overload

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Živ,

v kompu mam Intel® Core™2 Quad Q6600, ki se mi ob polni obremenitvi segreje do 82°C, s stock coolerjem. No zanima me predvsem, kok časa lahko laufa na taki temperaturi ob polni obremenitvi proca? Namreč, pričel sem uporabljati PowerDirector 9 in v primeru, da pričnem z obdelavo posnetkov (v HD, 1080p) mi nabije proc do 90% obremenitve in preden render dokonča svoje, lahko traja tudi po več ur. Iz tega naslov me zanima, kok je to kej zdravo da dela proc po več ur na 90% zmogljivosti.

Kar se tiče temperature jo bom mal znižu z novim coolerjem, odločam se med Enzotech Ultra-X in Thermalright Ultra-120 eXtreme?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Novi proci imajo vsi termično zaščito in frequ balancing. Torej ko doseže neko jedro 100 stopinj se mu ustrezno zniža frekvenca/voltaža in se ohladi. Načeloma ti procesorji tečejo celo brez coolerja, sem videl tak primer ki je tako deloval celo leto ali pa še več. Kratkoročno torej ni problema, skurilo se ne bo nič. Dolgoročno visoka temperatura uničuje elektronske komponente, ampak spet pri procesorjih je realna življenska doba precej dalša od smiselne.

Aja 80C ni nič, pri 35 stopinjah zraka je to normalno!
zmaga.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
mam namen dons kr s kompresorjem mal spucat, pa da vidm če bo kaj spremembe ;D no sej predvsem me je zanimalo, kako je če proc dela na 90% recimo 5 ali več ur in rečmo da temperatura ni kritična?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Glej, najbolje da si prebereš tole, gre za tehnično dokumentacijo za tvoj procesor. Zanimajo te predvsem temperaturne obremenitve, glej za 105W model (tabela na strani 74).

Govori se o Tcase temperaturi, ki naj bi bila max. okrog 70 C. Nasprotno so lahko temperature čipa (Tcore) tudi 100C ... ker gre za večjedrni sistem imaš načeloma več teh "core" temperatur (4).

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Imam isti proc, pa mi še nikoli ni prišel čez 70°C, kljub temu da teče na 3GHz(s stock hladilnikom). Ga pa vsake par mescev pihnem s kompresorjem, ker se kr dost praha nabere na rebrih.

22. jul 2007
13.586
1.770
113
124
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glej, najbolje da si prebereš tole, gre za tehnično dokumentacijo za tvoj procesor. Zanimajo te predvsem temperaturne obremenitve, glej za 105W model (tabela na strani 74).

Govori se o Tcase temperaturi, ki naj bi bila max. okrog 70 C. Nasprotno so lahko temperature čipa (Tcore) tudi 100C ... ker gre za večjedrni sistem imaš načeloma več teh "core" temperatur (4).
ali obstaja kaj takšnega tudi za intel atome-330, sem pred nekaj časa spraševal pa ni nobeden dal konkretnega odgovora, tnx

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Imam isti proc, pa mi še nikoli ni prišel čez 70°C, kljub temu da teče na 3GHz(s stock hladilnikom). Ga pa vsake par mescev pihnem s kompresorjem, ker se kr dost praha nabere na rebrih.

ewo jutr ga pihnem s kompresorjem pa da vidm kaj pa kako... če bo sila, še preventivno zamenjam pasto...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Odvisno od tega kateri stepping imas (G0 = boljse), je preprost nacin za hladnejse delovanje tudi znizanje delovane napetosti (ce to plata omogoca). Vecina procesorjev 65 nm rodu Core2 deluje cisto OK pri 1.1V ali se celo manj (tovarniska nastavitev je 1.325V za delovanje pri najvisjem mnozilniku, tudi EIST nastavitev pri 6x je visja od 1.1V). Temperatura bo pri 4-jedrniku padla za cca. 10 stopinj, ce ne se kaksno vec. Za preizkus stabilnosti uporabi prime95 (pozeni 4 niti za 4-jedrnika, tako kot ti predlaga) in ga pusti teci vsaj nekaj ur.

Pogoj je seveda stabilen napajalnik in dobra plata, a ce si ze kupil takrat enega najdrazjih procesorjev, potem menda tudi pri ostalem nisi skrtaril.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
iX serije procesorjev se ne ugašajo, ker s trothling kontrolom lahko frekvenco znižajo na vsega malce nad 10% delovne. Tako lahko delujejo tudi brez hladilnika, pač imaš 300Mhz procesor namesto 3GHz!
grims-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
stepping ima G0, v samo spreminjanja voltaže in FSB-ja se pa nism nkol poglablju, bom pa mal pogledu če mi plata omogoča spreminjanje voltaže... predvidevam, da s tem zmanjšam tudi samo moč proca ali ne?

@Fusion - sporoči kako se bo zadeva obnesla...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Z nizanjem napetosti se zniza porabljena moc (torej vse, kar gre v toploto) na procesorju, ja. Ce sta plata in napajalnik dovolj kvalitetna, ne bi smel imeti pretiranih tezav z znizanjem za 10%, 15% je pa tudi cisto realna stevilka. Ob tem seveda predpostavljam, da poganjas procesor pri nazivni frekvenci, torej da ni overclockan (nisem bral teme se enkrat od zacetka, tako da ne vem ali si to morda ze omenil ...).

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
jp, na stock frekvencah je... bom zjutraj preveru, pa da vidm če bo kej spremembe ;D