Organko

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Ali ga kdo že ima - vtisi in zadovoljstvo?
Res ne smrdi?

Mi ga lahko kdo zmeri (zunanja š, v, g)...hvala!

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Prodajajo jih vsepovsod zadnje čase.
Sam nikoli se ne spomnim žicat trgovce, da bi mi ga zmerili, da vidim, če je sploh opcija.

Pa če je nateg, bi raje iz tuje izkušnje to slišala, kot za lastnih 40€.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
zakaj bi bil nateg? mi ga mamo ker nimamo drugam kam z bio odpadki, jaz sem samo zajebnil da sem vzel enega, v bistvu rabiš komplet 2, da ko se v enem paca, da polniš drugega

smrada ni, če z priloženo lopatko obdelaš smeti pa nasipaš prek oni magični pesek al kaj je
grin1.gif

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
A če ni prepacano, pa ni OK?
če prav razumem, lahko vseeno vržeš v bio kanto (na kompost pa ne).
Se ti da doma meter v roke prijet?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No ja, bolje je že kot pa v vrečke tlačit, če že moramo ločevat.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
462
83
Da malo obudim temo.

Tudi naša družina se zanima za ta koš, saj imamo kar nekaj organskih odpadkov in nimamo kam z njimi, imamo pa tudi veliko parcelo (mislimo letos kompostnik zrihtat) in bi radi te organske odpadke čimbolj koristno uporabili.

Torej je organko kot nalašč za nas. Sedaj ga nekateri imate že kar nekaj časa in me zanima, če ste zadovoljni z njim? Precej drugih forumov sem prebral in po večini samo pozitivne izkušnje...

Dajte še vi kakšno opisat...

Hvala že vnaprej...

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Jaz ga imam. Načeloma zadovoljna.
Je super, ker nimaš dnevnega odnašanja ogranskih smeti, prostor pri ostalih smeteh pa ne smrdi.

To, da ne smrdi, ni res.
Če je zaprt, seveda prav nič, pri metanju noter je pa treba tehniko osvojit - zajemi sapo, samo malo "odvihaj" pokrov, hitro vrži noter in hitro zapri. Sama ga pri večjih kupih odpadkov (kar je več od čajne vrečke ali olupka od sadja) odnesem kar na balkon in tam zrihtam.

Imam občutek, da bolj ko posipaš, bolj zaudarja in bolj kot je poln, manj smrdi. Če imaš možnost, da ga imaš zunaj, je to boljše - ker če ga odpreš za več kot 2 sekundi, moraš obvezno prezračit prostor.

Praznjenje ni ravno užitek, se pa preživi vsake kvatre, ker gre res precej noter.

Kak kompost nastane, ne vem, ker imam samo enega, ki ga praznim v biokanto.
Čeprav če imaš v planu kompostnik, ga niti ne rabiš - stopiš na vrt in vržeš direkt na kompost.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Iz česa je tisti posip?
koliko stane, kje se ga dobi?
Imam kompostnik, na terasi imam jupol vedro s pokrovom katerga "dnevno" filam z 2l banjco od sladoleda ki jo imam na pultu. Ko je vedro polno ga praznim na kompostnik.
Upam da se bo zadeva obnesla tudi v pasji vročini.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
462
83
Zanimajo me naslednje stvari:

1. Ali lahko fermentacijsko tekočino (seveda pravilno redčeno) porabimo tudi za zalivanje mlade trave (ki smo jo ravnokar posadili) in sadnega drevesja?
2. Ali lahko s fermentacijsko tekočino špricamo zelenjavo (podobno kot namočene koprive)?
3. Ali je postopek kompostiranja prej gotov, če bio odpadke na kompost vržemo skozi (že fermentiranega) organka ali če bi bio odpadke metali sveže na kompost? Torej, ali organko "pohitri" proces kompostiranja?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kompostiranje v kompostniku bo hitreje, ker zraven pridejo še razni črvi in drugi žužki, ki to pregrizejo in predelajo. Imeti Organko poleg kompostnika je samo strošek, dovolj je navadna plastična kanta s pokrovom za zbiranje (pri nam je na balkonu in ne smrdi).

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
462
83
Tudi mi imamo sedaj plastično posodo s pokrovom (imenovano "pumije") in smo jo (vsakih 2-4 dni) nosili k babici, ki je imela svinje (jim je kuhala "alfo"). Sedaj smo se odselili (sicer 1km proč, pa vseeno mi ni te svinjarije vozit po avtih) in imamo v mislih kompostnik.

@keber, torej vi t.i. "pumije" (bio odpadke) vržete vsakih nekaj dni na kompostnik. Ali potem te odpadke prekrijete s čim na kompostniku? Ali to delaš vsakih nekaj (2-4) dni ali bolj poredko? Ali nič ne smrdi okoli kompostnika?

Tu mogoče vidim prednost v organko košu. Pumije bi moral praznit vsakih nekaj dni (drugače splesnivijo), medtem ko bi organko moral praznit dosti bolj poredko. Pa še večjo količino naenkrat vsipaš na kompostnik iz organkota in potem prekriješ z drugimi BIO odpadki... Drugače bi to moral delat za vsake 1/4 vedra "pumij"...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Jaz nič ne pokrivam na kompostniku. Poleti bo pokrila pokošena trava, sedaj pa pepel recimo. Je pa res da imam kompostnik 10m od hiše v drugem vogalu parcele. Kakšnega posebnega smradu ne opazim, ne vem kaj bo poleti.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.554
1.157
113
Pri nas imamo kar tri velike kompostnike na vrtu, tiste velike plastične, s pokrovom. In popolnoma nič ne smrdi. Tudi v največji vročini. Edino mušice se zaredijo, predvsem, ko se gor vrže gnilo sadje. Je pa res, da ne mečemo nič mesnatega gor, samo "rastlinsko". Vmes gre edino kakšen konec lepenke.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Od vsega pri organskih odpadkih običajno najbolj smrdi ravno tekočina. Na kompostu je ni, ker sproti odteka oz. izhlapi (kar pa ne velja za zaprto kanto). Tistih par (tisoč) mušic pa ne kroži kaj dosti daleč stran od kupa sadja, zelenjave se ne dotikajo.

Organko je pač fajn reč za proizvajalca, ker prodaja plastiko za lep denar, poleg tega pa še posipno snov. Če imaš kompost, je to delati neumnost, ker je kompostnik sam po sebi mnogo bolj učinkovit za brezplačno.
Če pa imaš zadevo na balkonu v bloku (tako kot jaz), pa zadostuje tudi navadna plastična kanta s pokrovom, je čisto vseeno, ali boš v rjavo kanto vrgel nepredelana gnila jabolka ali pa predelana.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.841
462
83
Rad bi samo vprašal, če ima mogoče kdo cedilo za dno organka, ki ga ne potrebuje več, saj smo mi našega nekje založili. Hvala.