openSUSE 10.2 (i586)

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
spet jst!
tokrat sem si uspešno naložil zgornjo verzijo linuxa in se počasi spoznavam z njo.
a mi lah poveste kašne dobre finte al pa kaj podobnega???
imam prenosnik in mi ne podpira 3d grafike, tak da sm mal razočaran, ker sm pričakoval, da bom mel 3d desktop ... kako pa ste kaj drugi navdušeni nad linuxom???

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
npr. zanima me, kako vem, kam mi stvar nek naloži, ko si dam dol z interneta, ... ne najdem in ne najdem ... to niso winsi, hudiča
wink-1.gif

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Ja naloži ti kamor te FF al kar uporabljaš vpraša.

Poglej pod: /home/shared če nimaš na namizju

Priporočam ti pa 10.3, ker je ravno prišla ven, pa še ima neko novo funkcijo, ki je vredu sploh za nove uporabnike, ko namestiš program samo z enim klikom.

Poglej si tudi PM, sem ti nekaj poslal.

lp

Nazadnje urejeno:

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
a si moram prow na novo naložit vse skup al obstaja kašna polovična varjanta
problem mam tud z update-om, ker mi prikaže nek error - sam pa ne znam tistih ukazov pisat, pa niti ne vem kam ....
hilfe bitte
wink-1.gif

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Nisem nikoli uporabljal opensUSE, tako da ti ne znam kaj dosti pomagat
Najboljš da rešiš kot sem ti rekel preko PM, ti garantiram 99% da boš odpravil napako.

Sej lahko da vse skupaj ni nič. Edina stvar, ki mi pade na pamet je, da lahko moraš samo drug vir si nastavit, kjer posodabljaš.
Možnosti (Settings) > Viri (Repositories); to je iz kje ti vleče dol in lahko da je server, ki ga imaš nastavljenega down.

Ukazov ti lahko ne bo niti treba pisat, ker danes je dosti drugače kot je bilo pred 10imi leti.

Lp

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Mene je tudi zamikal raziskovanje linuxa. Je pa tle mal problem nastal. Nekaj novo je to. Pingo 4.1. se dol pretaka in me zanima kaka verzija je to. Ja pa še, če je težko naložit linux? Nisem siguren, da mi bo šlo.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
OK zdej mam pinguta. A bi bilo bolje na kakega drugega prešaltat?
Glavno vprašanje. Kako je v Linuxu s programi kot so, oz je Acad? Open Office sem porajtal, da se ne bo težko navadit. Bl me skrbi ostalo programje.

alex33

Pripravnik
6. sep 2007
237
0
16
jaz bi ti svetoval da si narediš dual boot windows in linux, in pol se lepo počasi zajebavaš z linuxom in imaš vedno rezervo ko boš mel polno kapo linuxa.

kot drugo vidim da je tale PINGO kar precej star, zadnja verzija izšla 2005. jaz bi ti svetoval kaj bolj novejšega, kot MANDRIVA, UBUNTU, OPEN SUSE itd. pol pa samo zaženeš kot live cd.

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Ja mandriva ali kaj podobnega, še enkrat omenim pclinuxos
smile-1.gif
,ker je res uredu za začetnike.
Oba sta pa tudi v slo jeziku in imata odlično podporo uporabnikov tudi v slo.

Za dva OS je pa tudi Virtual box, kjer ti ni treba ponovno zaganjat rač, ga kar v trenutnem OS vklopiš. Recimo si v linux-u, zaženeš virtual box in lahko poganjaš še win istočasno. Sem ga samo na hitro sprobal in deluje uredu.

Alternativni programi za linux
Link 1 v slo, seznam se dopolnjuje
Link 2 razdeljeno po kategorijah.

lp

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Jst priporočam tako:
Prvo razdeli disk na:
1GB - linux-swap
8GB - ext3
ostali GB - ext3

To je zaradi tega, da ko boš kaj zašuštral ti bodo ostale nastavitve programov v spominu.
Ob ponovnem zagonu rač vstaviš cd, kamor si posnel partedmagic in se ti zažene iz cd-ja in potem spodaj desno prva ikonca je za part.icije. Ustvariš particije kot sem napisal zgoraj. Klikneš na izklop in daš "restart & eject". Stvar delaš vse grafično(premikaš velikost particije z miško levo-desno). Je enostavno.

Vse poteka v grafičnem načinu, ki je podoben win:
ustaviš cd od linuxa noter, v prijavnem oknu se prijaviš kot root(geslo tudi root) in klikneš na install, potem samo slediš naprej dokler ne prideš do particij kjer si narediš:

8GB označiš /
ostali GB označiš /home
in daš OK do konca.
Potem ti samo še reče da ponovno zaženi rač.(start...isto kot v win) in na koncu vzemi CD ven ko ti reče.
Konc

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Naj povem še to, da sem sam šele 4 mesece na linuxu in za namestit tole ni potrebnega kakega znanja o linuxu.
Če si že nameščal win boš znal tudi tole, ker je v bistvu skoraj enako. (razen razdeljevanje particij ampak "/home" res priporočam). Pclos večinoma opreme zazna sam in jo sam namesti, da se ti ni treba tebi potem ubadat. Ne pa zazna sam 100% vse opreme, jo pač potem namestiš v "Synaptic" tako da samo vpišeš kaj rabiš in ti sam poišče drajverje, programe,...

Lp

Edvard

Pripravnik
30. okt 2007
559
0
16
pclinux os je za začetnike kul, sicer pa je ubuntu linux že nekaj časa in še precej časa verjetno bo "tata mata" med distribucijami. Priporočam ne le zaradi preproste uporabe, ker to danes premorejo že skoraj vsi distroti, ampak zaradi odlične podpore uporabnikom:
http://ubuntuforums.org/

alex33

Pripravnik
6. sep 2007
237
0
16
za vse tiste ki bi radi meli slovenski linux : mandriva 2008 (še?) ni poslovenjena.