Optika ---> DVB-C

nakoruzi

Pripravnik
8. mar 2008
209
0
16
A ima T2 možnost kabelske TV na optiki? Se pravi v stanovanju je optični kabel, imam televizijo z vgrajenim dvb-c sprejemnikom in ne maram STB škatle.

Če prav razumem, drugi ponudniki to ponujajo (Telekom, Amis, Teleing...)?

tony

Guru
23. jul 2007
9.649
1.479
113
Nimajo, in ne bodo imeli.

Imajo pa to raznorazni kabelski operaterji, in tudi Telekom (ki ima pač "zanimivo" strategijo delovanja na trgu, pač po načelu nagajanja konkurenci, kjer je le kaj možnosti za to - kar pa ne vključuje ne dobičkonosnosti ne zdravih poslovnih praks), kar bomo pa na dolgi rok plačali mi vsi.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Nimajo, in ne bodo imeli.

...

Telekom ... kar pa ne vključuje ne dobičkonosnosti ne zdravih poslovnih praks, kar bomo pa na dolgi rok plačali mi vsi.

Če prav razumem daješ skupaj Telekom in nedobičkonosnost?
rolleyes-1.gif

Glej, Telemach in ostali kablaši poslujejo pozitivno. In imajo DVB-C. Telekom tudi posluje pozitivno (T-2 mu zaradi neplačil sicer manjša dobiček), in ima DVB-C.

Optika se itak polaga z dvema vlaknoma. In DVB-C je za live-stream televizijo bolj primerna tehnologija kot IPTV. Pa še stroškov za IPTV terminalno opremo nimaš oziroma je ne rabiš nalagati končnemu potrošniku.

nakoruzi

Pripravnik
8. mar 2008
209
0
16
Škoda.
In zakaj ne bodo imeli?
confused-1.gif

A je to tako drago?

Ne me narobe razumet, res me zanima... Rad bi imel T2 in njihovo optiko, ampak sovražim kakršne koli STB vmesnike z madeinchina daljinci. Tako bodo pa moji miljoni šli k tistemu ponudniku, ki ima možnost DVB-Cja.

A sem edina tako zahtevna stranka?
stupid-1.gif

Pokovc

Pripravnik
22. mar 2011
233
1
16
Tudi sam mislim tako, sam grem sicer k Siolu na optiko, žal nimam druge možnosti, saj se do sedaj na Lastovki Krim in plačujem za trio 85 €, res imam tudi HBO in HD naročeno pa vseeno me bo prišlo pol ceneje. Ostajam na kabelski ker ne maram škatl. Res ne vem zakaj Siol ne naredi isto shemo kot ima Siol tv?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Pokovc pravi:
Res ne vem zakaj Siol ne naredi isto shemo kot ima Siol tv?
Siol nima kriptiranega DVB-C (za razliko od kablašev). Tako ne more računati različnih cen za osnovni, standardni, mega, HBO, HD ipd...

Premium ponudba je Siol Box (s timeshift, snemalnikom, interaktivnimi storitvami, radijem), DVB-C je pozicioniran kot storitev za drugi, tretji ipd. TV v hiši. Sicer pa ima Siol kabelska nekaj programov, ki so drugače samo v mega (dokumentarni) in nekaj HD kanalov.

Pokovc

Pripravnik
22. mar 2011
233
1
16
Zakaj pa ne gre v kriptanje? Kolikor vem je iz dneva v dan več naročnikov kabelske, tist modul naj da v najem tako kot Telemach in to je to. Tisti boxi mi ne sedejo, tako imam samo en pilot, ne pa dva ali še več, pa še ne šteka modul tako kot razni boxi pri vseh operaterjih!

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Pokovc pravi:
Zakaj pa ne gre v kriptanje? Kolikor vem je iz dneva v dan več naročnikov kabelske
Spekuliram, ampak mislim da so ti razlogi:
- že sedaj so ceniki preveč zakomplicirani, s tem bi še bolj zmedli potrošnike
- premium je "Trio", v gradnjo te znamke je bilo vloženo veliko denarja

S tehničnega vidika pa bi bilo:
- treba dokupiti opremo (CI module + kartice), kar je ena izmed glavnih prednosti DVB-C + analogne --- da kot potrošnik ne rabiš dodatne opreme in dodatnih stroškov

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Telekom ŠE nima kodirnega sistema za svoj DVB-C. Kar pa ne pomeni, da ga ne bo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.649
1.479
113
Običajno sta vlakni dve, ker je eno za RX, drugo pa za TX. TSjeva rezidenčna optika gre do uporabnika po enem vlaknu (RX in TX sta ločena s CWDMjem).

Telekom in (boljše rečeno kot dobičkonosnost) smotrno obnašanje s sredstvi sta pojma, ki ne gresta skupaj v isti stavek. Zato so tudi lani pridelali 300 milijonov slabitev.
So pa zelo dobri pri nagajanju konkurenci (npr. polaganje svoje optike zanalašč v tiste bloke, kjer so že imeli T-2 optiko, TSjevo bakreno telefonijo in kabelsko; ali pa npr. s tem o čemer se gre ta tema).