Otroci in hrana (3 in 6 let)

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Naslednji teden dobim v "varstvo" dve otrokinji, stari 3 in 6 let (smo v nekem sorodstvu). In ker pač sama nimam izkušenj niti se ne spomnim tako daleč, me zanima kaj taki otroci kej jedo? Nočem da bi stradal, niti nočem da se pri men zredijo za 5kg, nočem da bi bila hrana pretežka...
Ne vem, a je čokolino še v modi? Pa mlečni gris? Ga sama pripravim ali naj kupim takega v lončku? Sadne skutke so ok al majo preveč cukra in barvil? Katero sadje? A obstajajo kakšne zdrave sladkarije? Tisti Nimm2 bonboni npr. za katere reklama pravi da vsebujejo vitamine, so okej?

Hvala za ideje in nasvete...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
jedo vse. bombonov čimmanj, ker to otroc nonstop hočjo. drgač pa pri teh letih nej jedo s teboj, vse kar ti ješ. sevede pa ne jih siliti, če bojo lačni bojo že jedl. bombone pa poskrit (pa čokolade...) ostalo je vse ok...

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ne sej sladkarije so mi itak starši rekli, naj jim ne dajem razen malo sladoleda (kak kornet, lučko, lonček, ipd). Pač sladkarije prepovedane v glavnem...

Aja, pa cel teden jih bom mela v oskrbi od jutra pa vse tja do 18h ko jih bosta "prevzela" moja starša, skratka na mene pade več al manj vse v zvezi s hrano in skrbjo, da mi ne bosta dehidrirale ali pa skup padle od lakote.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Moji otroci jedo vse kar jem sam od vampov do sladkarij, sicer ti bosta pri teh letih že sama povedala kaj bosta jedla predvsem za zajtrk tolk da ni problemov. Otroku moraš dati 5 obrokov na dan, za malico daj kakšen jogurt ali sadje predvsem slednje otrokom ne bo škodovalo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Najbolje da tistega ki ti bo otroke dal v varstvo vprasas. Otroci majo lohk tud alergije na kako vrsto hrane, navade itd...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
En normalen zajtrk (kruh plus kaj gor ali kaj mlecnega), dopoldne kaka sadna malica, za kosilo normalna odrasla hrana, pa popoldne se ena malica (kak jogurt otroski, to imajo ponavadi radi, sadje, kaka zemlja ...) pa kak sladoled in to je to. Vecerjo bodo glede na uro ze tvoji starsi popedenali.
Predvsem morajo pa res veliko pit v tem vremenu. Nasa (5 let) stanka pol litra vsako popoldne (plus dopoldne v vrtcu se kaj), vecinoma voda (dostikrat uzivajo, ce jim kupis une tamale flaske vode, dvainpol deci) ...

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Mlečni gres, čokolino in hrenovke bojo čist OK
zmaga.gif

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
lahko pa na internetu pogledaš kako spletno stran od kakega vrteca kjer imajo objavljene jedilnike :D

tako boš dobila jedilnik za cel teden pa še ok naj bi bilo za otroke

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Naslednji teden dobim v "varstvo" dve otrokinji, stari 3 in 6 let (smo v nekem sorodstvu). In ker pač sama nimam izkušenj niti se ne spomnim tako daleč, me zanima kaj taki otroci kej jedo? Nočem da bi stradal, niti nočem da se pri men zredijo za 5kg, nočem da bi bila hrana pretežka...
Ne vem, a je čokolino še v modi? Pa mlečni gris? Ga sama pripravim ali naj kupim takega v lončku? Sadne skutke so ok al majo preveč cukra in barvil? Katero sadje? A obstajajo kakšne zdrave sladkarije? Tisti Nimm2 bonboni npr. za katere reklama pravi da vsebujejo vitamine, so okej?

Hvala za ideje in nasvete...

In kak to, da so ti zaupali otroke?
evil.gif

Drugače pa glej, da bo vsaki dan:

zjutraj: čokolino/ pečene jajčke/kruh z maslom in medom/palačinke...
kosilo: juhica, nekaj mesnega z rižem/pirejem/ kroketi s solato pa na koncu še sladica (kepica sladoleda
smile-1.gif
)
malca: sadje , kaki nimm2 bonbon potem pa popoldanski spanec/počitek
večerja: kakav , mlečni gres, nekaj bol lahkega

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Najbolje, da vprašaš starše, če kaj NE smejo jesti (alergije...).

Po tem pa jim daj normalno hrano, kot bi jo ti jedla, pač ta naj ne bo preveč začinjena.

Imam punčko staro 2,5 in je skoraj vse. So pač nekatere stvari, ki ji niso všeč.
Za zajtrk in večerjo mi pove kaj bi želela jesti, ali pa si gre sama v hladilnik kaj poiskati.
Raje kot čokolado ji damo sladoled (je tudi njej tako bol všeč), izogibamo pa se trdih bonbonov, tako da kake Nim2, vsaj jaz ne bi dal tako malim otrokom. Sicer pa vsak po svoje.

Drgače pa ne kompliciraj, otroke pa lahko tudi vprašaš, kaj bi želeli jesti.

Nazadnje urejeno:

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Nista alergični na nič, samo pač sladkarije imata strogo omejene (kot sem že rekla, sladoled lahko ker je pač tak čas + vročina, mogoče bosta dobili kak bonbon - ne preveč).

Otroke vprašaš kaj bi jedli, pa ti bodo vsak dan povedali isto, pač kar imajo najraje. Kolikor vem, je mlajša nora na ocvrtega piščanca, starejša pa je udarjena na palačinke.

Aja, kako da mi bojo starši zaupali oz. nam bodo zaupali... pač se je zgodilo nekaj nepredvidenega in sta sklenila, da je bolje da sta punčki pri nas en teden, da se vse uredi potem pa prideta nazaj - onidve pač mislita da gresta na počitnice. Pa dost o tem, ok? Pač zaupata nam in to je to.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Aaaaaaaaaaaaaaaa, prvi dan za mano... kok pa otrok poje, pa to ne moreš verjet????
shocked-1.gif

Zajtrk: mlečni gris s čokolado povrhu, Smoothie kokos-ananas
Malica: Hipp otroški keksi (od njunih staršev, ker sta mislila da se pri nas v naši vasici teh ne da dobit), mrzlo mleko
Kosilo: bučke v omaki, pire krompir, pečena piščančja prsa (jaz sem še solato)
Malo kasneje: skledica sladoleda
Pred večerjo: sta si zaželeli nektarin

Za večerjo pa ne vem, starša sta ju ven peljala na igrišče malo, kolikor vem bojo šli še jest ven... Jutri imam na sporedu čokolino in čokolešnik, hrenovke, sirove štručke, sadje, mlečni riž??? Ne vem, bomo videli...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Kaj pa vem zjutrej črn kruh pa zasko za južno eno močno župo pa kračo za večerjo pa polento pa golaž

Drugač pa čokolino, gres, pundingi pa da je vse čimbolj pisano

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
K tebi bi pa tudi jaz na hrano hodil
roza.gif

Naredi jima krompirjevo juho + palacinke z marmelado (oziroma za muli z evrokremom), to je vedno dobro !

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Kaj pa vem zjutrej črn kruh pa zasko za južno eno močno župo pa kračo za večerjo pa polento pa golaž

Drugač pa čokolino, gres, pundingi pa da je vse čimbolj pisano

k teb bi pa jaz hodil v varstvo, a si ze ozenjen
cheer.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Eh, jaz sem pojedel vse, kar sem lahko, pa sem danes lep in vitek
smile-1.gif
Samo zgonit se morajo potem s kolegi zunaj, pa se vse porabi.

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Eh, jaz sem pojedel vse, kar sem lahko, pa sem danes lep in vitek
smile-1.gif
Samo zgonit se morajo potem s kolegi zunaj, pa se vse porabi.

....kr mal še počak..
cool-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Preveč kompliciraš: jejo vse kar ti, samo deljeno s 4. Lahko se ti zgodi da mala poje več kot velika ali vsaj enako. Drugače pa je treba verjetno tudi kaj pocrkljat otroka: če jih enkrat pelješ na pizzo, pa enkrat v McD, ostalo pa skuhaš je ok. Sam ne jih sprašvat v stilu "a bosta to ali to", ker se bodo samo zmišljevali, ampak raje v slogu "kdo mi bo pomagal pojesti ....?" ali "sem slišal da pomfrija ne marata...", skratka ti določiš kaj jesta, edino motiviraš jih, skratka misliti morajo da si oni tisto želijo, pa je. Vsaj z mojimi ni težav s takim principom.