Otroci in črka r

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Živ,

moj sin bo novembra star tri leta in še vedno namesto črke r izgovarja j, ob nekaterih besedah pa tudi l (npr. helikoptel
grin1.gif
). Kdaj so kaj vaši tamali začel pravilno izgovarjat r?ali se mam za bat, da bo kot Karl?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Moji trije so vsi govorili na "j".
Pri prvemu smo pri njegovih 5-ih letih obiskali logopeda - zadoščalo je samo nekaj obiskov, ostala dva pa tam nekje med 4. in 5. letom.

Swich

El Presidente
23. jul 2007
4.835
0
36
41
večina "tamalih" ima problem z črko R ker ima jezik med zobmi medtem ko govori, in takrat ne more izgovorit črke R.

probaj naj stisne zobe skupaj in tovori: riba, raca, rak.... če mu bo pomagal je logoped odveč

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Oj,

Moj ta večji je pri cca. 3 in pol letih osvojil R, prej je bilo precej časa L. Potem smo nekaj časa imeli namesto rolade rorado
smile-1.gif
, je par tednov trajalo, da je začel R in L "sortirat".

Zdaj se pa še malo borimo s C/Č S/Š Z/Ž

Tako da, nič bat, ni nič prepozno...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ojej...tjda do osnovne šole ali pa še malo zamika v njo.

tak da...naj še kar naprej j-ja
smile-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Meni so na starševski šoli povedali, da naj bi otrok nekje do petih let in pol normalno izgovarjal črko r. Če do takrat ne zna izgovoriti r-ja, naj se obišče logopeda in naj se ne čaka do osnovne šole.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Swich pravi:
večina "tamalih" ima problem z črko R ker ima jezik med zobmi medtem ko govori, in takrat ne more izgovorit črke R.

probaj naj stisne zobe skupaj in tovori: riba, raca, rak.... če mu bo pomagal je logoped odveč
Zagotovo ne bo pomagalo. Poskuša se z besedami, kot so Breda, brada, bruno, brno, preveč, premalo itd - skratka, ne takoj navaliti na besede, ki se začno na r.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
otroka enostavno moras trenirat na crke ki mu povzrocajo tezave. Poznam ljudi ki so svoje otroke ucili eksoticne jezike ki uporabljajo posebne vokale. je treba sprovucirat dolocene vokale ze od zacetka.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Poznam ljudi ki so svoje otroke ucili eksoticne jezike ki uporabljajo posebne vokale. je treba sprovucirat dolocene vokale ze od zacetka.

Balkanski "L" ?
grin1.gif

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Swich pravi:

Zagotovo ne bo pomagalo. Poskuša se z besedami, kot so Breda, brada, bruno, brno, preveč, premalo itd - skratka, ne takoj navaliti na besede, ki se začno na r.

rododendron
cool-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:Zagotovo ne bo pomagalo. Poskuša se z besedami, kot so Breda, brada, bruno, brno, preveč, premalo itd - skratka, ne takoj navaliti na besede, ki se začno na r.
Logoped trenira otroka za črko R najprej tako, da poskuša doseči večjo gibljivost jezika (konice). Otrok najprej da jezik med zobe in dela brrrr, da se trese konica jezika. To je ena od vaj. Potem čez dolgo časa pride v besedah. Sem tri otroke vodil k logopedu in na koncu smo zmeraj osvojili vse glasove.
Pri treh letih še ni panike. Po mojem je sedaj važno, da sliši (in vidi) čimveč pravilno govorjene besede in da sam govori, kakor pač govori. Tako ali tako bo poskusil ponoviti to, kar vidi in sliši. Pri petih letih pa korekcija. Prej bi težko bil motiviran za nekatere tečne vaje. Vsekakor ga z nekim popravljanjem ne smemo zavirati, da bo raje tiho, kot da bi narobe povedal.

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Jaz se spomnem, da sem še v mali šoli hodil k logopedu, ker nisem nikakor uspel izgovorit te proklete črke. Pol v srednji šoli pa mi je profesorica angleščine rekla, da naj nikar tako izrecno ne izgovarjam črko "R" ampak nekako bolj "nežno" in ne tako očitno. Pa ti bodi zdej pameten
hysterical-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik excalibur pravi:
Jaz se spomnem, da sem še v mali šoli hodil k logopedu, ker nisem nikakor uspel izgovorit te proklete črke. Pol v srednji šoli pa mi je profesorica angleščine rekla, da naj nikar tako izrecno ne izgovarjam črko "R" ampak nekako bolj "nežno" in ne tako očitno. Pa ti bodi zdej pameten
hysterical-1.gif
Od mojih je samo pri šel k logopedu. No njegov "r" je sedaj zelo trg in izrazit.

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Hojla!

Nečak je bil star 4 leta, ko je začel izgovarjati r in sicer pri besedi "trosilnik".
grin1.gif
)
Naslednji mesec bo star 5 let in mu r ne dela več težav oz. v zadnjem času se nisem zavzela, da bi kako besedo izgovoril, kot ne bi bilo treba.
Po moje ima še čas. Kolegov tamali ni izgovarjal r-ja do vstopa v oš, pol pa se je porihtalo.

Lep pozdrav, pa
roza.gif
!

beyond

Pripravnik
14. avg 2007
174
0
16
Brežice
jst sm šele pr 21 začel pravilno izgovarjat črko R. Ko sm bil star okoli 11 let sm hodil v LJ k logopedinji ampak mi ni nč pomagalo.
Meni je pomagalo to da smo skolegi čez poletje velik feštal in je bil prisoten tudi alkohol in od takrat lepo izgovarjam črko r, ampak alkohol ni za otroke.