Okna špalete stirodur da ali ne

zidarskiamater

Pripravnik
9. feb 2018
94
4
8
Živjo, rad bi zamenjal nekaj starih oken. Zanima me, če je vredno oblečti celotno špaleto v storodur ali pa samo do okenskega okvirja? Po mojem amaterskem razmišljanju, če položim stirodur samo do okvirja, obod okvirja ima Pur peno, je vse toplotno izolirano. Zakaj bi oblekel celo špaleto? Hvala

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Živjo, rad bi zamenjal nekaj starih oken. Zanima me, če je vredno oblečti celotno špaleto v storodur ali pa samo do okenskega okvirja? Po mojem amaterskem razmišljanju, če položim stirodur samo do okvirja, obod okvirja ima Pur peno, je vse toplotno izolirano. Zakaj bi oblekel celo špaleto? Hvala
Je vredno, ni pa nujno enostavno... Ker gre za obnovo so tudi dimenzije lahko problematične - premajhna okna. Špalet pa verjetno ne boste šli razbijat... Če druga ne, prestavi okna na zunanji rob okenske odprtine, sploh če v kratkem planiraš fasado. Bo manj toplotnega mostu in več svetlobe v hiši po fasadi.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.777
113
pri taščici
Imaš namen delat fasado?
Potem nova okna postavi na zunanji rob obstoječe stene. Seveda lahko predhodno postemas zunanjo spaleto in jo nadomestis z xps, lahko pa tudi nič. Z nečim boš moral poflikat mesto kjer je bilo montirano staro okno in najbolje bi bilo da bi od tam pa do zunanjega roba zadevo poflikal z xps.
Vsaj jaz sem tako naredil. V pritličju sem samo za ona prestavil.na ven, ker so že bila PVC. Pridelas pa s tem kar nekaj svinjarije tudi v notranjosti in dodatnih stroškov(nove police...)

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
446
83
Avtorja po mojem samo zanima, ali naj obleče celo špaleto v stirodur ali samo do okna...

Če menjavaš stara okna in živite v hiši, vedi, da če položiš stirodur okoli celotne špalete, da boš to težko vse naredil v istem dnevu (ven vrgel stara okna, položil stirodur po celi špaleti in vgradil nova okna)...

Pri nas so nam menjali nova okna na enako lokacijo, kjer so bila stara (stara so bila "zazidana" (od znotraj omet, od zunaj termoputz fasada)). No, in nova okna so torej bila malenkost manjše dimenzije, kot stara. Od znotraj ti nalepijo prekrivne lajsne, od zunaj pa s stirodurjem obložiš preostalo špaleto.

Torej, sem mnenja, da pri zamenjavi oken ni smiselno lepit stirodurja na celotno špaleto, ampak samo do okna... ;) (Okoli okna pa imaš tako ali tako purpeno)..

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.828
113
ne vem kolk je standard (jaz mislim da sem 3cm dal), ampak manj kot 2 je tezko, ker tezko dobis tak stirodur. Zaradi mene lahko da 0, lahko da pa 20 in vse tu vmes. Lahko tudi dol zazida :evil: (Energetsko še najbolje)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.828
113
Avtorja po mojem samo zanima, ali naj obleče celo špaleto v stirodur ali samo do okna...

Če menjavaš stara okna in živite v hiši, vedi, da če položiš stirodur okoli celotne špalete, da boš to težko vse naredil v istem dnevu (ven vrgel stara okna, položil stirodur po celi špaleti in vgradil nova okna)...

Pri nas so nam menjali nova okna na enako lokacijo, kjer so bila stara (stara so bila "zazidana" (od znotraj omet, od zunaj termoputz fasada)). No, in nova okna so torej bila malenkost manjše dimenzije, kot stara. Od znotraj ti nalepijo prekrivne lajsne, od zunaj pa s stirodurjem obložiš preostalo špaleto.

Torej, sem mnenja, da pri zamenjavi oken ni smiselno lepit stirodurja na celotno špaleto, ampak samo do okna... ;) (Okoli okna pa imaš tako ali tako purpeno)..
teb ni cist jasno kaj "naredi " ta stirodur. S stirodurjem ravno beton odmakneš od okna, da imaš več izolacije in s tem manjša možnost toplotnega mosta.
Če bi naredil po tvoje, zunaj pa recimo 18 cm izolacije je potem pri oknu izolacije do betona samo par cm... in si tam... z oblačenjem povečaš to plast na recimo 10 cm, pa še ral trakovi in podobne fore, in se losaš morebitnim problemov.

Pri starih oknih ni problem, ker je itak vse prepihano.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
446
83
Verjetno imaš prav, ampak ko adaptiraš, bolj težko iz neke starejše bajte narediš nizko energetsko hišo (najsodobnejšo, itd...). Pa ponavadi je tako, da ljudje, ki obnavljajo stare hiše, tudi gledajo na bolj ekonomično adaptiranje - drugače bi tako ali tako kupili najsodobnejše nizko energetske hiše... ;) Pač povem iz izkušenj in kaj vidim/opazim pri znancih... Še sploh, če živiš v tej hiši, ki jo adaptiraš, imaš zelo verjetno kakšne omejitve, ki jih tudi moraš upoštevat pri adaptiranju... ;) Če pri zamenjavi oken daš stirodur po celotni špaleti, moraš še na notranji strani pri vseh oknih na novo narediti vogalnike, zakitat, poštrihat - spet dodatno delo, čas in stroški... ;)

Kot sem že napisal, sem videl takšno rešitev že marsikje, ki sem jo opisal (in tudi monterji oken in fasaderji so mi to potrdili)... ;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.828
113
ja seveda si videl.... sej v blokih tud samo okna menjajo pa gasa dalje, potem pa vlaga , plesen in ostale fore. Pač mal denarja mal časa, malo muzike. To je vsepovsod, ne samo pri menjavi oken.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
446
83
Mi imamo približno tako nareto:

okno.png

In osebno mislim, da je pri adaptacijah takšna rešitev najboljša... ;)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Ne filozofirajte, standard je 3cm in vsi delajo tako, tudi 2cm sem že videl. Več nikjer.