Orglice

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Že nekaj časa imam željo po učenju igranja orglic (bolj star bolj nor
confused-1.gif
)

Sicer nimam glasbene izobrazbe a kolikor sem prebral na netu za orglice niti ni potrebn (eden redkih inštrumentov kjer rabiš posluh in voljo za vajo).
Imate kakšen nasvet za kakšne orglice pisati dobrim decemberskim stricom in kako začeti učenje, da bom znal odigrati za spremljavo otrokom Kuža pari, Kekca, A je to in podobne pesmice za zabavo.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
V osnovi obstajajo dve vrsti diatonične in kromatične.
Zate kot začetnika bodo najbrž prišle v poštev prve, priporočam v c duru (angl. C major diatonic), v katerem je največ začetniških lekcij (tudi na internetu) in preprostih melodij.

Firme in modeli za začetnika: Hohner special 20, Lee Oskar major, ali pa Suzuki folkmaster.
Ne vem kaj se dobi pri nas. Priporočam ebay, kjer so cene res ugodne.

Nazadnje urejeno:

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Jaz sem najprej malo probal s kitajskimi (otroska igraca), cena par eur (slucajno smo jih imeli doma). Potem sem se navdusil za igranje in ravno tako iskal, kaj bi kupil.

Tudi jaz se na teorijo glasbe ne razumem kaj dosti, so mi pa v eni trgovini rekli, da so diatonicne bluzovske bolj za spremljavo, saj so misljene bolj za igranje akordov kot melodije - pa ne me kregat, ce sem se narobe izrazil ...
Tam so mi ponujali ene od Hohnerja, take zlate zavite (kot banana ) z dvemi vrstami lukenj, podobno kot jih imajo kitajske.

Nazadnje sem se vseeno odlocil za Hohner diatonicne, model Marine Band Deluxe, v C duru. Kupil sem jih v Hartmanu (cca 20 eur).

Na strani Hohnerja imas razpored tonov za dolocene tonalitete diatonicnih orglic:
http://www.hohner.de/index.php5?612

Kot vidis, dolocenih tonov ne mores "normalno" zaigrat, oz. doloceni toni manjkajo - npr. pri C tonaliteti je so vsi toni v eni oktavi zastopani le od 4 do 7 luknje, nizje in visje doloceni toni manjkajo. To je baje zato, da lahko igras akorde, npr. zgoraj CEG (luknja 1-3, 4-6, 7-9)...
Manjkajoce tone naj bi dobil s posebnimi tehnikami (bending, overblowing,...). Jaz teh tehnik ne znam, zato mi je precej motece, ker dolocenih melodij ne morem zaigrat, oz. jih moram premaknit - zaigrat tako, da vse tone premaknem gor ali dol.

Npr. ravno danes sva s hcerko to ugotavljala za pesem "siva kucma". Hcerka ima note za frulico, ki se zacnejo na zgornjem C - jaz pa moram zacet na G-ju, sicer je ne morem zaigrat.

Ne vem, kako bi bilo s kromaticnimi orglicami, vsaj po tejle shemi:
http://www.coast2coastmusic.com/chromatic/index.shtml
bi morali biti zastopani vsi toni - vsaka luknja ima 4 tone (vdih, izdih ter vpih z gumbom in izdih z gumbom). Tako da imajo orglice z 12timi luknjami 3 oktave ter tudi (verjetno vse) poltone...

Pa se to si poglej
smile-1.gif

https://www.youtube.com/watch?v=24yLDvthsKE

Nazadnje urejeno:

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Hvala za informacije.
Boma naročil eno Honerjevo v C duru in potem pihanje v njih.
Sem se malo igral z otrokovimi kitajskimi, ki imajo dve vrsti lukenj in mam en kup težav pihnit samo v eno luknjo.

Ko bom pa obvladal takole na Metallico vam bom pa posredoval posnetek. Pa ne pričakujte tega v tem desetletju (ali raje stoletju)
smile-1.gif

Eni pač obvladajo!

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Pri kitajskih lahko prekrijes zgornjo vrsto lukenj z zgornjo ustnico - tako pihas le v spodnje luknje.

Jaz sem nekaj casa rabil, da sem se pri diatonicnih navadil pihat samo v eno luknjo. Kitajske (vsaj moje) imajo namrec za izdih eno luknjo, za vdih drugo. Diatonicne pa imajo isto luknjo za vdih in izdih.
Brezskrbi, tudi moje znanje je svetlobna leta oddaljeno od takih videov na youtubu
frown-1.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Evo, na tej strani je ogromno materiala (sicer v angleščini) za nadobudne orgličarje.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Doma so sprejeli sklep o moji izselitvi v klet če mislim skos igrati na orglice
smile-1.gif

Ali naj utišam zadevo ali pa spokaj so rekli. Imate kakšen trik kako igrati tiho tako, da lahko otroci spijo v sosednji sobi?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
To sem probal ampak pravijo, da je še vedno preglasno. Je pa res, da me zelo hitro odnese in začnem normalno pihati.