Okna

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Adaptirama starejšo stanovanjsko hišo. V prvi fazi pridejo nova okna in zunanja izolacija (s 15cm fasado). Konkretno kakšna okna pravzaprav niti ne vem (sem odprt za predloge), rad bi dobro izolativnost ter dobro razmerje price/performance. Zato se tudi nekako nagibava k 5-komornemu PVC (znanosti o steklih še nisem naredil ).

Torej kakšna okna montirat?

Tudi nasveti katera okna so dobra in katerih se je za izognit so dobrodošli.
AJM, Gašper, PVC Nagode, Remoplast, MIK Celje... v čem je sploh razlika?

Pa še en malo off-topic: na stropu so 150x150 tramovi, cca 1200mm narazen. Kakšna bi sploh bila pravilna izolacija?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Bolj kot število komor "ohišja" je važno število šip
zmaga.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
A dve šipi + plinsko polnjenje (U=1,1W/m2K) ni dovolj?
Itak da je,ampak je doplacilo za 3 slojna full malo,dobis pa k=0.7.Edinole tezja okna pridejo zarad tega.
Plinsko polnjenje je pa povsod.
Za firme ti bo vsak svoje povedal nihce od nas pa nima prakticnih 20 letnih izkusenj,ampak vsak hvali svoje ker pri vsakemu zaenkrat se delujejo.Poglej si par firm v zivo in se odloci.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ta okna so never ending story....

načeloma če vzameš od enega dokaj poznanega 'proizvajalca' ne boš dosti falil - vse bo isti drekec, le možnnosti in variacije (na iste uporabljene po.l izdelke...okvirji, stekla, okovja, ...) bodo druge....na koncu je odločilna montaža.

Glede zasteklitve...ob dejstvu da boš uporabil dobro izolativnost bi ti priporočal 3 zasteklitev in U faktor 0,7 - razlika v ceni je (praktično zanemarljiva...15 EUR po kvadratu zasteklitve) in je greh da si jih ne bi omislil.

MI imamo doma od Slatin-a - bila daleč najcenešja (sicer vgrajeval poooblaščenec....ker direkt Slatin so precej dražji), okna tipi topi....montirana ajde OK le zaključke (špalete) sem po večini delal sam (tam kjer so oni je bila bolj žalost).

MOgoče bi se ti jih splačalo kupiti zgodaj spomladi (praktično na pragu zime) - februar...takrat dobiš dobre popuste (mi smo dobili 17 %)...smo pa dali na vsa večja stekla 3 zasteklitev (kuhinja, splanice, dnevna, kopalnica)..ter na manjše (oz. nepomembneš{e navadno 2 zasteklitev)..stopnišče, WC, kurilnica, delavnica, garaža,...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Midva sva jih ravno dobila prejšnji teden.

Naročila sva pri Satlerju. Kar se tiče izmer in nasvetov sva zadovoljna, ker nama je predlagal najboljše možne rešitve in tut znal povedat zakaj je tako boljše. Čakala sva dober mesec (itak je dobavni rok cca. 5-6 tednov) , okna so pripeljali taka kot je treba, nepoškodovana. Monterja sta tudi v redu zrihtala...itak je v ceni samo vstavitev v odprtino in prupena...po prvih testnih odpiranjih, vse deluje ok. Če karkoli ne bi blo v redu, pridejo popravit. Ob montaži je šef prišel preverit monterja + izmeril odprtine za okna v mansardi...

Komplet okna za nadstropje + mansardo (16 oken + balkonska vrata, od tega so štiri okna velika 110*100 + v mansardi imava dvoje trikotnih oken, ki so dražja), cena slabih 3000 ojrov.

Zaenkrat brez pripomb.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Preveri še možnost povrnitve stroškov oz. .... prodajalca vprašaj, ti bo vedel kaj več povedati na to temo. Kolega jih je naročil pri Interalti, pa je kar zadovoljen.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
1. Tudi sam se pripravljam na menjavo oken. Moje dosedanje poizvedovaje in prebiranje materiala je, da gre v večini primerov res le za nekaj različnih profilov, nekaj stekel in okovja. Potem pa podjetja to lepo skupaj sestavljajo. Pomembna zna biti vgradnja - vendar si z izbiro izvajalca lahko pomagamo le z izkušnjami drugih, pa še tam je pomembno, kateri delavec ti je zadevo naredil.
stupid-1.gif

Smiselno pa je verjetno res vzeti faktor okrog 0,7, če ni prevelike razlike v ceni.

2. Kako je s subvencijami? To še obstaja?
Tisto agencijo so nekaj selili sem in tja, pa sedaj pojma nimam kako se imenujejo.

3. Ima kdo kaj izkušenj z notranjimi žaluzijami? Videl sem že primere, ko se zadeva zatika. Glede na to, da je pri modernih oknih to (vsaj po mojem) nemogoče popravit ... je verjetno edina rešitev reklamacija.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
ad 1. Točno tako! Na koncu je praktično vse odvisno od cene (materiali so vsi isti) ter kako je montirano

za 3 slojno zasteklitev je doplačila 17 EUR po kvadraturi stekla (ne okna)...torej se splača.

ad 2. Za okna ni več subvencij

ad 3. Notranje žaluzije...kot take niso problematične (Pa tudi ne tako drage, da če se ti katera pokvari da je enostavno cele na zamenjaš)...je pa bolj problem z vidika funkcionalnosti (Kar pa ej stvar debate, ter pogleda vsakega psameznika) (razen če imaš v mislih žaluzije znotraj stekla?....tam potem to ni tipična 3 slojna zasteklitev ampak je 3 steklo zgolj neke vrste zaščita žaluzije...pa predvidevam da se da to tretje okno (Ki ni polnjeno s plinom) tudinekako odstranit da se pride do žaluzije).

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
ad 3. Notranje žaluzije...kot take niso problematične (Pa tudi ne tako drage, da če se ti katera pokvari da je enostavno cele na zamenjaš)...je pa bolj problem z vidika funkcionalnosti (Kar pa ej stvar debate, ter pogleda vsakega psameznika) (razen če imaš v mislih žaluzije znotraj stekla?....tam potem to ni tipična 3 slojna zasteklitev ampak je 3 steklo zgolj neke vrste zaščita žaluzije...pa predvidevam da se da to tretje okno (Ki ni polnjeno s plinom) tudinekako odstranit da se pride do žaluzije).

Ja, imel sem v mislih žaluzije znotraj stekla - sem res nerodno zapisal.
stupid-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
potem najbolje da pokličeš enega ponudnika ki ima to opcijo ter ga vprašaš kako je z morebitno menjavo žaluzije čez XY let...je možno ali ne.

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Medstekelne žaluzije znajo bit drage, zna pa tudi popustit stik pri manevrirni palčki, posledično lahko uide plin iz medstekelnega prostora in adijo povečana izolacija - ne dogaja se pa to pogosto. Notranje žaluzije (v prostoru) zaustavljajo samo svetlobo, toplota pa že pride v prostor. Za senčenje najraje predlagam rolete - predokenske ali nadokenske - odvisno od obstoječe konstrukcije okoli okna.

Pa še to: dokler sem še delal v tem poslu, moram reči, da se ni našlo veliko ljudi, ki bi si kupovali okna z 0,7 prevodnostjo. Res pa da se je ta opcija močno pocenila kakšno leto in pol nazaj, samo od izvajalcev še nikjer nisem opazil kakšne informacije o pocenitvi. Torej tako kot je rekel vincent , go for 0,7.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Rolete mi niso preveč všeč, ker ne moreš regulirat dotoka svetlobe. A je pri oknih z nizkoemisijskih nanosih tak problem s prehodom sončne toplote?

Kako pa je kaj z UV zaščito? Recimo na avtu vem da odkar sem dal skoraj prosojne "zatemnitvene" folije gor (99%uv block) se notranjost veliko manj segreva. Enako je npr z aterminčnim vetrobranskim steklom. Kako je s tem pri hišnih oknih?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.669
341
83
www.kacnje.eu
Notranje žaluzije (tiste v oknu) imam že sedaj. Zadeva mi je zelo prikladna - zastreš ali odpreš.
Je kaj posebnega pri okovju? O tem še najmanj pišejo proizvajalci.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
ksz

Midva sva se odločila za podometne zunanje rolete (za omilitev toplotnih učinkov, zatemnitev sob) + notranje žaluzije (kot nadomestilo zaves - rahlo zastiranje pred vsiljivimi pogledi)...upam, da se bo dobro obneslo.

Kolikor sva se midva zanimala za medokenske žaluzije to pride dosti dražje od navadnih žaluzij (notranje, zunanje)...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Rolete mi niso preveč všeč, ker ne moreš regulirat dotoka svetlobe.

viš tukaj se pa jaz ne bi strinjal s tabo!

ravno pri žaluzijah mene moti, ker vedno ovirajo dodtok svetolbe (razne če jih dvigneš..kar običjano noben ne počne)...in potem ni važno v kaki legi imaš lamele vedno zastirajo pogled, dušijo svetlobo...ko pa se odločiš zatemniti...pa spet ni nič od njih....ker enostavno tudi po drazno ne prideš blizu 'temi'.

Roleto pa...če hočeš zastreti pogled oz. regulirati..jo spustiš do te mere dol da ti ustreza tako svetloba kot zastor...oz. če hočeš temo jih šutneš do konca dol pa jo tudi imaš (gledam žaluzije pri ženinih starših...pa sem vsakič razočaran nad njimi).

aja....v prvem postu si vprašal tudi glede izolacije med tramovi....(pa sem takrat spregledal).

Jah...širina 120 cm je ravno idelana za stelkleno vono..ker so role 120 cm širine...torej bi jo praktično lahko samo odvil pa 'postavil' med tramove....za nošenje te izolacije pa spodaj pribiješ preko žebljičkov (na vsak meter) kak štrik, laks...ali kaj podobnega - pač nek podpronik da drži zadevo v zraku.

Kaj bo pa POD izolacijo? knauf...oz. kako višino imaš na razpolago?...ter spet kaj bo NAD izolacijo (les, sekundarna kritina...?)

Ker 15 cm je rahlo malo....ena od opcij je ta da daš med tramove npr. stekleno volno 15 cm debeline (ta bi bila idelana za delo...pa vsaj z lambda 0,040 (oz. manj).) potem pa sam knauf oz. CD profile preko direktnih obešal spustiš še toliko dol da imaš dodatnih 10 cm za izolacijo, ki pa jo položiš po privijačenih CD profilih prečno na prejšnjo izolacijo (to 15 cm debeline)...tako s spodnjim delom prekriješ tako prejšnjo izolacijo kot same tramove (preprečiš toplotni most).
Na vsak način pa pri knaufu sama konstrukcija zavazme minimalno še 4 - 5 cm višine ki jo zapolniš z izolacijo (če te muči končna višina sobe)

http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=52

(poišči temo o knaufu).

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Kjer zdaj stanujem imamo na nekaterih oknih žaluzije (+ rolete + zavese)
bonk.gif

Rolet praktično nikoli ne uporabljamo. V svoji sobi jih v zadnjem letu verjetno nisem nikoli spustil, čeprav imam celo električne s programsko uro... Nekako ne vidim smisla. Če jih spustim ko je sonce, imam notri temo, ponoči pa na vasi še tako ali tako ni takšnega problema s svetlobo (dokler mi še uspe vztrajat pri tem, da na naši cesti ne smejo naredit javne razsvetljave - čeprav je pritisk občine čedalje hujši
bonk.gif
). "Nova" hiša je pa tako ali tako na samem, da zaradi sosedov ali zunanje svetlobe ne rabim rolet in zaves (jih ne mislim imet) in potem samo žaluzije, da ti ravno sonce ne sije direkt v glavo (dolgo popoldansko sonce),ostane pa v sobi še vedno svetlo.
Imaš pa prav glede oviranja svetlobe - zato jih pa vsakič dvigujemo oziroma bolj spuščamo samo takrat ko je potreba po tem.

Pod izolacijo so deske, pod njimi pa na nekaterih stropovih že nove (par let stare) obloge, drugje je še tist slamnat omet in pride knauf gor. Vsako spuščanje stropa odpade, ker imam že tako probleme z višino, da niti ne vem kako bom lahko tla izoliral (in naredil talno gretje). To pride na vrsto ko se bodo spet sredstva nabrala, tako da me zaenkrat ne skrbi
cool-1.gif

Potem bi bilo bolj smiselno verjetno na tramove položit še ene 10x10 tramove in tako pridobit več prostora za tervol. Na vrh bom pa vrnil iverne plošče, ki so že zdaj gor. Lahko dam tramove kar enako usmerjene gor ali bo s tem prišlo do kakšnih toplotnih mostov?

Nisva se prav razumela. Zanima me, če se pod in nad tervol da kakšna folija (recimo PP kot je pod laminati) ali kaj podobnega ali se da samo trevol na les in potem les na vrh.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Pod izolacijo so deske, pod njimi pa na nekaterih stropovih že nove (par let stare) obloge, drugje je še tist slamnat omet in pride knauf gor. Vsako spuščanje stropa odpade, ker imam že tako probleme z višino, da niti ne vem kako bom lahko tla izoliral (in naredil talno gretje). To pride na vrsto ko se bodo spet sredstva nabrala, tako da me zaenkrat ne skrbi
cool-1.gif

Potem bi bilo bolj smiselno verjetno na tramove položit še ene 10x10 tramove in tako pridobit več prostora za tervol. Na vrh bom pa vrnil iverne plošče, ki so že zdaj gor. Lahko dam tramove kar enako usmerjene gor ali bo s tem prišlo do kakšnih toplotnih mostov?

Nisva se prav razumela. Zanima me, če se pod in nad tervol da kakšna folija (recimo PP kot je pod laminati) ali kaj podobnega ali se da samo trevol na les in potem les na vrh.

saj se mi zdi da se še vedno ne razumeva
smile-1.gif

daj še enkrat napiši kako je stanje (trenutno od spodaj navzgor ali obratno)...

glede folije...daš jo samo tik nad knauf....posvod drugod več ni potrebna oz. nima pomena!

'Lahko dam tramove kar enako usmerjene gor ali bo s tem prišlo do kakšnih toplotnih mostov?'

ne razumem tega?...saj drugače kot pravokotno ne boš mogel?

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
ok, od spodaj navzgor.

dnevna soba
smile-1.gif
-> obloge -> deske -> tramovi in prostor za stekleno volno med njimi -> iverne plošče.

torej na deske ne rabim dajat nobene folije ampak samo tervol in tudi na tervol ne dajam nobene folije ampak kar iverne plošče nezaj. Ker doma smo v prizidku dajali na obe strani neko folijo...

Tramovi so počez glede na hišo. Lahko jih dam enako, da bodo samo povišani, lahko pa jih dam po dolgem, tako da se bodo križali (s čimer si vse skupaj malo zapletem, toda če so tramovi oz ob tramovih toplotni mostovi, bi šel tudi v to).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
počasi bova prišla skupaj
smile-1.gif

zdaj če prav razumem imaš nad tramovi še prostor za povečevanje izolacije (torej ti dodatni tramovi).

verjetno boš oblege menjal..torej te grejo stran in namesto njih knauf (samo tukaj boš ob 4 cm!...2,7 cm porabi CD profil, ter 1,2 cm knauf plošča!---ta del seveda tudi izoliraš s 3 cm ozolacije (kupiš spet stekleno volno npr. 6 cm debeline ter jo daješ po debelini na pol).

Ne vem no...jaz bi na tvojem mestu naredil takole (predvidevam da imaš dostop do tramov od zgoraj - torej s podstešja).

- spodaj bi pobral dol obloge ( in deske)
- spodaj bi naredil konstrukcijo za knauf (torej privijačil direktna obešala v tramove oz. če se odločiš da pustiš deske (kar ne bibilo slabo!)kar v njih...nanjeprivijačil Cd profile)
- med CD profili bi dal izolacijo (teh 3 cm na razpolago)
- od spodaj na CD profile prilepil PE folijo
- od spodaj privijačil knauf plošče (nato pa spodnji delpustil do nadljnega pri miru).
Nato bi se lotil zgornje strani:
- odstranil iverne plošče
- med tramove bi dal teh 15 cm izolacije
- križno bi pribil nove tramove (ne vem zakj bi bilo to bolj zakomplicirano?)...bi se pa togost kompletne konstrukcije tako precej povečala
- med te tramove dal novo izolacijo (Kolikor bo pač višine)
- pribil nazaj plošče oz. kar je bilo prej.
(pa glede na to da je potrebno precejp relagati pri teh zadevah zadevo delaš z zgoraj po etapah...npr. pol naenkrat).

Ko bi končal na vrhupa bi še bandažiral knauf, fugiral, izravnalno maso ter prebelil (torej zaključna del an koncu, če se bo med pribijanjem tramov še kaj konstrukcija stresala da ne bojo stiki popokali).

pa imaš tipi topi vse skupaj.

Načeloma pa lahko daš druge tramove tudi vzdožno..sam les je še vedno tak izlator da nekega hudega mostu ne bo ...pa še od spodaj daš itak tik nad knauf teh par cm izolacije kar prepreči kak direktni toplotni most).