Orionova meglica M42

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
To sliko sem naredil 2/2009 - ampak komaj sedaj sem se spravil obdelovat zadevo.
Skupaj je bilo odprte zaslonke cca. 50 minut.
Slika res ni bogvekaj - slikana je bila na hitro in brez resnih priprav.

pipo

Majstr
19. mar 2008
936
448
63
lepa
smile-1.gif

Par stvari me zanima, pa če boš pri volji....

- obdelovat sliko : Verjetno dodaš barve, pa nastavljanje kontrasta, svetlobe ? ali še kaj bolj kompliciranega ?

- če je čas zaslonke 50 min, potem verjetno rabiš neko krmiljeno sledenje objektu ?

- če bi isti objekt pogledal z očmi skozi teleskop, bi videl verjetno samo malo razmazano piko v črno beli varianti ?

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
1. slika je sestavljena ( stackana ) z programom deep sky stacker, ki združi več posnetkov v enega. Mislim, da sem naredil 20 posnetkov po 2 minuti. Barve nisem nič dodal - vse se naredi le z "levels"i v PS.
2. ta posnetek sem mislim da slikal z enim prastaaarim m42 objektivom na Canonu 40d. Vso zadevo je vodila montaža astrotrac http://www.astrotrac.com/ . Slika je tudi tako slaba, ker stari m42 objektivi niso primerni za astro foto ( kromatska aber... )
3. ne, bi videl kar pribliiižno tako, ampak brez barv. Večja je odprtina teleskopa, več detajlov bi videl.

pipo

Majstr
19. mar 2008
936
448
63
ok, tnx

malo se spogledujem s tem hobijem, zaenkrat lomim teorijo
smile-1.gif
(no, bino + knjigo sem nabavo)

je svetlobno onesnaženje res takšen problem ? ali se moraš z neko povprečno opremo ( npr. do 1k€, kakšna 200mm cev ) res

zavlečt v neke rovte, da se kaj vidi ?

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
jaz bom res v kratkem prodajal mojo goto montažo http://www.teleskop-express.de...mit-Stativ.html . Za okoli 450 euro. V garanciji!!
Gor daš še en newton 200mm cev za cca. 250 euro ( se dosti tega rabljenega prodaja ) in si zmagal!
Takšen komplet te stane cca. 700 euro.

JA, svetlobno onesnaženje JE velik problem. Ampak bolj za astrofoto! Če nisi doma glih sredi mesta še gre. Seveda, če pa imaš možnost se odpeljati kam vstran od luči pa je seveda to še boljše.