Oznake na zvočnikih

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Doma imam že nekaj časa par zvočnikov ki ju nameravam zvezat pa nikoli ne vem kako. Na hrbtni strani ima namreč dva + in dva -. Pri enem + in - je oznaka HF in pri enem LF. Ali je važno na kaj ju zvežem in kaj pravzaprav pomenita ti oznaki? Po logiki bi to lahko pomenilo high "nekaj" in low "nekaj", morda je ta nekaj front? Res se mi ne sanja zato prosim za pomoč. Hvala

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
odvisno od ojačevalca in kolk si audiofilski.
imaš 3 načine vezave:
1. (Conventional) en kabel od ojačevalca do zvočnika. Konektorje iste barve na zvočniku pa med seboj povežeš
2. (Bi-wiring) 2 kabla do zvočnika iz istega izhoda na ojačevalcu.
3. (Bi-amping) 2 kabla do zvočnika iz irazličnih izhodov na ojačevalcu (če ojačevalec sveda to omogoča)

Še slikovno:
http://www.thewelltemperedcomputer.com/KB/Speaker_connect.htm

Moj 7.1 kanalni "ojačevalec" zna 2 kanala uporabit za bi-amping in imam potem "samo" 5.1 zvok. oz, če smo dlakocepski 5.0, ker nimam wooferja;) Ga pa ne potrebujem ker že zvočniki dovolj tresejo sobo.

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Imam možmost vezave vseh treh opcij. Kaj predlagaš da bo najboljši izkoristek in kaj je najslabši izkoristek? Slednje me zanima zgolj iz firbca. Hvala za podrobno razlago in link do skic (5*
aplauz.gif
)

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Hvala. Imam pa sedaj še eno nepoznavalsko vprašanje. Na wooferju imam izhod za 2 zvočnika in poleg vhod ravnotako 2×. Ali je boljše vezat zvočnike z wooferja ali z ojačevalca oziroma kam bi uvrstil to vezavo na tvojo lestvico če bi še tole četrto varianto zraven dodal? Nevem če sem omenil da imam 5.1 sistem. V originalu imam ojačevalec in zvočnike kot se vidi na sliki in v opisu B&W ZVOČNIKA , ki bi ju zamenjal z obstoječima sonyevima (prednji levi in desni) iz prejšnje povezave. Ali ima to sploh smisel, saj mi vzameta več prostora ki pa se ga nebi branil saj več prostora pomeni večjo TV, ki je v fazi nakupa.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
absolutno uporabi B&W zvočnika, priklopi pa direkt na ojačevalec.
woofer pa uporabi samo kot woofer.
ne vem v čem je fora, da imaš v kompletu 2 ojačevalca. Razen če je un v wooferju full močnejši al pa boljši

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
No pa mi je uspelo. Špila, špila ... Ma kaj špila, buta :D. Vse ptiče v okolici sem pregnal :p. Me pa še nekaj zanima. Če zadnja dva zvočnika zvežem na cca 20m dolg kabl in je eden od njiju za 2m krajši (se pravi 18m) ali to kaj vpliva na zvok, ker mi gre res tisti višek na jetra ker ga nimam kam pospravit
jezen.gif
.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ja, mal boš imel pol zamika, na krajšem kablu bo prej prišel zvok do zvočnika.

hec;)
ni nobene razlike, ti kr porež viška kabel.

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
hehe. Dobr si me. Sm kr mal pobulu. Sem bolj pričakaval odgovor v smislu izgube kvalitete ... Še enkrat hvala. Res si mi pomagal in ne morem verjet da se že prej nisem spravil zadevo porihtat ker je zvok občutno drugačen (beri boljši) in že cel čas poslušam glasbo ki je dobila nove dimenzje :D