so veliko presegali tudi njegovo ceno. Tolk o tem!!!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik roseanne pravi:Torej, zanimam se za parccelo v bližini "rojstne hiše". Na spletu vidim, da ima ta parcela veliko, ampak res veliko lastnikov ( verjetno 100 ali pa še več; nekateri tudi v Argentini heh ), z deleži lastništva do 1/10725.
frown-1.gif
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Če je možno vse skupaj dobiti, se dogovoriti za skupno ceno, prineseš gotovino k notarju, pokažeš denar, vsi podpišejo (overijo) daš denar na mizo in greš... oni se pa naj kregajo, kolk denarja komu pripada. Pa hitr pejt na ZK se vpisat.
Če ti to uspe, si AS!!
smile-1.gif
In če bi se ideja o sestanku vseh uresničila, našel pa bi se tudi notar, ki bi prevzel takšno overovitev, bi se zadeva zanesljivo dala vpisati še v Guinessa...
Z malo spretnosti pa narediti iz tega spektakel, kjer bi se pobirala vstopnina
wink-1.gif

Pa brez zamere, lanos, verjetno nisi prebral začetka...
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
seveda sem prebral.... in takšne zadeve zelo dobro poznam.... res bi po tem tvojem predlogu še najboljše, da se zraven zemljiške knjige vpiše še v Guinessa. Pa vendar.... Če si prebral prvi del posta.... razdružitev solastnine. Ne vemo, kolk je parcela velika..... kolkšen delež imajo solastniki, ki se jih da dobiti in so pripravljeni prodati. Če je ta delež sprejemljiv, se pač pogajaš. Stvar bi potekala seveda preko sodišča.... ogromno časa in živcev v praksi. Hočem samo povedati, da niso tolko pomembnoi solastniki z majhnimi deleži, če so recimo trije solastniki vsak po 1/4. Torej je že 3/4... in ostalih sto ostale 1/4. (pa dobro bi bilo pustiti sebe kot lastnika tudi kakšen delež 1/10454 med ostalimi stotimi. Že zaradi tega, če bi se kdo našel kaj dr..ati, moraš biti obveščen).
Ne me zdaj držati za te moje cifre, ker ne vemo kolk solastnikov se da dobiti, kakšen je ta delež , kolk je to denarja itd.
Predlagal bi potencialnemu kupcu samo to, da naj sešteje deleže največjih solastnikov ki se jih da dobiti in so pripravljeni prodati in kakšna je velikost parcele, ki jo imajo te solastnuiki. Če ti paše.... greš dalje. Pozanimaj se točno pri geodetu, sodišču, mogoče odvetniku kakšen je postopek za razdružitev solastnine. In ko je to končano, pač delaš kupoprodajno pogodbo za to parcelo katere lastnik postaneš 1/1. Parcela mora biti kupcu res zanimiva in pri srcu al pa tako poceni, da se gre igrati z temi stvarmi. Argentince z 1/10465 pa pozab... če bo pršu slučajno kdaj pogledat, kar ne verjamem... še prdnit ne bo mogel na svoj delež, ker je premajhen.
wink-1.gif

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Primer kolega, ki je na istem in kupuje zemljišče okoli svojega podjetja, kajti rad bi širil podjetje in je pripravljen kupiti komplet celotno zemljišče nekje 12.000m2 pa je 8-em lastnikov in nikakor ne pridejo skupaj..kaj šele 100...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Ice pravi:
Primer kolega, ki je na istem in kupuje zemljišče okoli svojega podjetja, kajti rad bi širil podjetje in je pripravljen kupiti komplet celotno zemljišče nekje 12.000m2 pa je 8-em lastnikov in nikakor ne pridejo skupaj..kaj šele 100...
osem solastnikov ne pride med sabo skupaj, ali z kupcem ne pridejo skupaj??? A so solastniki ene parcele ali je vsak svoje parcele lastnik, ki bi jih kolega kupil?? Razlika je ogromna
wink-1.gif
Pa tudi, če je nekdo solastnik 1/4643 ni nekega bogastva. Je že boljše da se čimprej tega rešiš. Še posebej, če parcela ni velika.
Bom še moj primer napisal. Sem kupoval parcelo. 10 solastnikov. Dva pokojna, vendar zapuščina ni bila izpeljana. To pomeni da je bilo še vsaj pet novih solastnikov. Torej okoli 15. Mislim, da sem zbral 5 solastnikov, ki so bili pripravljeni prodati. Delež vseh skupaj bi bil cca 2/3. To je bilo xxx m2!!! Kupil bi lastninski delež teh petih...postal lastnik 2/3 zemljišča in zahteval razdružitev solastnine. Torej 1/3 zemljišča bi z leve ali desne strani kupljene parcele (dovoz iz javne poti bi moral pustiti) bi ostalo bivšim solastnikom, ostale bi pa bil jaz lastnik 1/1. Bivšim solastnikom mora ostati delež v m2 enak prejšnjemu, ko je bila parcela še skupaj. Torej bi dobili dve parceli (parcelni številki) .... ene lastnik jaz..druge ostalih 5-10 solastnikov. Noo, kupil nisem iz edinega razloga, ker bi bila v mojem primeru moja parcela cca 1,5-2m ožja in mi nikakor ni odgovarjalo za kasnejšo gradnjo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vsekakor bi bil ta poseg logističen podvig in bi verjetno stal več kakor je vrednost parcele.
O možnih zapletih sklepam predvsem na osnovi svoje, zelo stresne izkušnje: na hiši, ki sem jo kupil preko posrednika so bili 4 lastniki, preden pa se je zaključil vpis v ZK, je eden od njih umrl. In naenkrat je bilo lastnikov 11. Po 3 letih se je zadeva sicer končno uredila, morda bi šlo hitreje, vendar se je eden dedičev umrlega pritožil, dva sta bila skregana in še kaj.
Tukaj pa je 100+ lastnikov...
Grozljivo.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
To ne vem točno, ker teh podatkov nimam in tudi mi ne koristijo, ampak vem da hoče plačati malo manj kot 1 milj. € in se lastniki ne morejo med seboj dogovoriti, ker so skoraj vsi izven tujine ter med seboj sprti...več pa ne vem. Sam rabi polovico zemlje, ostalo nekaj imam sam kupiti ter še nekdo drugi določen del, ampak dokler ni urejeno iz njegove strani...se čaka in čaka in čaka...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ja... za hišo je pa še bolj grozno... verjamem...
Pri parceli in velikemu številu malih solastnikov je dosti lažje, ker jih enostavno izločiš. Seveda, če ti ostane še primerna parcela ki ti odgovarja. Meni več ni.