Papirji za plovila

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
A ima kdo kak link, kjer bi pisalo točno za vse dimenzije in moči motorjev, kaj vse je potrebno od papirjev za njih. Za pri nas in pri hrčkih. Zanimajo me stvari kot so registracija, uradni pregledi, vinjete itd.

Ker se odločam med malo jajčko, 3m 5PS, 3m 10PS in 3,8m 25ps, pa me zanima kaj vsak s sabo prinaša.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
447
83
Za domačo registracijo najdeš tule:
http://www.up.gov.si/si/storitve/vpis_colnov/

Pogoj za vinjeto je, da je čoln registriran. Pazi, če boš sestavljal čoln in kupoval npr. rabljen izvenkrmni motor. Rabiš račun! Poznam primer, ko je šel človek po rabljen motor v Nemčijo, k fizični osebi, ki za motor ni več imela računa. Zato je vztrajal na overjeni kupoprodajni pogodbi - na začudenje prodajalca. No, to je dobil na njihovi upravni enoti, pa očitno za naše birokrate ni bilo dovolj in se je moral vozit z neregistriranim čolnom, posledično tudi brez hr vinjete.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ja to mi je znano s tečaja za izpit, da je registracija za motor in čoln skupaj, ter da rabiš novo registracijo če menjaš motor. V bistvu je bil prvi namen kupit nekaj majhnega zložljivega, s čim manj letnih stroškov in papirologije. Torej do 3m in 5ps. Zdaj pa sem se malo zagledal, ali nekaj malenkost večjega, pa še vedno zložljivega, recimo do 3,2 m in pa do 10ps mašina, da se da še udobno na roko vozit, ali pa še malo večje, recimo za 2,5k € se dobi 3,8m s 25ps na volan s prikolico. Najbolj se zagrevam za srednjo opcijo, ampak me v praksi zanima, koliko so večji stroški in kaj od dodatnih procesov mi ta večja velikost in moč prineseta.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Stroški: registracija( Klik ), Zavarovanje(vsako leto ). Ter privez če ga seveda ne boš imel na boji.

Je pa še ena možnost(bi se moral bolj pozanimati kaj ter kako in preko koga) in sicer da čoln registriraš pod nemško zastavo(stalna registracija) in potem plačuješ samo zavarovane in vinjeto.

V sloveniji morajo biti registrirana plovila nad 300cm ter 3.7kw( če presežeš eno zadevo je potrebna reg.)
Hrvaška ima pra vtako 300cm ter 5kw.

Glede dolžine in moči čolna ti bom pa takole povedal- vedno večjega boš hotel.
Zakaj? Fun fun fun. Hitrost, doseg,udobje
Če pogledaš 2,9m in 5hp(ni potrebno registracija in zavarovanje) rečmo da imaš rezervoar na motorju(2.5l) ena kantica za rezervo obvezna oprema... Vržeš notri še hladilno torbo,
vse brisače, podloge za ležat, oprema za snorkeling... Če imaš otroke še kaka žoga itd.
Ne rečem da se ne da(sam sem na tem 2.9 +5hp) pa vsako leto razmišljam o menjavi. No ker sva trenutno 2 ni neke panike, bolj me moti ker se ne moreš normalno "zleknt". Moti me doseg(pa ne zaradi porabe vendar čas od točke a do b).

Druače pa morjeplovec.net...

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Čoln se bo uporabljal predvsem za podvodni ribolov, en lovec z opremo, morda dva lovca. Zato me malo mika tisti 3,1m 10Ps, ker bi tudi z dvema hitro plul. Kolk pa približno pride za tako jajčko zavarovanje? Ker registracija na tistih pet let ni nek velik strošek, če sem prav pogledal okrog 100€.

x5x

22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Za 310 ter 10 hp cca 100€ zavarovanje ter vinjeto(predvidevam da se boš po hrvaških teritorialnih vodah vozil)

Meni je lani rekla agentka(hotel sem ga zavarovati za krajo ker sem ga nekaj rental) cca 50€.

Drugače pa če sta 2 ter oprema ter pravilno razporejena teža zadeva zelo dobro ter hitro zglisirati.

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ja, vožnja je planirana samo po hrvaških vodah. No to sicer ni tak strošek, v bistvu potem kakih 50€ na leto več kot ta najmanjši. Pa si bistveno bolj mobilen, pa verjetno se tudi 4 lahko z neko normalno hitrostjo premikajo.

x5x

22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Moraš še nekaj računat. Rezervoar(10, 20 litrov..).Pri motorih nad 5hp imaš rezervoar posebaj(ponavadi pod sedežno ploščo ali pri motorju).
Mi smo se pred leti na 2.9m 5hp napokal 5 kom teža cca 450kg) čoln bil dobesedno 5 cm nad gladino... pa je vseeno šlo čeprav zelo počasi(in seveda lepem vremenu).

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.740
53
48
Začneš s tremi metri in 5 konji za ob obali, potem 3,5m in 20 km za v kakšen bolj oddaljen zaliv, nato bi rad koga vlekel s seboj na tubi, smučah, ... pa si že na trdem podnu, prikolica, 4,5m in 40 km .... nikoli končana zgodba
smile-1.gif

Stroški za zavarovanje in vinjeta niso tako visoki. Še največji strošek je potem prevoz do morja (dvojne cestnine in trajektnine), če se boš odločil za takega na prikolici seveda.
wink-1.gif

Še to: zložljivega vržeš v morje kjerkoli (vendar ga moraš prej sestaviti in napihniti), za prikolico rabiš najti rampo... ki je velikokrat plačljiva ter potem parkirišče, kamor boš spravil prazno prikolico.

Pri vinjeti moraš izpolniti tudi listo potnikov. Vsakič, ko boš koga peljal, ga moraš vpisati ter potrditi na kapetaniji.

Mogoče ti bo tole pisanje pomagalo pri odločitvi.