Omejevanje uploada

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.449
3.547
113
Zakaj se pri ponudnikih interneta omejuje upload oz zakaj ne morejo biti hitrosti dol in gor enake? Tisti odgovor, da ne rabiš me ne prepriča.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Večinoma tehnične omejitve, predvsem pri kabelskem internetu. Pri optiki teh omejitev ni, zato je veliko oz. večina paketov 'enaka'.

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
imam povezavo 20/2, pa imam uploada max 90kb.. to pa je zaradi stare kabelske povezave

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.449
3.547
113
Kakšne so to tehnične omejitve? To je zelo širok pojem.
Ne štekam. Če je hitrost po kablu v eno smer recimo xy ne vidim razloga zakaj v obratni smeri ne gre isto.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Enostavno povedano: operater ima bolj kvaliteten modem kot ti doma, pa ti lahko pošilja več, kot ti njemu
grin1.gif

Pri kabelski je še posebej problem, ker ti 'nasproti' vsem frekvencam (TV, internet, telefon) pošiljaš eno frekvenco nazaj.

To je sicer zelo poenostavljeno napisano, ampak v osnovi je tako, žal.

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
dva razloga sta, eden je vedenjski, drugi je tehnični.
pri prvem velja pravilo, da imajo uporabniki večji delež prometa v smeri od interneta pproti njim (DL) in manjši delež v obratni smeri (UL). govora je seveda o običajnih domačih uporabnikih, ki si ne postavljajo nevem kakih strežnikov doma.
tehničnega pa so ti že opisali. recimo kabelsko omreže je je bilo v osnovi zasnovano zgolj za enosmerni promet (analogni televizijski kanal je potoval samo v eno smer, to je od ponudnika do stranke). ko so nadgrajevali ta sistem, so v želji po čim boljši optimizaciji prometa upoštevali prvo pravilo, zato razlika v hitrostih. pri xDSL tehnologijah je ta problem še bolj očiten.
v končni fazi pa gre predvsem za cenovno politiko vsakega od ponudnikov, koliko paketov oziroma kombinacij DL/UL ti ponuditi. načeloma bi pri obstoječi infrastrukturi in tehnologiji ti vsak ponudnik zmogel ponujati tudi simetrične pakete tja do 10Mbit, če mu bi bilo to v interesu

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik nemenabijat pravi:
Ne štekam. Če je hitrost po kablu v eno smer recimo xy ne vidim razloga zakaj v obratni smeri ne gre isto.

Upload in download imata različen frekvenčni spekter, saj so vse moderne linije full-duplex. In uporaben frekvenčni spekter je navadno precej omejen, zato ga je potrebno razdeliti na dva dela - download in upload. In praktično vse broadband tehnologije dajejo prednost downloadu, zaradi že naštetih razlogov.

Malo si poglej frekvenčne delitve po tehnologijah. Na večini xDSL niti ne moreš imeti visokih uploadov, ker ima tehnologija po specifikacijah premajhen spekter dodeljen uploadu.

Pa potrebno je tudi ločiti med broadband in baseband. Baseband teh težav namreč nima.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.449
3.547
113
Se pravi, če po kmečko povem, gre signal proti meni z neko hitrostjo, od mene se mora pa "prerinit" v nasprotno smer. Kaj je pa drugače če imaš optiko?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Standard je postavljen tako kot se je rabil, pri xDSL linijah je pač rezervirano za download po STANDARDU manj ker je dejstvo da večina uporabnikov kuri linijo up/down nekako v razmerju 1:10 do 1:20. Gre za REZERVIRANE frekvence ki se med sabo ne pokrivajo. Torej četudi ti prenašaš k sebi nevemkaj imaš še vedno prost upload ker ti tisti kanal (frekvence) download ne zaseda.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Citat:

Ne gre za to, da bi ti "žica" na fizičnem nivoju preprečevala simetrične prenose, ampak tehnične omejitve izhajajo iz tehnologij, ki se uporabljajo za prenos podatkov.

Same tehnologije so seveda prilagojene tipični uporabi, ker so le tako lahko cenovno sprejemljive (na koncu je vedno pomembna cena, izvedljivo je marsikaj) in tako je večina tehnologij, ki se uporablja za dostopovno omrežje na bakreni parici (ADSL, VDSL,...) ali kabelskem omrežju (EuroDOCSIS različnih verzij), prilagojena asimetričnim prenosnim hitrostim (hint ADSL= Asymmetric Digital Subscriber Line). Seveda je možno tudi z obstoječo tehnologijo ponuditi večje hitrosti v smeri od uporabnika, vendar bi imel s tem neproporcionalno večje stroške (predvsem več dražje opreme, manj userjev na eni veji kabelskega omrežja zaradi frekvenčnega prostora oziroma več paric za enega uporabnika na bakru itd) in dokler uporabniki tega niso pripravljeni plačati, ne moreš pričakovat, da se bodo ponudniki to šli.

Kolikor vem se sicer pri Telekomu dobi tudi simetrijo na bakru (SDSL), pa tudi pri kablskih ponudnikih lahko dobiš večji upload, kot je na voljo za običajne uporabnike. Tisti, ki to res potrebujejo in nimajo druge opcije (optika), to tudi plačujejo. Za neko domačo uporabo pa močno dvomim, da je kdorkoli to pripravljen plačevat.

Na drugi strani se pri FTTH uporablja kar Ethernet po optiki do kočnega uporabnika, kjer so hitrosti simetrične in ni noben problem ponudit simetričnih paketov za dostopno ceno. Seveda pa rabiš optično omrežje do končnega uporabnika, kar pa spet ni poceni in ga večina ponudnikov gradi postopno, najprej tam kjer je veliko uporabnikov (ekonomija obsega). Moraš pa se zavedati, da dostopovni del omrežja, ni edini strošek, ki ga ima operater, in niti na optiki ni enako če ti ponudi 100/10 ali 100/100. Večina ponudnikov ima na optiki tako simetrične kot asimetrične pakete v skladu s povpraševanjem.

Bi pa rekel, da je v kalkulacijah vključena tudi povprečna izkoriščenost dl/ul, ravno tako kot mobilni operaterji računajo na to, da v povprečju (eni bolj drugi manj) ne porabijo vseh tistih vključenih enot v paketu, in po mojem mnenju je vrjetnost, da ti nekdo zabije 100mbps DLja (in s tem tudi strošek) večja kot, da ti zabije 100mbps UL (npr seedanje torrentov).

Uglavnem na koncu vedno prideš do cene in če denar ni problem, potem te nihče ne omejuje.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Vse je res. Eno je fizika, drugo je trg. Pri ADSL in kablski je omejitev prišla iz fizike (premalo frekvenčnega prostora - če bi hotel simetrijo bi prišel na (pre)nizko hitrost downloada), optika pa je prvi medij, ki tehnično nima omejitve - fizika skoraj sigurno prenese pri vsakem userju vsaj 1000/1000MB. Vsaj, naj bi, ker po optiki lahko ohoho daleč pošiljaš z veliko hitrostjo. Pri ADSLju se pa seveda vsak spomne, da je bila max možna hitrost paketa odvisna v štartu od oddaljenosti centrale.

Da pa na optiki ponudijo 20/2 je pa, glede na tehnologijo, skoraj žaljivo. Ampak, marsikdo več dejansko ne potrebuje, za to so operaterji tako naredili pakete, da lahko tistim, ki bi radi "več", tudi primerno zaračunajo.

(ok, pustimo detajle, eno je tudi vključevanje prometa v backbone, tukaj tudi nimamo neskončnih prenosov, ampak 10Gb switchi so za operaterje danes nekaj vsakdanjega. Včasih, je bilo pri ADSLju lahko tudi tu ozko grlo)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Se pravi, če po kmečko povem, gre signal proti meni z neko hitrostjo, od mene se mora pa "prerinit" v nasprotno smer. Kaj je pa drugače če imaš optiko?

Optika kot medij ima namreč neprimerno večjo prepustnost, kot jo omogoča dosedanja elektronika. Tako da fizične omejitve tukaj odpadejo.

Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Da pa na optiki ponudijo 20/2 je pa, glede na tehnologijo, skoraj žaljivo. Ampak, marsikdo več dejansko ne potrebuje, za to so operaterji tako naredili pakete, da lahko tistim, ki bi radi "več", tudi primerno zaračunajo.

Download je zastonj, vsi plačujejo zgolj upload - operaterji, seveda. Zato je tudi njim v interesu da ti ne dajo prevelikega uploada, saj to njih največ stane. Tudi cene paketov so v večini precej bolj odvisne od uploada, kot pa od downloada. Recimo med 100/10 in 50/10 linijo ne bo velike razlike, medtem ko bo med 20/10 in 20/20 razlika v ceni precejšnja. Pa imaš pri enem +50mbps download, pri drugem pa "zgolj" +10 mbps upload.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik Super pravi:
http://www.upc.at/internet/fiberpower/
http://telemach.si/paketi/paketi-v-kabelskem-omrezju-telemach

120/4 in 200/6...
bonk.gif

Me zanima Telemachov razlog, da nimamo vsaj 120/10, če je že 120/12 "utopija"...
pozdrav.gif

Telemachov razlog: Analogni radio
evil.gif
. Le kaj bodo rekli na to naši "strokovnjaki" Pač izkoristijo tehnologijo
Ziggo.nl isto ponuja analogni radio ( neuradno je 78 programov), pa ponujajo na docsis 3.0 pakete do 20 Mbitov uploada. So pa že dobili reklamo, da bodo proti koncu leta hitrejši paketi do 500/50. Pač gredo korak z časom.

Nazadnje urejeno:

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik Super pravi:
http://www.upc.at/internet/fiberpower/
http://telemach.si/paketi/paketi-v-kabelskem-omrezju-telemach

120/4 in 200/6...
bonk.gif

Me zanima Telemachov razlog, da nimamo vsaj 120/10, če je že 120/12 "utopija"...
pozdrav.gif

Pa saj Telemach ima paket 120/10, sem ga imel že kar nekaj časa nazaj. Kot vidim, je trenutno takšna hitrost na voljo v paketu NET DIAMANT (72€/mesec in je to to, nobena utopija). Na optiki pa ponujajo tudi simetrijo, tako kot ostali ponudniki.

yogy

Pripravnik
26. jan 2011
128
0
16
Naj rajši dajo kakšen paket od 50-100Mb downloada in normalen upload, vsaj 20Mb. Pa kje mi živimo
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Pa oni bodo prej dali ven paket 1000/6. Ime paketa bo pa Šalabajzer XXL.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Če ETja nebi pohopsal Telemach, bi danes sigurno imeli že pakete z več uploada. Tukaj je še cenik, kako dobro nam je šlo: http://info.telemach.si/pdf/cenik-et-2014.pdf

Nekaj časa sem imel paket DOCSIS 4 ( 50/10). Sem ravno danes gledal račune ( to je že bilo leta 2010). Pa ne morem verjeti danes, da sem na slabši tehnologiji imel več uploada, kot danes. In če bi bilo možno še danes ta paket naročiti, bi ga sigurno imel.

Nazadnje urejeno: