Olimpus 560UZ vs. Cannon S5 IS, ali dSLR?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,
punca je pred nakupom novega fotoaparata in sva bila zadnjič v bofu in sta ji v oči padla tale dva fotoaparata:
Olympus 560 UZ
Canon S5 IS

Oba sta nekako isti cenovni razred, zanima pa me, kateri bi bil boljši? Pri olympusu mi je všeč predvsem široki kot, ki je (vsaj včasih bil) redkost pri kompaktih, ampak sem slišal že kar nekaj kritike čez olimpuse kot firmo, ker da naj bi bili canoni veliko hitrejši, pri zoomiranju, ostrenju... (imajo olympusi še take probleme pri ostrenju v sabših svetlobnih pogojih?)

Seveda pa se zraven postavlja vprašanje: ali se sploh splača za tak denar vzeti kompakta (sicer s super zoomom), ali pa raje dati zraven še kakega stotaka in vzeti dSLR, ki pa bo imel verjetno "samo" tistih 18-55mm objektiv v štartu?

lp
Peter

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Za primerljivega dslr bi moral potem imeti kakšen 18-200mm objektiv
smirk-1.gif

V glavnem, če imaš ti dlsr potem bi predlagal da ona vzame kakšnega S5, ki ni tako velik, ima vrtljiv lcd in še nekaj bonbončkov, ki v dslr šele prihajajo. Pa manj ga je škoda, bolj prenosen, slike so že dokaj všečne in vse ostalo. Splača se pa pogledati tudi za kakšnimi fuji-ji. Kvaliteta fotografije bi si skoraj upal trditi, da bo boljša kot pri olympusu.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
SLR je sigurno boljši, samo tam je fino še slike obdelati, pa kupiti še kakšen dodatnen objektiv in podobne stvari ...
Tako da se za nekoga, ki ne bo kaj preveč dosti slikal, skoraj bolj splača vzeti nekega malo boljšega kompakta in bo imel en čas mir pred kakšnimi dodatnimi stroški.
Če pa punco veseli fotografija, pa bi bilo mogoče dobro razmisliti o SLRju (ker drugače ji bo hitro kompakt premalo).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Vse to vem... edino kar me skrbi je zoom. Ker na kompaktu si lahko hitro privoščiš 10x zoom, pri dslr pa je to že kar drago. Ampak, ali ostalo odtehta? Kvaliteta samih posnetkov? (kaj naredi dslr vem, ampak kaki so kaj dan današnji kompakti, tisti ki ga imam jst je star že 5+ let)

Bom pogledal še, kaj ima fuji, ampak recimo, kaj bi bilo primerljivo z zgornjima dvema, oziroma, kateri od zgornjih dveh bi bil boljši?

Mnjah, ni čisto moj tale dSLR... ampak 99% časa si ga pač lahko vzamem zase
tongue-1.gif

lp
Peter

master

Pripravnik
2. nov 2007
32
0
6
No tole se tudi jaz sprašujem: sem pred dilemo in sicer kolebam med
- Canon S5
- Nikon D40(x)

Sem bolj amaterski tip fotografa, ne da se mi potem slik oblikovat, rabim bolj ko ne za škljocat. Vem da se investicija pri S5-tki z nakupom aparata zaključi. Pri DSLR-ju pa se z nakupom aparata šele začne, saj je potem dobro kupit fleš (obvezno) in še dodatni objektiv ali morda celo 2, 3, ... Tu pa zna zadeva suma sumarum prit na 1,5 do 2K€ (kompakt me pride recimo 0,4K€).

Še vedno pa ne najdem odgovora. Vsak fotograf me prepričuje za DSLR, objektivneži navijajo za kompakta. Kaj bi pa ostali predlagali??

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
No, če imaš dslr 99% časa, potem verjetno ni potrebno spraševati o njegovih prednostih in kvaliteti. Zadeva je hitrejša, po obdelavi so fotografije boljše (včasih že tudi brez obdelave). Je pa dražji, posledično bolj dragocen, težji. To je za moje pojme kot v avtomobilskem svetu - ali imeti eno spodobno limuzino, ki je varna, udobna, hitra ali pa imeti kakšnega mestnega malčka, ki ga ni škoda, ga lahko parkiraš skoraj kjerkoli, pa ima običajno še kup uporabnih in zanimivih dodatkov.
Tako je tudi s kompakti - S5 je recimo v tem razredu dosti dovršena zadeva, vrtljivi zaslonček ja seveda zelo priročna zadeva, med hitrejšimi v tem razredu, kvaliteta fotografij Canonu primerna, snemanje filmčkov, 12x zoom objektiv. Res mu manjka bolj široki kot, pa senzor je majhen pa še kaj bi mu lahko pripisali. Ampak je vseeno uporabniška vrednost primerna. Kvaliteto posnetkov lahko vidiš na kopici testov.
Primerljivi fuji bi bil model 8000fd - ima širokokotni objektiv z 18x povečavo, ki pa mu kot slabost omenjajo slabo kvaliteto posnetka pri največji povečavi, pa neostrost pri širokem kotu, tako da tole o 18x zoom ni ravno merodajen podatek.
Sicer zdaj ne vem kdo bo aparat uporabljal - ali punca ali ti
smile-1.gif
, ampak če je nekako en dslr že v uporabi, potem bi svetoval S5 kot dopolnilo za takrat ko se ti ne da preveč tuhtati, za zabavno stran fotografije torej.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Nabaviš S5 pa boš zadostil svoji amaterski potrebi, škljocal boš po mili volji, pa še aparat bo verjetno večkrat s tabo kot dslr.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.293
9.499
113
EU
Niso napisani podatki o bateriji za SP-560 UZ.
Rad bi imel baterije AA, in ne nekakšne integrirane
13.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Glej, treba je oceniti in preceniti, kateri aparat je boljši za njene potrebe. In kako ji leži v roki.
smile-1.gif
Jaz zase osebno vem, da je pri meni zelo pomemben čim širši kot zajema motiva. Pač v sili, če se da, stopiš bližje oziroma kropaš. Poleg tega menim, da je bolje natakniti na kompatkta tele kot wide konverter. Na željo lahko tudi pojasnim, sedajle se mi ne da pisati.

Druga zgodba je seveda dslr, ki ti ob primerno debeli denarnici nudi ama vse, od zajema, večjega od 180°, pa do ekstremnih teleobjektivov.

Pa še nekaj o vprašanju napreden kompakt vs dslr...velika večina kupcev osnovnih dslr je po mojem mnenju predvsem žrtev marketinga in bi napreden kompakt pokril njihove potrebe. So pa seveda tudi izjeme, pri katerih je pač osnovni dslr prvi negotovi korak proti bolj zahtevni fotografiji. Nekateri uporabniki osnovnih dslrjev pa so pravzaprav ibrmastri in ti točno vedo, zakaj imajo tak fotkič. Strogo namensko, kot backup body oz second body itd.

Hudir pa je, ko enkrat delaš take zadeve, da na svetu ni fotoopreme, ki povsem pokrije tvoje potrebe.
crazy1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Konec koncev lahko nekoga odrven od nakupa že taka malenkost, kot so meniji ali gumbi, lahko pa malce bolj nerodna zadeva- recimo odsotnost nastavka za zunanjo bliskavico itd.

jaz bi na koncu končal z dslr like kompaktom z ročnim zoomom, nastavkom za zunanji fleš, ogromnim senzorjem s karseda malo megapixli, battery gripom itd.
grin1.gif
Torej...

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

jaz bi na koncu končal z dslr like kompaktom z ročnim zoomom, nastavkom za zunanji fleš, ogromnim senzorjem s karseda malo megapixli, battery gripom itd.
grin1.gif
Torej...

...torej, Sony R1
evil.gif

Glede teme pa bi ti jaz predlagal kar dslr. Pred leti sem bil na popolnoma istem, v dilemi. Na nek način te na vsakem koraku strašijo da dslr ni za vsakega in da sama kvaliteta fotke brez konkretne obdelave (govorim za bolj začetniške objektive in vstopni razred) ni ne vem kaj prosit dobremu kompaktu, ampak ti pa dslr nudi nekaj kar je pri kompaktih bolj v ozadju - hitrost in rokovanje. Sam sem zamenjal kar nekaj kompaktov na zadnejm sem bil na Minolti a200 ki je takrat veljala za zelo dobrega naprednega kompakta in je tudi bila ampak kaj ko so se želje po fotkanju in zahtevnosti višale iz meseca v mesec tako da sem jo klju temu da sem bil zelo zadovoljen prodal po cca pol leta
rolleyes-1.gif
In kot je že stieber povedal...vedno je še nekaj ki bi rad imel - vreča brez dna je tale dslr svet ampak ti pa nudi ogromno užitkov, veliko manj kot na kompaktih. Sm tudi ko sem šele dobro vstopli v dslr potem od kolega preizkusil s3 če se ne motim...jah kje, ne gre, zame osebno ni primerjave, sej so fajn ampak dslr moraš preprosto sprobat da vidiš o čem se govori.

Aja še tole sem pozabil. Če kupuješ fotoaparat bolj ali manj za slikanje na dopustu in rojstnih dni...potem o dslrju ne premišljuj ker te bo zadovoljil vsak kompakt nad 300€

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Najbolje potem kupit takega, ki je odporen na to, če se ga polije s pirom ali pa kakemu pade po tleh. Fotke bodo pa dovolj dobre, če bodo pa slučajno zablurane, je bila pa tako zelo kul žurka pač...
grin1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Najbolje potem kupit takega, ki je odporen na to, če se ga polije s pirom ali pa kakemu pade po tleh. Fotke bodo pa dovolj dobre, če bodo pa slučajno zablurane, je bila pa tako zelo kul žurka pač...
grin1.gif

Jah za to je vsak kompakt dober, samo zraven si še podvodno ohišje nabaiš pa si zmagal
evil.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
da nebom odpiral nove teme bom kar tukaj vprašal. kupujem enega malega kompakta tam do 150€, in sem gledal Nikon-a Coolpix S200. Jaz mislim, da je za 154€ to dobra izbira, pa kvaliteta slike je tudi dobra. Kaj pravite vi?