P1 vs. N95

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Čisto na kratko: ne potrebujem + in -, ker aparata (recimo) poznam. Nokia je precej debela, P1 pa ima externi GPS sprejemnik. To sta, recimo da zame, največja minusa.

Zanima me le, kako se obneseta v RL. Torej, se sploh splača dat še dodatnih x EUR za nekaj, kar je brezzvezno?

(ok, tudi MP pri kamerah sta različna itd., mene zanima zgolj uporabnost obeh).

Lahko odgovorite čisto na kratko (racionalnejši nakup je X ali Y in en razlog zakaj je temu tako.

Hvala za odgovore !

Noker

Nazadnje urejeno:

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Žal se boš moral sam odločiti kaj potrebuješ oz. kaj bi imel in česa ne. Pomojem gre pri izbiri med tema dvema aparatoma predvsem za ugotavljanje svojih potreb in preferenc.

Mattic

Zelenc'
1. dec 2007
5
0
1
48
Ljubljana
Malo si me prehitel s tem vprašanjem - namreč, tudi jaz se odločam med:

Nokia N95 (seveda nova 8GB verzijo, če se jo bo m@ končno usmilil dati v akcijo in ne bo več "nategoval" folka s staro verzijo) in P1...

Pri prvi je plus boljša kamera in N-Gage (i love m-gaming:)), gps, minus pa da nima "touch-screena" + malo višja cena

Pri drugemu pa seveda "touch screen", baje idealen, ko se ga 1x navadiš (tudi za igranje kakšnih starejših pustolovščin na mobilnikih - aka Indiana Jones in ostale predelave iz PC-ja), nižja cena, qwerty tipkovnica, mini pisarna, minus kamera "samo" 3,2 pixla, slaba resolucija video filmčkov, baje počasnost (upam, da se da to popraviti z novejšim FW-rom)

No, sedaj me pa zanima še kakšna uporabniška izkušnja...

dex

Pripravnik
27. sep 2007
80
0
6
Hja, jaz sem se tudi nekaj časa odločal med tema dvema, zmago je onesel P1 in mi sploh ni žal! Aparat sploh ni počasen(kako je tam nekdo napisal), kamera ni bogve kaj, ampak tudi pri N95 ni(čeprav je 5 mp)! Pred vsem sem vzel SE ja zaradi zaslona občutljivega na dotik(npr. ker pozna rokopis, je pisanje sms s stylusom bliskovito!). Druga stvar je neprimerno boljše narejeno ohišje- pri N95 je občutek kot da imaš v roki dummy,a ne pravi aparat! Tretje-baterija!!!!!!!!!!!!!!
Pri N95 traja komaj 1 dan, pri SE in to ko ga FUL matram, 2 do 3 dni ! Mislim da bi se lahko našlo še kaj...
V glavnem, to so bili pri meni glavni-po moje objektivni-razlogi, ki so odtehtali med tema dvema.
Seveda, veliko uplivajo tudi subjektivni- odločit se bo treba
rolleyes-1.gif

Lp

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Nokia je zmoglivejša mala supermultifunkcionalna napravca.

P1i je odličen, zelo lepo kvalitetno izdelan aparat (res daje dobr občutek, da držiš kvaliteten aparat v roki)

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Aparat sploh ni počasen(kako je tam nekdo napisal)

Dej ne bluzi, aparat JE počasen, glede na N95 je kot en polž.

Če je zate poslat eno SMS sporočilo kontaktu v imeniku pri P1 hitro opravilo, potem res ne vem, kaj je zate hitrost
bonk.gif

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Sem imel N95 in sedaj imam P1. P1 je dosti dosti kvalitetnejše izdelan, ima touch screen, baterija drži od 3 do 4 dni napram maksimalno 2 dni pri Nokii, externi GPS je zame prej plus kot minus, saj ga lahko koristiš tudi z drugimi napravami, sicer pa tudi garmina nikoli ne nosim z sabo po ulicah, super je pa tudi da ima svojo baterijo saj se baterija pri uporabi internega GPS-a v N95 zelo zelo hitro sprazni. Kar se tiče kamere, Nokia naredi morda malo lepše slike v naravni svetlobi, medtem ko P1 naredi občutno boljše slike kadar ni tako idealnih svetlobnih pogojev. WLAN je pri P1 tudi dosti bolj uporaben zaradi touch screena, drugih plusov in minusov pa se zaenkrat ne spomnim. Skratka jaz sem zelo zadovoljen z to menjavo.
cheer.gif

Mattic

Zelenc'
1. dec 2007
5
0
1
48
Ljubljana
no...hvala za odgovore - malo težko mi bo iti z Nokie (n90) na Ericssona (navada je železna srajca), ampak so me vaši odgovori prepričali...predvsem baterija, ki je ZELO pomemben element, saj ti je ponavadi ravno takrat zmanjka, ko aparat najbolj potrebuješ (čeprav so zadevo pri novi N95 občutno zboljšali) in pa, da dela lepe fotke - večinoma so pogoji za slikanje daleč od idealnih, tako da mi je prav prišel ta podatek.

...sicer si pa nisem čisto na jasnem - kaj je to externi gps - se pravi, da bom moral še kaj dokupiti zraven P1 - predvidevam, da Garmin (za v avto)?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
GPS enota je prilozena k P1i in je zunanja ki jo nato preko bluetootha povežeš z P1i.

Nekako takole izgleda;

image002.jpg

Lahko jo pa uporabiš tudi z drugimi napravami ki imajo bt (dlančnik, laptop), kar je zagotovo en velik plus.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Je tudi tako.. N95 je multimedijski telefon, P1i je poslovni telefon. Namen telefon ni ista ciljna skupina.

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Moje mnenje je da je N95 vsekakor boljši kot P1. Z novim SW so izboljšali še mogoče tiste hibe ki jih je imel, baterija drži opazno dlje, rama je preko 30 mb , GPS se poveze še hitreje. P1 ima še zastarel TC ki je prej negativa kot pozitiva. Da izredne počasnosti sploh ne omenjam . In tisti ki imajo tolko povedat čez baterijo , kolko vzdrži dlancnik ob vlkjuceni navigaciji ? Ce imas N95 za navigacijo v avtu kupiš še avtopolnilec ki stane 10 EUR in je problem rešen.

In za tistega ko je reko da Mobitel nateguje ljudi z prodajo N95-1 . N95 8gb se ne prodaja še u vseh evro. državah, in kak naj mobitel ponudi N95 8gb če jih še niti uvoznik Teleray nima ? In še N95 8gb ne pomeni veliko boljši telefon ampak malo nadgradnjo sedanjega telefona, ki ima tudi minus točke. Najvecja je da ker ni MicroSD baje ne dela navigacija kot je Garmin, R66 itd ki so vezane na MicroSD.

Nazadnje urejeno:

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
N95 z najnovejšim firmware nima kaj zavidati N95-8gb....ravno nasprotno

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Nikoli si nisem mislil da lahko z SW izboljšajo kvaliteto izdelave ohišja.
d055.gif

Fedor

TTX Allenatore
5. okt 2007
805
0
16
Če kupuješ telefon zaradi ohišja, je potem stari dobri mobičuk (sagem nevemkolko) idealen telefon zate....letelo pa je na tistega, ki je rekel, da mobitel nateguje s prodajo N95, ker je N95-8gb že zunaj.

Nazadnje urejeno:

Mattic

Zelenc'
1. dec 2007
5
0
1
48
Ljubljana
ok...nisem dobesedno mislil, da m@ nateguje - prej bi rekel, da se mora Teleray znebiti zalog - smilijo se mi samo uporabniki, ki so kupili star model nekaj mesecev nazaj - kar je morda napaka Nokie (ali pa pametna poslovna poteza - kakor obrneš)..

...je pa čudno, da sem N95 8GB videl v tujini že par mesecev nazaj v prodaji - torej ni m@ ravno v koraku s časom...

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
V glavnem, hvala vsem za koristne odgovore.

Največja razlika zame je, da je N95 multimedijski, medtem ko je P1 bolj poslovni telefon (kot je bilo napisano), pa tudi iz ostalih odgovorov sem razbral, da je zame primernejši P1.

p.s. kar seveda ne pomeni, da je N95 slab telefon, še zdaleč ne, samo mi po vsem napisanem P1 mnogo bolj odgovarja. Zdaj pa samo še k ponudniku in to je to. Še enkrat hvala vsem.

E50 by by, dobro si mi služil ...

cheer.gif

Noker

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
koliko pa zdrži baterija pri vključeni navigaciji na N95? pri dlančnikih je to bolj porazno, dobre 2
frown-1.gif