opozorilo če je kdo kupoval preko paypala

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
no pa se mi je zgodilo to o čemer se le bral na spletu.en dan zatem ko sem plačal ebay prodajalcu v GB preko paypala so mi pobrali iz kartice kar precej denarja in sicer za red cross donation,air arabia,qatar airways,emirates in dial91.com.skupni znesek je zelo blizu 2000€.kartica preklicana,narejena prijava na PP pri kriminalistu in sprožena reklamacija na banki.Po besedah bančnega uslužbenca naj bi se reklamacija rešila v mojo korist ampak na sredstva bom čakal od 21-30dni.Če je kdo kaj plačeval zadnji mesec preko paypala naj malo pregleda stanje ali dejavnost kartice preko spletne banke da ne bo presenečen tako kot jaz.Danes šel iskat še nekaj papirjev v zvezi z transakcijami za kriminalista in izvedel da nisem edini ki je v zadnjih dneh imel podobne težave.Paypal kontaktiral odgovora še nimam,prav tako kontaktiral letalske družbe da naj v svojo korist prekličejo karte,morda dobim še kak podatek o rezervacijah.V glavnem ni mi jasno kako so se lahko dokopali do podatkov.Vedno plačujem iz domačega računalnika,fizično pa je bila kartica uporabljena le enkrat za plačilo rentacara pri nas na letališču.

ko misliš da si vedno dovolj previden
uf-1.gif

na bankartu so mi rekli da je moja kartica precej aktivna(letos morda 6 plačil preko spleta),zdej ne vem a jo res preveč kurm.ker da mi leži v predalu potem je bolje da je nimam

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.739
110
63
Citat:
Uporabnik shift pravi:
V glavnem ni mi jasno kako so se lahko dokopali do podatkov.Vedno plačujem iz domačega računalnika
Podatke, ki si jih vnesel so prestregli in jih uporabili.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.772
6.550
113
Ali si se kdaj od kje drugje prijavljal na Paypal ali imel enako geslo na kakšni drugi strani?

Nakupi se dejansko vidijo na Paypalu? Ali si maile z računi dobival? Imaš kakšne preusmeritve na naslovu, ki ga uporabljaš za Paypal?

Na računalniku nimaš kakšnega trojanca?

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
paypal pred dvema letoma na tajskem,to je bilo edinokrat da se nisem prijavil od doma.maile z računi dobivam vendar so na njem nepopolni podatki v smislu številka kartice 4536XXXXXXX9910.preusmeritev nimam.trojanca bi pa najbrž avast odkril.

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
ne preko paypala ampak kao direkt z kartico.to se je zgodilo po podatkih banke 2 uri po plačliu preko paypala.dvomim da gre za naključje

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.751
435
83
Goriška
www.avtopro.si
Pomojem naključje ... tudi, če pridejo do PayPal username/passworda, z njim ne morejo pridobiti celotnih podatkov o kartici. Pri plačilu pa je povezava SSL kriptirana.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.772
6.550
113
Paypal podatke izmenjuje samo s procesnim centrom, če jih je res kdo prestregel, gre za resnejši problem.

Ostane še tisto plačilo s kartico. Ali ti procesni center lahko izpiše vse aktivnosti poleg uspelih plačil?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.186
4.154
113
Tudi meni se zdi nemogoče. Številko kartice iz paypala ne moreš ugotovit, razen če so shekal paypal. Torej ali je bila kje kakšna fishy spletna stran ki je zahtevala ponoven vpis "paypal" kartice?!

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.739
110
63
Sedaj vidim da si podatke vnesel že dalj časa nazaj, vdrli pa so šele sedaj... torej gre za možnost da so vdrli v kakšno bazo podatkov in so pač zlorabili tvojo kartico.... meni so MC letos poleti preventivno blokirali, ker je obstajal sum vdora v neko bazo kjer naj bi bili podatki. V tvojem primeru je pač prišlo do zlorabe prej, najbrž vedo in zato ne komplicirajo... kaj je blo točno pa dvomim da boš izvedel.

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
bankart kao ne ve nič.
lahko da so vdrli v kako podatkovno bazo recimo bookinga,rentacara ali druge štacune in jim pobrali podatke čeprav po zakonu naj "trgovine" ne bi imele baze podatkov.dvomim da je bilo naključje da bi 2 uri oziroma 1 uro in 50 minut po temko sem plačal preko paypala začeli kupovati z mojo kartico.prvo so probali če dela in so nakazli 10e rdečemu križu.kot sem danes izvedel je bilo okradenih več.tako da je šlo verjetno za kako dobro organizirano varijanto.

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Paypal podatke izmenjuje samo s procesnim centrom, če jih je res kdo prestregel, gre za resnejši problem.

Ostane še tisto plačilo s kartico. Ali ti procesni center lahko izpiše vse aktivnosti poleg uspelih plačil?

imam izpiske aktivnosti.dobil ravno danes.poleg uspelih sta bila še dva neuspela in sicer za 744€ in 623€ vse isti datum torej 5.8 po lokalnem času po našem pa se je začelo že nekaj minut pred polnočjo 4.8 torej malo manj kot 2 uri po plačliu preko paypala

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kak je bilo s plačili - so bila izvedena preko PayPala ali izven? Ker če so preko PayPal-a ti je lahko samo nekdo ''uganil'' geslo, maila pa ni težko najt.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaka kartica? Pri kateri banki?

Upam da vse čimprej nazaj dobiš.
Jaz bi še obresti zahteval.
tongue-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kakšne obresti? Od koga? Pa menda ja ne misliš da od banke? Ne bodi naiven. Imaš lepondisclaimer pri vsaki banki glede spletnih nakupov...
@avtorju... Zamenjaj Avast s čim bolj resnim in uspešnim.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A tako, kot da ne morejo hraniti podatkov za več kot 6 mesecev, pa avtorizacijo "v živo" izvesti? No no no...

PS: Ja, to tudi, ne zaupat enemu AV. Najbolje zagnati sistem z neokuženega medija. (CD, ker je read-only)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Banka ne odgovarja za zlorabe tvoje kartice. In to je fakt. Se pa največkrat zadeva reši v tvojo korist, če imaš dobre dokaze. Pa še ena stvar, o kateri vela razmisliti. Sam imam zavarovane kartice za primer zlorabe (kot pri avtorju) v času 24 ur pred prijavo in varnostni SMS ob vsaki transakciji/avtorizaciji.
V tem primeru bi ob prvi taki sumljivi transakciji prijavil izgubo/krajo kartice... Kartica bi bila blokirana in vse transakcije v roku 24 ur pred prijavo bi krila zavarovalnica.

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
banka res ne odgovarja je pa dolžna stornirati vse nakupe ki jih nisi opravil.tako jaz kot banka bova dobila sredstva nazaj če bo kdo brez ostal je to prodajalec oziroma podjetje vsaj tako so mi na banki rekli