OPTIKA po stanovanju

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.225
2.550
113
Optika je do stanovanja.
Naj jo vlečem v/po stanovanju do kabelskega pretvornika na moj kabl?
Ali naj naprej takoj vlečem moj kabl do porabnika(?) v stanovanju - (1x skupina TV, 1x skupina PC+WI-FI)
Je UTP kabl za vse 'porabnike' tudi TV?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kaj kompliciraš . Optika do prvega stekarja da ima modem/router elektriko naprej mas utp kabl.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri meni gre optika do optičnega konverterja, potem pa UTP do modema, routerja in naprej po bajti.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.225
2.550
113
Kater od delilnikov, swich, root, ...??? rabi elektriko?
Torej od škatlce, ki optiko spremeni v 'za pohiši', kater delilnik kabla - 10m kabla - omembe vredno oslabi signal?
Katera veja - 2x TV ali 2x PC - je požrešnejša, občutlivejša na signalu - začetek 100/10?

p.s. nadaljevanje sledi :)

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.900
55
63
Kater od delilnikov, swich, root, ...??? rabi elektriko?
Torej od škatlce, ki optiko spremeni v 'za pohiši', kater delilnik kabla - 10m kabla - omembe vredno oslabi signal?
Katera veja - 2x TV ali 2x PC - je požrešnejša, občutlivejša na signalu - začetek 100/10?

p.s. nadaljevanje sledi :)
Glede na tvoja vprašanja, svetujem, da ti vse skupaj poveže nekdo, ki ima s tem izkušnje.

alesn

Pripravnik
19. jun 2012
391
12
18
Imam vprašanje glede optike.

Živim v dvostanovanjski hiši. Danes so do nas potegnili optični kabel. Ker bo vsako stanovanje imelo svoj priključek, sem mislil, da bodo do hiše povlekli 2 kabla ampak so samo enega. Monter je namreč rekel, da je en optični kabel dovolj za 2 priključka. Češ, da je bilo včasih drugače, danes pa je tako in da dajo razdelivec. Torej, ali bo tako ok, ali samo varčujejo na naš račun in bo storitev slabša?

Hvala za mnenja :)

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža

Živim v dvostanovanjski hiši. Danes so do nas potegnili optični kabel. Ker bo vsako stanovanje imelo svoj priključek, sem mislil, da bodo do hiše povlekli 2 kabla ampak so samo enega. Monter je namreč rekel, da je en optični kabel dovolj za 2 priključka. Češ, da je bilo včasih drugače, danes pa je tako in da dajo razdelivec. Torej, ali bo tako ok, ali samo varčujejo na naš račun in bo storitev slabša?

En optični kabel za dve stanovanji po mojem mnenju vsekakor zadostuje glede na trenutne razmere.

• Všeč mi je
Reactions: alesn

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.526
3.026
113
Predvsem je pomembno, koliko vlaken je v tem kablu, ker GPON splitterjev zaenkrat še ne montirajo na hiše. Večinoma se da kabel z vsaj štirimi vlaknji, GPON pa rabi samo eno za delovanje.

• Všeč mi je
2. jul 2020
4.971
6.491
113

V starih časih je Telekom gradil omrežje z enim kablom do priključka. Potem pa so prišli ostali ponudniki in in začeli vleči kable z razdelilci. Potem so bile neke pizdarije, ker to ni bilo po standardu, eni so kable vlekli kar na drogovih za elektriko, celo ker so finanicrali preko eu sredstev... Absurd je bil tako velik, da smo v bloku imeli dve inštalaciji. Telekom v obstoječih vodih za telefonijo in ostale kar v kanalih po stopnišču.

Tako da 2 na istem vodu bo prav lepo delovalo.

• Všeč mi je

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.225
2.550
113
En kabl je za 2 stanovanji.
kako pa je z ostalimi stanovanji po bloku? Po 2 na kabel je 20 kablov. Jih gre toliko v blok?
Imam namreč: V starih časih je Telekom gradil z enim kablom...