Osnovna plošča v okvari - mnenje

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Pc ima težave z zagonom ... po pritisku na gumb ON, se sicer zažene in ustavi ob sliki "windows XP" In ne gre več dalje ... lahko pustim prižganega celi dan, pa bo še vedno na tej sliki ostal. Včasih pa ta slika počasi temni, dokler ne ostane samo črn ekran ...

Bios dela, tudi instalacija XP-jev se začne, naloži, formatira particije, vse OK ... pc se ponovno potem "zablokira" po ponovnem zagonu > spet se zaustavi ko se pokaže okno "windows XP"

Poskusil sem tudi naložiti Windows 7, vendar se tukaj ustavi že na začetku instalacije.

Občasno se PC pri zagonu tudi takoj sam ugasne. Po tem javi, da se je predhodno PC ugasnil zaradi "thermal eventa" Tako da zgleda se tudi nekaj pregreva, ventilatorji laufajo vsi, praha ni v hladilnikih.

Po pregledu osnovne plošče, sem takoj pri procesorju naletel na sumljive kondenzatorje. Prekriti so bli z "neko umazanijo" ... sumim da so tej kondenzatorji spustili in da je to vzrok vseh zgoraj omenjenih težav.

Mislite da je ta osnovna plošča za v smeti?

Na pc-ju sem poskusil tudi zamenjati rame, grafično kartico, kable diska, v vseh primerih je pc deloval enako slabo.

PC je DEll-ov (ležeča varianta)

Še slika kondenzatorjev >>>
903686-pc1.jpg

Priponke

• 903686-pc1.jpg
    903686-pc1.jpg
    124,7 KB · Ogledi: 243

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.631
113
Men podobno zmrzuje en star celeron 700MHz.......kondenzatorji pa k pr teb........sicer ne takoj na začetku ampak 1x po 3h minutah...drugič po 5ih....3jič po 15ih....

Tko da....odlotaš ta zanč kondenzatorje....greš z muštrom v elektro štacuno pa kupš nove....če se ti da...čene pa stran kišto
smile-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
To je kr pogost pojavi pri Optiplex seriji... Se posebaj pri GX 2x0. Zamenjava plata stane cca 4x vec od trenutne trzne vrednosti racunalika. Popravljati obstojeco plosco se tudi ne splaca ,ker dobis tak racunalnik za drobiz.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.631
113
Pa plata je večplastna tko da se boš mogu mal pomatrat pr odlotavanju
smile-1.gif

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Menjava niti ni v planu :) Rabim samo mnenje za potrditev da je plata končala svojo kariero.

Sodelavec mi je prinesu ta pc, da pogledam če se da kaj porihtat. Pravi pa da je pc delal non stop, se pravi dneve in dneve ... Ugasnil ga je samo mogoče par krat na mesec za kak dan, drugače je laufal ...

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
kondenzatorje menjaj pa bo vse ok.
če jo pa misliš pa stran metat jo vzamem glih neki tazga rabim
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Vračam pc lastniku, bo dal enemu drugemu "majstru" da proba popravit. (jaz sem bolj za softwerske težave :))

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Na tvoji sliki je nekaj od tistih kondenzatorjev videti napihnjenih (na vrhu hribcek v obliki tristrane piramide). Slika je iz neugodnega kota, tako da se ne vidi najbolje, a dovolj je par unicenih, da naraste povprecni ESR vsem, ki so postavljeni paralelno, in je potem enako, kot da jih ni (oziroma je se malce slabse, kot da jih ni).

Ce s kondenzatorji res napihnjeni, je ena moznost menjava (to je poceni, a ne zagotavlja ne delovanja takoj po menjavi, se manj pa zanesljivega delovanja naprej nekaj casa po menjavi, ker je mozno, da je vmes krepnila se kaksna druga stvar), druga pa zamenjava motherboarda (to je drazje, a vsaj ves, da mora delovati iz skatkle, in ce ne deluje, imas moznost vracila).

igi

Guru
13. okt 2007
5.577
1.170
113
Celje
kondenzatorje dobiš za par evrov in po navadi takšne stvari delujejo naprej brez težav....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj nisem trdil, da so dragi (nasprotno, to je poceni moznost) ? Napisal pa sem tudi, da je mozno, da tudi po zamenjavi ne bo vec plata delovala, ce jo je skupila kaksna druga komponenta onboard VRM. Zamenjava kondenzatorjev ne garantira 100% delovanja v bodoce in nezanesljivo delovanje lahko pripelje do okvare/izgube podatkov. To je dejstvo.