Operacija na srcu preko žile na nogi

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Torej ker mi občasno srce začne nenormalno hitro biti in sem bil že parkrat na urgenci, grem kmalu na opracijo. Rekli so mi da mi bodo preko žile na nogi neko cevko porinili do srca in mi ožgali al nekaj takega neke beta receptorje na srcu. Zdaj me samo zanima če je že kdo bil ali pa pozna koga ki je že bil, kako vse skupaj izgleda, je boleče, kakšen je občutek ko ti cev porinejo do srca? Boli? Žgečka? Skeli? Baje je samo lokalna anestezija na nogi. Koliko časa tak poseg traja in kakšen je % da uspe?

Hvala vsem ki mi boste kakorkoli odgovorili, ker me že zdaj zvija ko pomislim da bom imel "foršpan" od noge do srca v žili.
smirk-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kot prvo je odvisno ali delajo na desni strani srca (cevka gre skozi veno na nogi) ali na levi (cevka gre skozi arterijo na nogi).

V principu izgleda zadeva kot manjša operacija na koži. Dobiš injekcijo lokalnega anestetika, zdravnik naredi droben rez v kožo in to je to. Zbadanje arterije ne boli, prav tako ne boli, ko potiskajo kateter proti srcu, niti ko operirajo srce. Še najbolj zoprna stvar je kontrastno sredstvo, zaradi katerega lahko občutiš toploto, ampak nič pretirano neprijetnega.

Ležiš na mizi, nad tvojim prsnim košem je 5 tonski rentgenski aparat in okoli tebe so svinčene zavese, ki ščitijo pred sevanjem. Zdravnik sedi ob tvoji nogi in nadzoruje poseg preko monitorja.

Predvsem je fino, da si čimbolj pri miru, da slučajno kateter ne zapleše v žili.

Okrevanje izgleda tako, da te s katetrom v nogi odpeljejo v sobo, kjer ob pritiskanju na arterijo počasi izvlečejo zadevo ven. Zaradi nevarnosti krvavitve ti zdravnik nato še okoli 30 minut z vso težo pritiska na stegno, da se krvavitev dokončno zaustavi. Nato ti na isto mesto namestijo še za okoli 10kg svinčenih uteži in tako odležiš še par ur.

Domov greš, če je vse ok, isti ali naslednji dan.

To je približno to, če imaš pa še kakšno vprašanje, pa go ahead.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Aja... še to.

Trajanje posega je odvisno od tega, kaj točno bodo delali na srcu. Očitno gre za uničenje nekega fokusa v srcu (predvidevam... če napišeš točno diagnozo, lahko povem še kaj več) in to ne bi smelo trajati več kot 10 do 20 minut (plus priprava na poseg).

Najslabše, kar se ti lahko zgodi je, da srce preskoči v neredni ritem... ampak je 2m stran od operacijske mize je defibrilator in zadeva je urejena. Samo tisto pa bo bolelo.
smirk-1.gif

Ampak brez skrbi... teh posegov se naredi ogromno in osebje je zelo zverzirano (tudi v perifernih centrih, kot je npr. v Celju).

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Jernej hvala ti 1000x, res. Ker prej sem bil v popolni temi glede tega.

Grem zato ker imam očitno neko napako na srcu, ki povzroča nenadno ultra hitro bitje srca, ki so pojavi povsem na random. Bije mi tako hitro da se cel premikam levo desno, švicam kot zmešan in vrti se mi kot na ringelšpilu. Bolijo me tudi žile na zapestju in stiska me v prsnem košu.

Jernej kakšnih bolj podrobnih informacij nimam ker nimam papirjev trenutno pri sebi, bom pa zvečer napisal kar piše na tistih papirjih, čeprav se mi zdi da ne piše nič posebnega.

Torej praviš da boli ne, a sploh čutiš oni kateter v sebi? Mislim a te kaj praska, ali pa je morda občutek kot bi nekdo s prstom vlekel po koži? Ne znam si niti slučajno predstavljat.
rolleyes-1.gif

Morda kaj veš kakšni so kaj rezultati te operacije? Veliki večini pomaga? Ker zadnjič mi je zdravnica na urgenci rekla (če sem si prav zapomnil) da je baje par nekih beta receptorjev, in oni jih par uničijo z neko elektriko in zdej če maš srečo je dovolj, če pa maš smolo pa baje preko preostalih še vedno pride do hitrega bitja srca. Zdej ne vem a je treba pol še enkrat iti tja in še enkrat delati vse skupaj...
confused-1.gif

Hvala ti Jernej še enkrat.
nahrung002.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zdej je malce bolj jasno. Najbrž nisi ravno "dedek" in je verjetno kaka SVT (supraventrikularna tahikardija). Odvisno je, kje je zadeva locirana v srcu, ampak verjetno bo pristopno mesto vena na nogi (verjetneje) ali roki.

Glede bolečin. Človeško telo je dobro oživčeno samo od zunaj. Znotraj je bolj tak-tak... Kateter je izredno tanek, velike žile v telesu pa so precej debelejše, kot si večina ljudi predstavlja. Žgečkanja znotraj žile skoraj zagotovo ne boš čutil. Verjetno bodo občutki zgolj posledica kontrastnega sredstva, ki ga operater brizga in konice katetra, da si "osvetli" pot, po kateri potuje. Občutek je baje še najbolj podoben kakšni hudi "zadregi", ko naenkrat čutiš, kako te začne oblivati vročina.

Brez točne diagnoze in EKG-ja težko napišem kaj več o prognozi, v principu pa drži, kar so ti na urgenci rekli. V srcu je par celic, ki mislijo, da so "ta glavne glavne na vasi" in ignorirajo takt, ki ga daje glavni pacemaker. S svojim hitrim ritmom ga preglasijo in takrat pride do napada, ki ga opisuješ.

Srce si lahko predstavljaš kot domine. Ko podreš prvo, bodo padle vse. In dokler ne odstraniš bedaka, ki prekucne prvo domino še preden so ostale postavljene nazaj, bo vladal kaos.

Verjetno so ti že povedali, ampak ti še jaz napišem... NE JEMLJI ASPIRINA najmanj en teden pred posegom (ostalih sredstev proti strjevanju krvi verjetno ne uporabljaš...). Sem enkrat ustavljal krvavitev enemu revežu, ki se ni držal tega. Zoprno...

Kdaj in kje imaš poseg? Lahko na ZS pa te pridem še malo pomirit... ;-)

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Še en laičen nasvetek (ker je verjetno glede bolečin najbolje vprašati tistega, ki je to dal skozi)...

Poišči kakšno društvo srčnih bolnikov ali kaj podobnega.
Tam se tam lažje najde koga, ki je to že dal skozi in bo povedal svoje izkušnje.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Alo!
Jaz sem imela podoben poseg - sicer ne na srcu, temveč na enem drugem organu, ampak tehnično gledano je pa zadeva povsem enaka. Še najbolj zoprn del cele procedure je lokalni anestetik, s katerim ti omrtvijo predel, kamor potem z malo bolj debelo iglo "napiči" žilo. Tisto pač malo peče.
Potem pa čutiš, da se nekaj dogaja, ko ti "napiči" žilo, ampak ne boli. Pač en pritisk. Samega dogajanja v žilah ne čutiš (žile nimajo receptorjev za bolečino). Če ti bodo potem v srce brizgnili kontrastno sredstvo, se bo malo čutilo, ker je nekoliko toplo.
In to je to.

Edino kar se tiče posega na samem srcu, ti ne morem pomagati. Ne vem, a kaj čutiš ali ne - ampak če velja ista logika kot za žile, potem tudi tisto ne bi smel čutiti. Edino morda kak blag električni sunek, če ti bodo tiste centre uničevali z elektorčnim tokom. Tu ti pa ne morem dosti pomagati.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
mojmu fotru so sicer sam neke preiskave delal, ampak je šlo po istem kopitu (skozi žilo na nogi) pa je moral tisti dan kar lepo mirovat v bolnici-po tem, ko so mu tisti svinec al kaj je sneli dol z noge, se je nekaj ur lahko samo obračal z ene na drugo stran, kaj preveč sprehajati se pa ni smel.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Aja, saj res - v bistvu je DALEČ NAJBOLJ ZOPRN del preiskave to, da potem več ur ne smeš vstati iz postelje. tudi za stranišče ne.
Sem to očitno tako globoko potlačila v podzavest, da se prej sploh nisem spomnila. Jaz sem kar do naslednjega dne morala ležati v postelji.

Kar se pa tistega tiščanja tiče na vbodno mesto tiče - če ti bodo zabodli v veno, potem ti ne bo nihče tiščal na rano. Dobiš le eno malo težjo vrečka za kašno uro. Če ti bodo vstopali pa preko arterije, pa ti tiščanje s strani kakega ubogega sekundarija ne uide, cca. pol do ena ura. Zoprna zadeva - za obe vpleteni strani
grin1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
OK hvala vsem, me ne šraufa več.
grin1.gif

No če ima še kdo kake izkušnje kar z besedo na dan.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se ne bi čisto strinjal.

Bolečina je zelo subjektivna zadeva in ob popolnoma enakem postopku lahko različni bolniki popolnoma drugače doživljajo zadeve. Nekdo omedli med jemanjem krvi, spet drug ne trzne niti med punkcijo kostnega mozga.

Poleg tega pacient doživi poseg (običajno) samo enkrat in ob tem je še cel kup dodatnih faktorjev, ki vplivajo na njegovo dojemanje. Koliko časa je čakal, kako zelo se mudi, kakšen je odnos osebja tisti dan...

Po drugi strani pa, če vidiš 100 in več enakih posegov in reakcije ljudi ob tem... si ustvariš kar približno sliko, kako zadeva izgleda.

Za primer:

Dosti ljudi reče, da ob srčnem infarktu občutijo takšno bolečino, kot bi jih kdo zabodel z nožem. Potem pa so za hec šli spraševat zabodence, kako dejansko boli, ko te štihnejo. Odgovori: sploh ni tako hudo... malce je ostro na začetku, potem pa je tak topel občutek.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Ko boš dobil kontrast bo podoben občutek kot bi se "poscal" v hlače. Vsaj jaz sem dobival take občutke, kar ti ponvadi tudi povejo pred dodajanjem kontrasta.
Vsaj jaz sem (misli) da en dan /24 ur bil striktno na postelji. Nema wc in podbnih potreb. (vse na postelji). Če si ti slučajno vstopno mesto na nogi v dimljah odpre obstaja možnost da te ne bodo rešili.....
NIso mi operirali srca ampak gledali žile v nogi in kamne v ledvicah ( če niso to zadnje preko roke) s pomočjo kontrasta

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ko boš dobil kontrast bo podoben občutek kot bi se "poscal" v hlače. Vsaj jaz sem dobival take občutke, kar ti ponvadi tudi povejo pred dodajanjem kontrasta.

Pri preiskavi na srcu nimaš občutka kot bi se "poscal" v hlače - ker ti kontrast dajo šele, ko so v / pri srcu. Tako da tisto toploto čutiš bolj nekje tam okrog, lahko pa tudi še v glavi - na daljše razdalje se pa že ohladi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pravzaprav se po malem kontrast dodaja tudi med "vzpenjanjem" proti srcu, da operater vsaj približno vidi, kjer so velike žile (da slučajno ne zaide v vrat npr.).

Glavna doza kontrasta pa se dozira tik pred koncem preiskave, ko se pogleda delovanje aortne zaklopke. To je tisto, kar se občuti kot "toplotni udar".