Outlook 2007, več emailov in težava s certifikatom

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
V Outlook-u 2007 imam 4 elektronske naslove. Od tega bi enega rad elektronsko podpisoval s certifikatom in da certifikat Outlook tudi avtomatsko priloži vsakemu elektronskemu sporočilu. Če pod E-poštno varnost nastavim, da mi dodaja podpis odhajajočim sporočilom sicer to deluje, vendar pri ostalih treh elektronskih naslovih javi napako, da ne more podpisati ali šifrirati tega sporočila, ker nima certifikata.
Kako bi rešil to zmešnjavo?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Khm, obstaja kakšen workaround, da bi lahko z ostalih elektronskih naslovov pošiljal brez digitalnega potrdila. Namreč za ostale maile digitalnih potrdil nimam. Elektronski naslov na digitalnem potrdilu pa se ujema, tako da to mi deluje bp, problem so ostali elektronski naslovi brez digitalnih potrdil. Dveh Outlook-ov itak ne gre poinštalirat, še kakšna druga ''pametna'' rešitev.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Trenutno ne (ker mi ne dela
wink-1.gif
), vendar bi imel odkljukano možnost: Dodaj digitalni podpis odhodnim sporočilom
A to za ročno digitalno podpisovanje pa kje to narediš?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Nody pravi:
Bolj težko, oz. se da, vendar bi moral imeti za vsak e naslov svoje digitalno potrdilo.
Vsako digitalno potrdilo je vezano na poštni naslov. Recimo imaš digitalno potrdilo SIGEN - ca. Dobil si ga na xxx@xx.net. V vlogi za potrdilo si napisal, da si želiš na naslov xxx@xx.net dobiti del gesla za prevzem digitalnega potrdila. Ta naslov je tudi zapisan v samo digitalno potrdilo.In samo iz tega naslova, kateri je zapisan v digitalnem potrdilu lahko pošiljaš digitalno podpisano e pošto. Za druge račune se ga ne da uporabiti, oz ti Outlook napiše, da nimaš potrdila za pošiljanje iz tega računa.
Ni ravno res.
Lahko podpišeš s poljubnim certifikatom.

Vprašanja je le, koliko ti bo kateri program težil (pri pošiljanju in pri sprejetju takega email sporočila).

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Mislim, da je Outlook 2007 še dokaj štorast glede tega. Najelegantneje se reši to zadevo tako, da si kreiraš 4 različne profile. Namreč to kar bi ti rad, je vezano na profil uporabnika v Outlooku. Pa je vseeno koliko račumnov imaš tam... Še zmeraj je to en profil, pri kateremu samo izbiraš, katero identiteto boš uporabil v odgovoru...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Očitno nisi tak advanced user...
Pomisli malo kaj dosežeš... Recimo, da v profilu, kjer je zahtevano digitalno podpisovanje e-pošte to lahko nastaviš kot privzeto za vsako sporočilo. Na ostalih profilih pa ne. In ni zoprnega opozarjanja. Vsak profil imaš uparjen s svojim digitalnim podpisom, vezanim na CN, ki je v tvojem primeru e-mail.
A si poizkusil generirati request za SAN certifikat za namen zaščite elektronske pošte?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
A je pri Outlook-u 2010 kaj lažje? Namreč lahko tudi tega gor vržem.
PS: lahko to s profili malo bolj na dummy način razložiš?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Profil je po kmečko tisti del konfiguracije, kjer določiš tip strežnika, vpišeš svoj e-mail... Če imaš zraven pripete še 3 račune so to samo dodatni računi.
Oz. to naj bi bila tvoja enolična identiteta.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
In kako potem spremeniš profil, ko pošiljaš mail? Že s samo izbiro računa s katerega naj bo poslano?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pravilno je, da bi že ob zagonu Outlooka izbral profil, ki je vezan na račun in delal samo s tem računom. Potem se odjavil iz tega profila in se prijavil v Outlook z drugim profilom.
A ni malo smešno, da dobiš mejl na en račun, odgovoriš nanj pa iz drugega? A ti admi dopusti, da se istočasno, ko si prijavljen v domeno kot sad identificiraš malo kod sad in malo kot stein? Čisto hipotetično?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pravilno je, da bi že ob zagonu Outlooka izbral profil, ki je vezan na račun in delal samo s tem računom. Potem se odjavil iz tega profila in se prijavil v Outlook z drugim profilom.
A ni malo smešno, da dobiš mejl na en račun, odgovoriš nanj pa iz drugega? A ti admi dopusti, da se istočasno, ko si prijavljen v domeno kot sad identificiraš malo kod sad in malo kot stein? Čisto hipotetično?
Praktično je tako, da mi admin vse pusti, ker sem admin sam
grin1.gif
. Drugače imaš pa point v tem, ker sem že zaje.... in odgovarjal iz napačnega maila...
Drugače sem pa pogledal malo te profile in se sedaj igram, da vidim kaj bo ratalo
wink-1.gif
. Edino shit je, da nimaš vsaj dostopa do drugih mailov, če imaš profile. Kar pomeni, da bi moral preklapljat med profili za čekiranje maila. Khm... v praksi to ne bo špilalo. Potem je bolje, da ročno podpisujem maile s tistega maila, kateri mora biti digitalno podpisan.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ni res... PKI. Ti ni najbolj domač, a?
Daj naslov, pa ti pošljem taki email. Da ne bova "ugibala".

PS: Da ne pozabimo, nismo v blodnjah. ("Spam kotiček" po novem)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Si si odgovoril.
Mogoče pa mojster kameni lahko prepriča Outlook da podpiše z istim certifikatom vso pošto iz računalnika...

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Evo, sem se malo poigral in dejansko ne bo s temi profili nič, ker bi moral preklapljat za čekiranje pošte. Druge pošte kot je registrirana na digitalnem profilu nisem mogel podpisat z njim. Če obstaja kakšen hack pa ne vem.
Očitno bo res treba ostati kar na ročnem podpisovanju.
Hvala vsem za konstruktivne predloge, pa upam da ste si tudi dolžino svojih .... izmerili
smile-1.gif
.