Olivno olje za kuhanje:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.646
1.259
113
ob poplavi obvestil, da so nizkocenovniki iz Italije problem, bi vas vprašal na katero olivno olje prisegate za kuhanje?

Za kuhanje namreč ne uporabljam srebrnega paškega olivnega olja za 18€/l ali podobne klase iz naše Istre za 20€+/l. Rad bi našel eno sprejemljivo kvaliteto pod 10€/l, potem pa tudi, če še kupončke sekamo na količino. Hvala.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.895
6.057
113
Ne vem kako je kaj Eta? Mi jo uporabljamo z kuhanj, zraven Paškega iz Luna seveda.
 
Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Evrospin ima vsake kvatre eno 100% hladno stiskano, italijansko iz Toskane za nekih 5-6 € flaša. Je pa taka "lepa" flaška, z ročajem in olje je motno pa malo pogreni - meni eno boljših čip olj.

Zdaj ga že nekaj časa ni bilo.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
uporabljam 100% hladno stiskako iz oliv iz Kefalonija domače izdelave 6€ liter. Top olje
Pripeljem vsako leto ene 15 litrov domo za celo familijo
smile-1.gif
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.380
307
83
Lol, jest ga tud iz istre vlačim, direkt iz torkle po cca 10-13 na liter, odvisno količine, ga pa sam fotr 50L vzame, jest nekoliko manj
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.400
2.761
113
To mi je jasno, ni mi pa jasno, kje bi lahko uporabil ogromne kolicine oljcnega olja za kuhanje. Jaz ga recimo precej porabim ko delam omako za testenine, le olje in zacimbe. Da ga nekaj malega dodas se kam ko kuhas, ok, ali je kdo misli se kaksno vecjo porabo? Sicer pa ga jaz vzamem v Istri po 10eur, za svojo ceno odlicno. Najboljsega do sedaj pa sem imel ko mi ga je dal prijatelj s Krasa. Sam kaj ko se ga ne da dobit, ker ga se zase nima zadosti.
smile-1.gif
Vzamemo pa tudi v kantici 3L po 13 eur na liter od enega oljkarja iz Kopra, zelo dobro. Juzna olja pa mi niso tolk prijetna po okusu.
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.380
307
83
Pa saj ga ne porabim toliko samo za kuhanje, malo se mi je pač zdelo, ko je lukec povedal, da ga 15l prinese za celo familijo.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.895
6.057
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
To mi je jasno, ni mi pa jasno, kje bi lahko uporabil ogromne kolicine oljcnega olja za kuhanje. Jaz ga recimo precej porabim ko delam omako za testenine, le olje in zacimbe. Da ga nekaj malega dodas se kam ko kuhas, ok, ali je kdo misli se kaksno vecjo porabo? Sicer pa ga jaz vzamem v Istri po 10eur, za svojo ceno odlicno. Najboljsega do sedaj pa sem imel ko mi ga je dal prijatelj s Krasa. Sam kaj ko se ga ne da dobit, ker ga se zase nima zadosti.
smile-1.gif
Vzamemo pa tudi v kantici 3L po 13 eur na liter od enega oljkarja iz Kopra, zelo dobro. Juzna olja pa mi niso tolk prijetna po okusu.

Saj to je tudi res. Za kuhanje se ne porabi ogromno olja. Pri nas 2-3 l na leto. Cvrenje je druga stvar, amak za to olivec ni primeren. Sicer mi uporabljamo oljčno olje za vse ostalo, od jajčk, počasnega pečenja mesa, do solat. Na koncu se ga porabi še največ za kako podpeko. Jaz sem se ga tak navadil, da ga pogrešam če pri kuhi ne zadiši po njem.
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.646
1.259
113
Jaz ga porabim za vse našteto, predvsem pa je ogromna poraba pri peki rib, ki jih imamo pri nas zelo radi in so velikokrat na sporedu. Težko rečem, koliko olja porabimo na leto, ni ga pa malo. Zato pa sprašujem. Še ZPS testi in razna druga testiranja so prinesla celo zmedo. Recimo Monini za cca. 7, 8€ / l pa sploh ni referenca, pa se mi je vedno zdelo dobro olje.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.400
2.761
113
Italijani pravijo, da pravega extra vergine olja sploh ne dajo od sebe pod 6-7 eur na liter. Tako da, cenejsi ne more biti v trgovini.
 

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.646
1.259
113
To je namen iskanja, tudi vašega mnenja. Ker pa če med Moninijem in S-budget extra virgin olivnim oljem ni razlike v drugem razen v ceni in v malo okusa, potem je za kuhanje vseeno, samo da ni kakšno sranje.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.895
6.057
113
Problem je, če v kakem sranju dobiš le 10% olivnega olja, dodan kak extrakt za barvo in pogrenitev ostalih 89% pa kakega drugega olja. Potem z uživanjem le tega precej škoduješ svojemu zdravju, čeprav misliš kako fino vnašaš omega3 v sebe, pa ga v bistvu ne.

P.s.
Pa pardoniram se ker sem v zgornjem postu napisal ETA. Mislil sem na GEO
d055.gif
. Kaj si mislite o slednji?
 
Nazadnje urejeno:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.646
1.259
113
Tega se zavedam in zato sprašujem za znamke na katere prisegate. Recimo, da sam, kljub zmešnjavi, sem za Monini.
 

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Hofer ima odlično bio olivno olje Kloster Toplou. Nemška "zveza potrošnikov" ga je ocenila kot enega najboljših.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.400
2.761
113
ksz


Olje naj bi bilo po papirjih ekolosko, extra vergine, made in italy. Prihaja pa iz tunizije, maroka, spanije, portugalske. Afrisko olje pripeljejo na portugalsko, s cisternami preko spanije na ladjo do italije. Tam pa ze ima papirje, da je EU roba.
smile-1.gif
Taksnega naj bi bilo 90% olja. Kmetje iz puglie kasneje receje, da svojega olja ni sans da prodajo pod 8,50 eur.
Tako da, jaz bi rekel, ce zelis poceni in kvaliteto, najdi si dobavitelja za olje okoli 10 eur.
 
Nazadnje urejeno:

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.380
307
83
Zato se kupuje pa našega, takoj, ko začnejo stiskati, še čisto motnega, veš kaj dobiš pa še dober je, preden se zbistri bi ga kar iz flaše pil, kot sok
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
ob poplavi obvestil, da so nizkocenovniki iz Italije problem, bi vas vprašal na katero olivno olje prisegate za kuhanje?

Za kuhanje namreč ne uporabljam srebrnega paškega olivnega olja za 18€/l ali podobne klase iz naše Istre za 20€+/l. Rad bi našel eno sprejemljivo kvaliteto pod 10€/l, potem pa tudi, če še kupončke sekamo na količino. Hvala.

če računa 10€/l se ti splača od cajta do cajt ado Ita zapeljat pa te zadeve nabaviti ko so znižane. Tvegaš 10,20 € za benz (2 flaši olja), sam pa ta dnar not dobiš k oolje nabaviš. V tem priemru se splača pogledat kak DeCecco, COOP in kaj v tem stilu, torej od tistih proizvajalcev ki odkupujejo domače olive in iz nnih delajo olje. COOP sm skor zihr da gre izključno za ita olive, ker je to njihova zadruga in bodo prvo domače surovine uporabili

če hočeš ti lahk posredujem kataloge ita trgovin (net verzije) pa potem malo gledaš kaj in kako ponujajo. malo tud ita forume preberi (daš v gugl translejt pa je...ni čist 100 pr 100, ampak nekako osnovo se da razbrat), da vidiš kaj je gut kaj ne ,kje se paca in kje ne.
 

Podobne teme

Odgovori
15
Ogledi
3.648
Gurmanske mojstrovine
Izbrisan uporabnik #9334
I