Ojačitev WIFI signala

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Pozdravljeni!
Amis je svojim uporabnikom poslal modeme, ki delujejo tudi kot ruter in s tem nadomestil stare telekomove modeme.
Pred tem sem v navezi s telekomovim modemom uporabljal Netgearov ruter, ki je imel kar dober domet in je imel dovolj močan signal, da smo lahko internet brez problemov uporabljali praktično po celi hiši. Novi amisov modem pa žal nekoliko slabše oddaja, tako da me zanima, ali je možno, da bi Netgear router uporabil kot repetitor in bi ga postavil nadstropje nižje v hiši. S tem bi namreč internet lahko uporabljali tudi okrog hiše kar pa do sedaj ni bilo možno.

Enkom extended A 1521-I
Netgear wpn824 v2

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Baje naj bi Telekom v kratkem zahteval svoj modem nazaj.
Na Amisu so mi rekli, da obstaja možnost, da bi njihov modem deloval samo kot modem, in da bi nanj lahko priključil svoj modem. Vseeno pa me zanima ali je možno to kar sem napisal, saj bi s tem lahko internet uporabljal tudi okrog hiše...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aha.

Lahko ruter imaš kot dodatni oddajnik. Najbolj preprosto je, če ga s kablom na modem povežeš.
Če lahko, poglej v sosednji temi, kaj je za nastavit.

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Aha.

Lahko ruter imaš kot dodatni oddajnik. Najbolj preprosto je, če ga s kablom na modem povežeš.
Če lahko, poglej v sosednji temi, kaj je za nastavit.

Se opravičujem, ampak sem bil odsoten, tako da sedaj ne najdem te sosednje teme.
Prosim za link. Hvala za pomoč!

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Sedaj sem na modem priklopil ruter. Vendar imam sedaj v hiši dejansko dve brezžični omrežji - eno od modema in eno od ruterja. Drugo kar opažam pa je, da je hitrost, ko sem povezan z omrežjem ruterja nižja kot mi jo omogoča adsl.
Verjetno ni možno, da bi ruter nastavil kot "dodatni oddajnik" od modema (da bi dejansko oddajal isto brezžično omrežje kot ga oddaja modem)?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ker si redkobeseden, bom predpostavil, da si modem in ruter povezal s kablom.

Torej:
Prvo zberi podatke iz modema:
- poveži modem in PC
- odpri nastavitve modema
- najdi IP naslov modema (to je v bistvu isto kot naslov spletne strani z nastavitvami)
- najdi interval naslovov za DHCP (nekje pod LAN oz. Local network področjem)

Ko to imaš, tu napiši in potem ti bom dopolnil sledeče korake (tu so zdaj le, da jih potem spet ne tipkam)

((
1. začasno odklopi in ruter poveži samo s PC-jem
2. v nastavitvah ruterja nastavi WLAN na isto ime (ESSID), kanal , enkripcijo in geslo, kot ga boš imel ali že imaš na modemu (priporočljiv je tip enkripcije WPA2-PSK/AES)
3. V LAN nastavitvah ruterja izklopi funkcijo "DHCP server"
- NEPOPOLNO - NE TEGA POČET
))

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Okej, torej na routerju sem izklopil DHCP in nastavil isto ime omrežja kot je na modemu in dal enako geslo.
Nastavitve DHCPja na modemu pa prilagam tule na sliki.
Vendar zadeva ne deluje vredu. Sedaj ko pridem na področje ko ne lovi več signala modem in bi moral preklopiti na signal routerja mi javi napako glede IP naslovov.
1119152-neimenovana.JPG

Priponke

• 1119152-neimenovana.JPG
    1119152-neimenovana.JPG
    23 KB · Ogledi: 331

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Še malo sem probaval in ugotovil, da se ne morem povezati na noben način na router. Ne prek žice ne brezžično. Javi, da ima problem s pridobivanjem omrežnega naslova in da je omrežje omejeno oz. moteno. To se zgodi potem ko izklopim DHCP server na routerju. Tako se trenutno lahko na internet povežem le prek modema. Poskusil sem tudi s povrnitvijo nastavitev v tovarniško stanje na routerju in še enkrat nastavil vse po navodilih ampak potem ko izklopim DHCP server sploh ne morem več dostopati do routerja.
Prilagam še en printscreen DHCPja na modemu:
1119269-neimenovana2.JPG

Priponke

• 1119269-neimenovana2.JPG
    1119269-neimenovana2.JPG
    25,4 KB · Ogledi: 365
Nazadnje urejeno:

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Mislim, da mi je uspelo zadevo usposobiti
cheer.gif

Upošteval sem TALE navodila.
Kako lahko za sigurno preverim, da router dela kot acces point?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Hja, povežeš se nanj (s kablom ali brezžično) in probaš če dela: google, 24ur, nastavitvene strani ruterje ter modema itd...

PS: Naslov ruterja ne dat med 192.168.1.64-200. Recimo 192.168.1.1 (najlažje za zapomnit)

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
hmm nekako mi je malo sumljivo ker se brezžično ne morem povezati na router... Napiše Page not found.
Zaenkrat tudi nimam dovolj dolgega kabla s katerim bi lahko toliko ločil router in modem da bi zagotovo vedel ali dela ali ne.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
???
Če imata različne SSID (ime brezžičnega omrežja), se potem po lastni izbiri priklapljaš na enega ali drugega.

S kablom pa tudi.

Glede problemov pa poročaj detaljno:
- kaka povezava (kabel, brez, v katero vtičnico..)
- kaj točno ne deluje (kaj si naredil, kaj se je zgodilo, kaj bi se po tvojme namesto tega moralo zgoditi...)