Ozemljitev

fgdma

Zelenc'
3. mar 2008
29
0
1
Med ohišjem računalnika in radiatorjem imam 85v izmenične napetosti (sobna inštalacija baje nima ozemljitve). Zanima me, ali lahko problem začasno rešim tako, da povežem jeziček šuko vtičnice z radiatorjem? Kakšen mora biti presek kabla?

Hvala za pomoč.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Po mojem imaš ti kak hujši problem.
Lahko, da ozemljitev in ničelni vodnik nista nikjer v istalaciji zvezana skupaj.
Lahko pa, da centralna ni ozemljena.
Lahko pa je še neba bolj simpl zadeva, da jezička na vtičnici nista nikamor priključena.

85V med ohišjem računalnika in radiatorjem je znak za alarm, zato moraš to uredit kot se spodobi. Žiča med jezičkom vtičnice in radiatorjem ni prava rešitev.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Preveriti je treba inštalacijo, in sicer kot ti je že Slovenet povedal - najprej samo vtičnico in razdelilno dozo, ki napaja to vtičnico, nato pa nazaj k omarici oziroma v omarici. Če imaš FID stikalo, je možno da imaš TT sistem - tu ozemljitev in nula nista nikjer vezani med seboj. Če je TN sistem, sta pa nula in ozemljitev vezani skupaj pred fid stikalom. 85V se pojavi zaradi kondenzatorjev v napajalniku računalnika in se mi doozdeva, da je z radiatorji in centralno vse ok, vtičnica pa sigurno ni ozemljena. To lahko preskusiš tudi tako, da med fazo in ozemljitveni jeziček priključiš 100W žarnico - če sveti, je ozemljitev v redu. Če samo zabrli in fid izklopi, je ozemljitev v redu. Če se ne zgodi nič, ozemljitve ni.

Koliko je stara hiša - včasih so za ozemljitev vrgli v tla par metrov žice ali kar je prišlo pod roko. Če je to bila navadna železna palica je lahko pregnila in je kompletna hiša "v zraku", torej brez ozemljitve.

Če o štromu nimaš pojma, raje ne diraj in pokliči nekoga ki obvlada.