OK, kaj je z belim grozdjem

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Rad bi dobil belo grozdje, kot se ga spomnim iz "otroskih let". Ali sploh se obstaja? Vsake toliko ga kupim v tej ali oni trgovini, ampak tudi priblizno ni to. Brez okusa ali zgolj kaksen rahel okus, predvsem vodena zadeva, njegove hranilne vrednosti so verjetno tudi vprasljive. Razlicne drzave izvora. Ce bi bil zloben, bi zlobiral, da EU zapove, da se mora zadeva imenovati "grozdju podobne vodene kroglice".
evil.gif

Torej, a mogoce kdo ve, kaj za ena sorta je bila tista, ki so jo prodajali vcasih (definitivno pred letom 1995 ali se prej - drzave izvora pa ne poznam, ker jih takrat se niso limali gor ali pa nismo bili pozorni), in zakaj tega nikjer vec ni? Grozdi so bili precej razlicnih velikosti, bolj ovalne oblike (razen najmanjsi so bili okrogli), kozha je bila mogoce malo trsa od tiste, ki jo imajo danasnje vodene kroglice, koscice so bile pa ravno prav velike, da si jih lahko zgrizel in pojedel (za razliko od danasnjih vodenih kroglic, ki so bodisi genetsko modificirane, da jih nimajo, ali pa so tako velike, da jih moras izpljuniti). Okus pa je bil.
cool-1.gif
Bila pa je verjetno edina vrsta belega grozdja, ki je bila tiste case na razpolago (druga varianta je bila pac crno grozdje).

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Ene dva tedna nazaj sem jedel grozdje, ki je prijetno pokalo v ustih, sok špricnil in okus skoraj da ne meden. Res, dobro ampak na takega sem naletel letos prvič. Torej moraš imeti veliko srečo ali pa iti nekam kjer imajo več grozdja na razpolago in probaš par grozdov, če ti kater odgovarja.

Tisti časi so pa žal že kdaj mimo . . .

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Ma, tisti casi gor ali dol, iscem sadje v teh casih.
smile-1.gif
A to si kje kupil ali je bilo domace?
Saj bi se kaj na temo pomaranc/mandarin rekel, ampak se bom raje drzal (svoje) teme. :D

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Kupil v domači trgovini, tako da je fajn, ko ti še trgovec prišepne če je dobro sadje.
smile-1.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Zraslo v Sloveniji? Kar sem jih nazadnje kupil (vodene kroglice), je gor pisalo Italija (vem, da to nima veze).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kje je zrasklo je še kako pomebno.

neki, kar dajo v kopru na kamion in v braæa čivša v maribor, je vsaj 10 krat hitreje od nečesa kar pablo v španiji naloži, huan proda zokiju, pol reja prpelje v skladišče, pol pa jusuf v hipermarker merc maribor. recimo.

predstavljaj si še tole. v unih časih je iz turčije, prek grčije prišel na gevgeklijo in gas do lj. danes na gevgeliji hebe mater vsem mejam k ga še čakajo. in to je še kako pomebno. že sebe če pogledaš. a se voziš uro, al deset.

drugo je pa sama tehnika pridelave. čimveč, za čimmanj denarja. torej umetno.

in ja..vse sadje je dane sistega okusa..po zdravniku jaz temu rečem. če bi bil slep ne bi vedel a ješ mandarino al paradajz.

Brezbanane

Zelenc'
3. okt 2011
15
0
1
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Ne vem. Kje bi to prodajali?
V Slovenskih goricah imamo vsi zraven bajte vsaj par trsov rdečega ali belega. Če pa hočeš tako grozdje, se odpravi v času trgatev (konec avgusta-začetek novembra) do trsničarjev, kjer ti bodo z veseljem dali korpo ali dve grozdja glede na to, da ni vredno dobesedno NIČ. Pa ne pozabit dat petaka ali desetaka za to ničvredno stvar.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Mi2 z mojo jedilno grozdje kupujema v Mercatorju. Je še najbolj okusno... In sicer tisto, rahlo rdečkasto, je okusnejše od belega.
Sicer pa ga ni čez doma pridelano namizno grozdje. Letos mi je uspelo okusit prvi grozd sorte Kardinal in sorte Kraljica vinograda. Je pa res, da so trsi stari leto in pol.
Spomladi pa nasadim še nekaj sadik namiznega grozdja, eno bolj zgodnjo sorto in še eno poznejšo...
aplauz.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in ja..vse sadje je dane sistega okusa..po zdravniku jaz temu rečem. če bi bil slep ne bi vedel a ješ mandarino al paradajz.

Tako nekako. Ali se huje - ce nimas srece, ima pomaranca/mandarina okus identicen puranovemu sniclu v naravni omaki brez zacimb in soli, ali pa mogoce cunji, prepojeni z navadno vodo.
bonk.gif
Seveda ima vsak kos iz iste gajbe drugacen okus oz. "okus".

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik Brezbanane pravi:
[...] glede na to, da ni vredno dobesedno NIČ. Pa ne pozabit dat petaka ali desetaka za to ničvredno stvar.

Kako to mislis "ni vredno dobesedno nic"? A to je glede na odkupne cene, o katerih je toliko polemike (in potem v stacunah raje prodajajo vodene kroglice brez okusa z drugega konca sveta, potrosniki pa na slabsem)?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dal bi ti nasvet..sam me boste spljuval.

priblizek ansveta je..kupuj pri kmetih v vukojebinah.
če ni v slo, poskusi na jug.

ne bo ti zal