Optika, parica, ...

Pustni_Slavc

Zelenc'
5. feb 2008
7
0
1
Potrebujem nasvet:
Sedaj imam adsl Siol solo 1/256, na njega so "obešeni" trije računalniki, ki obilno dolvlačijo (torrenti, P2P, ...) in so trenutki (vedno bolj pogosti), ko se linija "zabaše". In navaden PSTN telefonski priključek, ki na mesec nanese nekaj ur pogovora.
V hiši že imam Telekomovo delujočo optiko. Da bom prešaltal na optiko (20/20) ni dvoma, vendar ne vem ali naj vzamem tudi Siol telefonijo in se odpovem parici, ali naj telefonijo na parici ohranim. Kolikor je možno razumeti iz foruma je trenutno prosto parico praktično nemogoče dobiti. S popolnim prehodom na optiko se popolnoma predam v roke Telekomu, z ohranitvijo telefona (pstn Telekom) pa bom "lažji" najman za 10 + pogovori eur namesec, vendar mi v skrajnem primeru ostane odprta pot do drugih ponudnikov. (Za drugo optiko ni izgledov).
Kaj menite, kaj svetujete? Je ohranitev parice vredna več kot 10 eur na mesec?
Hvala za vaša mnenja. Slavc

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
imamo siol telefonijo in 120 minut brezplacnih pogovorov v telekom omrezje. ze zarad tega se splaca... glede na to da placujemo 38€ za vse tri storitve (trio), se po mojem ne splaca obdrzati pstn. mi ga nismo. problem pri siol telefoniji je edino ta, da ne deluje vedno zanesljivo. ceprav so izpadi bolj kot ne redki in jih je vedno manj... (1x na mesec?). ni sile vglavnem, dela ok in smo zadovoljni

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Če dvomiš, naprej internet + nov IPtel,po mesecu dni boš videl,
če boš zadovoljen, boš naredil prenos številke in ukinil analogno linijo
drugače pa samo odjaviš IPtel

Pustni_Slavc

Zelenc'
5. feb 2008
7
0
1
Hvala za mnenja!
Mene ne skrbi kvaliteta telefonije ali interneta. Pomisleke imam glede odklopa parice. Parico po trenutno veljavnih predpisih (ali celo zakonu) mora Telekom prepustiti tudi drugemu ponudniku (za razvezan ali nerazvezan dostop), optike pa ne rabi (lahko pa jo !!) deliti z drugimi. In, če mi čez čas "vleti" nekdo tretji, ki bi me ugodno povezal v splet, parice nimam več, Telekom mu vlakna ne prepusti in ..... ostanem "bos".

Pri vsem skupaj gre bolj za načelno vprašanje!

Plačevati višjo telefonsko naročnino in dražje klice zaradi morebitne kasnejše povezave je v opisanem primeru dejansko nesmiselno.
Slavc

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Kdorkoli ti bo karkoli ponujal preko parice čez čas ne bo ugodno
tongue-1.gif
Skoraj kot da bi rekel da rabiš parico zato, če bo kdaj modemski dostop flat rate...tudi če bo ti nič ne koristi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Na parico lahko pozabiš (vsaj jaz bi, če bi bil na tvojem mestu). Če bo že prišla kakšna huda konkurenca, bo tudi ona najverjetneje potegnila svojo optiko - na bakru se pač ne da delati čudežev (ker mora drug ponudnik plačati "najem" parice telekomu)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.072
113
Nuku`Alofa
Ali mora telefon delovati tudi če zmanjka elektrike? To je proti optiki po moje edina prednost PSTN proti IP na optiki.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Pa še to se da z UPSom rešit. Za opremo in telefon bo tudi tisti najcenejši dovolj dober.

Pustni_Slavc

Zelenc'
5. feb 2008
7
0
1
Kaj na strani ponudnika "oprema" za optiko dela, če ni elektrike? Potem je z UPS-am še edini tehnični "strah" odpravljen.
Še enkrat bom napisal, da ni problem v tehniki, kvaliteti, ...
ampak o prekinitvi neke možnosti.
Slavc

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Na strani ponudnika bo delalo isto kot pri bakru. Centrale imajo ponavadi vse rezervno napajanje vsaj za določen čas v primeru izpadov elektrike.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Zdaj sem se spomnil, da imajo po kakšnih blokih verjetno še kak switch, v katerega so speljani vsi uporabniki. Tam pa menda nimajo UPSa, ali pač ?

Pustni_Slavc

Zelenc'
5. feb 2008
7
0
1
Optika v bloku baje nima switch-a. V omari v bloku kjer pride glavni vod in se razveja za 7 vhodov in posebaj za naš vhod so sicer neke letvice (ni videti kot stikalo) predvsem pa ni nobenega napajanja. Monterji pravijo, da gre ze neprekinjeno vlakno od centrale do uporabnika. Ko so montirali sem jih namreč spraševal, če bi se v tej omari lako priklopil drugi ponudnik in sem dobil zgornji odgovor.
Slavc

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Zdaj sem se spomnil, da imajo po kakšnih blokih verjetno še kak switch, v katerega so speljani vsi uporabniki. Tam pa menda nimajo UPSa, ali pač ?

Ni nemogoče... Če ga lahko imam jaz doma... (no zdaj kupujem novega - stari Victron je odslužil po 10 letih)...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
buče, tega pri optiki ni

so pa nekateri (iz T-2) to govorili o konkurenci, verjetno popolnoma jasno zakaj

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Nekako je treba več uporabnikov združiti na eno vlakno (dve). Ker da bi za vsakega imeli posebej 2 vlakni do centrale bi bilo malo neumno.
Že pri bakru se nova linija vleče od zadnje razdelilne omarce dalje in ne od centrale.

Pustni_Slavc

Zelenc'
5. feb 2008
7
0
1
Mislim, da se posameznega vlakna ne da cepiti ali združevati! Telekom trenutno "vlači" vsakemu uporabniku 2 vlakni. Od centrale (to ni nujno, da je najbližja telefonska centrala) do uporabnika vlakna niso nikjer na sistemu "vtičnica - vtikač" povsod na stikih so varjena.
Slavc

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Nekako je treba več uporabnikov združiti na eno vlakno (dve). Ker da bi za vsakega imeli posebej 2 vlakni do centrale bi bilo malo neumno.
Že pri bakru se nova linija vleče od zadnje razdelilne omarce dalje in ne od centrale.
misliš ali veš ?

Vsak uporabnik ima direktno vlakno od doma do centrale. Seveda to ni mišljeno, da je v enem kosu.
Bližje centrale je debelejši kabel z več vlakni, kasneje tanjši, v stanovanju pa zgolj dve vlakni.
Vlakna so med seboj varjena, kar pač ne potrebuje nikakršnega napajanja, le nekaj izgub doda v linijo.
wink-1.gif

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
misliš ali veš ?

Najprej sem samo misli, sedaj pa vem!
cool-1.gif

Nisem iz "foha" vendar sem si težko predstvaljal, do bi eno vlakno nekako razdelili za dva ali več uporabnikov!