Optični scaner s tehnologijo LIDE

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Iščem najugodnejši tiskalnik s tehnologijo led diod (LIDE), ki bi bil primeren predvsem za skeniranje fotografij (9600 dpi, eventuelno tudi 4800 dpi). Ima kdo izkušnje, da mi lahko kaj priporoča? Pa seveda ne bi rad nekaj predragega. (recimo med 100 in 150 €). Hvala vnaprej.
Pozabil sem še tole: format - A4, možnost skeniranja debelejših dokumentov (knjiga, potni list, osebna izkaznica)

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Ene toliko rabiš za skopirat prstni odtis, da nahecaš iphone :D

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Ravnokar sem o tem še razmišljal in pravzaprav nimam pametnega odgovora. Bi bilo 4800 dpi v redu? Kakšna ločljivost je pravzaprav potrebna za kvalitetno poskenirati dobro fotografijo? Hvala za odgovore, se mi zdi, da se spoznaš na zadevo.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Ce recimo poskeniras sliko 10x15 @300dpi bos ven dobil cca 1700x1200pix. S tega bos lahko brez problema natisnil tudi 15x21. Ce nisi ravno picajzlast
smile-1.gif
Torej bo 600dpi 2x vec. Dvomim pa, da bos kdaj delal kaksne hude povecave.
Je pa pri teh poceni skenerjih bolj tako tako... Recimo do 600dpi bo opticno skeniranje, nad tem pa samo se programska interpolacija. S tem pa potem nisi naredil nic..

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Ne mislim delati nekih posebnih povečav. Predvsem bi rad digitaliziral svoje družinske fotografije. Pa seveda potem kakšne dokumente, kar pride velikokrat prav. In ne bi rad razmetaval denarja ali pa kupil nekaj cenenega in nekvalitetnega. Gledal sem na primer tole:
Scanner Canon CanoScan LiDE 210 (mimovrste.si) za 94 €. Kakšno je tvoje mnenje?

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Doma imam neko Canon miltifunkcijsko napravo za 100€.. Poskeniral ze kar nekaj slik in se vec dokumentov. Na sihtu imamo skener v rangu 1000€. Razlika se pozna, vsaj jaz jo vidim, 90% ljudi pa ne..
Pa za dokumente je dovolj 300dpi, lahko tudi 200. Vec nima nobenega smisla.
smile-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Po moje je bolje kot v super duper skener, kakšen evro vložiti v dober program za skeniranje, na primer vuescan, če ostane kakšen evro pa še za kakšno IT8 tarčo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Ravnokar sem o tem še razmišljal in pravzaprav nimam pametnega odgovora. Bi bilo 4800 dpi v redu? Kakšna ločljivost je pravzaprav potrebna za kvalitetno poskenirati dobro fotografijo? Hvala za odgovore, se mi zdi, da se spoznaš na zadevo.

Če ne boš povečeval fotografij, potem je 600 dpi prek dovolj. Človek itak preko 300 dpi ne razloči, pa printerji so tudi večinoma na 300 oz. 600dpi.

Pa večino teh ultra visokih dpi skenerjev sploh nima toliko dpijev, ampak jih "ustvarijo" umetno z interpolacijo. Vsaj kar se tiče ranga par 100€. Če imaš profi zadevo za par tisoč €, tam bi pa dpi-ji že lahko bili realni
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Predvsem bi rad digitaliziral svoje družinske fotografije.

Sicer ne vem kakšne fotografije imaš, ampak večina trotelziherc ki so se uporabljale za družinsko fotografijo ni ravno na nivoju visoke kvalitete. Tu je predvsem potrebno vedet da so bili tole po večini "free focus" fotoparati in imaš že ob zajemu neostro sliko. Če k temu dodamo potem še nezadostne/neustrezne svetlobne pogoje so več ali manj vsi detajli na sliki zamazani. Za take fotke je 300dpi čisto dovolj (večja resolucija ne pridobi nobenega detajla samo skeniralo bo 4x dalj pa slika bo 4x večja).

Druga stvar je da so poceni "fotke" bile tiskane/razvite neprofesionalno. Ko sem sam skeniral take zadeve sem ugotovil da so v 70h letih začeli foto studiji "šparat" na izdelavi in so fotke katastrofa kar je trajalo do zatona klasične fotografije. V tem primeru je precej bolje potem razvijat originale (negative) če jih jasno imaš. In če jih imaš se splača razmislit o skenerju za negative/diase (dobiš ga tudi relativno poceni).

Pa moja osebna izkušnja je da sem na 10let starem skenerju BP poskeniral precej albumov (vse na 300dpi, razen nekaterih ki so šle v 600dpi). Problem ki sem ga imel je ker je skener tako počasen da sem se vmes večino časa praskal po mednožju od dolgčasa. Najprej traja pol minute do minuto da zajeme sliko, potem pa še 1x toliko da jo prenese v PC (low speed USB). Tako da če bi sam iskal nov skener za družinske albume bi zagotovo 10x več pomena dal hitrosti zajema kot pa temu da ima boljšo resolucijo ali pa tehnologijo zajema!
zmaga.gif