olje za kosilnico in motokultivator

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.413
5.658
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
15w-40 je za zračno hlajene motorje.

Ker?

Moje izkušnje......mineralca ne dajej v zračno hlajene motorje ker ga prej "sesuje" (vročina) v smislu da pade vn iz gradiacije in ga začne pit....zaribalo ne bo 0....samo dolival boš...in smrdelo bo pod nos

Sam dajem v vrtne zadeve poceni sintetiko....extralube 5w40 diesel iz leclerka......pije 0

Diesel zato ker majo ta olja več TBN (nevtralizacija kislin)...pač vrtna oprema nima filtrov....plus več detrgentov...spuca motor

Kamele0N

23. jul 2008
42.413
5.658
113
Nima veze x30...x40...ok so kao neke fore da je x30 bolj primerno ker majo te zadeve ponavad drsne lezaje na gredi...in ponavad obtocno mazanje ne na crpalko kot avto. In rabijo redkejse olje da pride v utore lazje v lezaju...Zato jim tud ni dobr turirat v obrate (prestelavat une fedrcke okol frgazarja da povisas obrate)....ker hitro zmanjka olja v lezaju in zaruzi...

Ampak to je teorija...v praksi ze 20let kleplje samo na xW40
smile-1.gif
pac osebna preferenca...

Edit!!!

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Hm, bisnen sprašuje za dve različni stvari.

Sam za vrtno kosilnico kupim tisto 6dcl flaško v "kmetijski" trgovini, motokultivator je pa lahko tudi diesel...

Kamele0N

23. jul 2008
42.413
5.658
113
V cem se kosilnica drugacna od motokultivatorja?
smile-1.gif

Edit: videl da je kulti lahko dizel...jaz dizel olje uporabljam za vse.. Win-win

Nazadnje urejeno:

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Ponovno pozdravljeni,
olje je bilo pozimi nabavljeno sintetik extralube disel 5w40 (E.Leclerc) in tudi zamenjano. (mimogrede freza je bencinska).
Sedaj pa bo prišel nov stroj in ima v navodilih navedeno, da moram po 8ih urah zamenjati olje. Zanima me, ali je to olje, ki sem ga nabavil, tudi za ta nov stroj? Ali je notri kompatibilno olje? Ali naj raje zamenjam tudi oljni filter, da ne ostane nobenih ostankov starega olja?
Motor:
Briggs & Stratton
Intek V-Twin
12,8 kW / 17,4 KM pri 3100 o/min
Prostornina valja (cm³) 656 cm³
Št. valjev 2
V navodilih piše:
The following oil classes are recommended:
• API Service Class: SF, SG, SH and SJ
• API Service Class: SF, SG, SH and SJ

Do not mix different types of oil.

lojtra

Pripravnik
6. jul 2008
60
1
8
Domnevam, da je to vrtni traktor.
Idi v trgovino s temi deli ali pa kakšen GMT, Euroton..., pa kupi filter in olje za ta traktorček, gradiacija w30 (ponavadi piše gor briggs in stratton in ne delat štorije iz tega. važno je samo, da redno menjavaš olje in filter in je to-to....
Multikultivator pa je malo druga zadeva...
Če se že kupi dieslsko olje, potem je tudi pametno, da se ga menjava ker res veže svinjarijo nase sploh pri dieselsko gnanem motorju se to ful opazi....
KOlikor vem, pa je boljše 30 sintetika....
Moje mnenje...
wink-1.gif

Lep pozdrav, pa prijetno delo....

Kamele0N

23. jul 2008
42.413
5.658
113
ne rabis komplicirat....extralube diesel 5w40 se naprej...

etak mas mazanje kot pri avtu na pumpo...

je kao teorija da je xW30 za "splash lube" motorje...pac vrtenje delov med obratovanjem mece olje naokol in maze....

mam 3,5 b&s....in 10hp tecumseh 100hmsk...pa dela ze 20let vse na xW40 olje...

samo amerosi kimplicirajo stemi sae30 olji
bonk.gif

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Res, gre za Husqvarno rider.
Ali moram pri prvem menjanju olja (po 8ih urah) menjati tudi filter, da se olja ne bi mešala (originalno z mojim - ne vem, kakšno je originalno notri). Sicer se ga menja po 200 urah.

Kamele0N

23. jul 2008
42.413
5.658
113
ce se ti da komplicirat potem daj...

ni pa to must have...

zlij staro olje vn....odvij filter in zli olje iz njega vn..pa novo olje not in je to to do naslednje menjave

ni to turbopropelerski motor
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:samo amerosi kimplicirajo stemi sae30 olji
bonk.gif
BCS-ka s starim ACME motorjem dela bolje na SAE 30 olje. "Bolje" pomeni, da ga konkretno manj papca. To sem opazil samo, ko je kosilnica laufala 4-6 ur skupaj, samo z vmesnimi nekaj minutnimi postanki za dolivanje goriva. V zračno hlajenem motorju se olje bolj segreje. V vrtnem traktorju ali kosilnici, ki laufa slabo urco, potem pa strojnik že omaga in v senci pije pir, neke hude razlike med 40 in 30 ne more biti.

Kamele0N

23. jul 2008
42.413
5.658
113
Mozno je vse....

Recimo v avtu mi je pilo valvoline...castrol.....Shell-a pa ne

V ozadju je lahko pa razlicna oljna baza....postopki izdelave med posameznimi znamkami...potem vrsta olja (sintetika...mineralno...1/2)

sam nisem pristas mineralnih olj v zracno hlajenig motorjih....in ravno velika vecina originalno pakianih xxW30 olj v Agrostacunah je ravno mineralnih

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz se poslužujem kar olja, ki ga vlivam v avto...dobiš še najceneje...

5W-40 Aral (za PD TDI-je). 6,5 EUR po litru...prede vse ko urica.

Se mi zdi da so ta namenska olja za kosilnice (4T) bolj kot ne ena čunga lunga olja. Pa še draga po vrhu.

saj če menjaš sako leto je itak vseeno kaj je noter...če so pa nekaj letni razmaki bo pa najbolje sfolgala prav sintetika.

Kamele0N

23. jul 2008
42.413
5.658
113
sicer jemlite amerose malo z rezervo...ker komplicirajo v podrobnosti....

Ampak ce boste prebrali temo...opisujejo kako so mnogim zaribal generatorji v nuji (podobno kot nas zled lani)...ker so lavfali na mineralno xxW30 katerega je hitro skurlo v vroci zracno hlajeni masini in ga je zacelo zmanjkovat...

seveda ce je generator delal 2 dni skupaj polno obremenjen...in ni noben vahtal nivo olja....ga je pac zmanjkalo
smile-1.gif

kao naj bi se menjalo olje na 50delovnih ur.....

http://www.bobistheoilguy.com/...n_4#Post3661483

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Sezona košnje in zemeljskih del se počasi zaključuje in čaka me menjava olja.
Po nasvetu sem spomladi uporabil olje extralube 5w40 diesel iz leclerka.
Neke porabe olja po 25 urah nisem zaznal. Sem pa opazil, ko sem med delom ugasnil vrtni traktor in ga po nekaj minutah ponovno vžgal, da je pokadil. Med samim delom dima nisem opazil.

Nazadnje urejeno: