Ogrevanje, katero pec izbrati

Triia

Zelenc'
8. apr 2022
4
0
1
Zivjo, pravijo da bi neumnih vprasanj...
Nasa situacija: zivimo v stari neizolirani samostojni hisi z zelezno konstrukcijo v katero je vlit beton (ne vem Kako se tocno rece temu), kvadratura je 80m2. lansko leto smo renovirali in menjali okna. Cez zimo se je zaradi vlage pojavila plesen v vseh sobah.. trenutno ogrevamo na plin, imamo 5 radiatorje in realno cez zimo nismo prisli nad 20 stopinj mesecna poloznica pa je bila vseeno 300e.
Torej za naslednjo zimo potrebujemo nekaj ukrenit. Odlocili smo se ze za prezracevalni sistem in soncne celice za elektriko. Dodali smotl tudi dve klimi, v vsako spalnico. Tu Moran se omenit da zivimo v kraju kjer je poletje dolgo z cca. Povprecno temperaturo 35 stopinj in kratkimi zimami ki ne gredo pod -10 stopinj. Sta pa dva meseca pozimi precej meglena, torej brez sonca. Zal zaradi financ ne moremo dat se izolacije na hiso, lahko pa si privoscimo Nek Nov nacin gretja aka. elektricna pec/pec na pelete..
Vprasanje je torej, kaj bi bilo najbolj smiselno in cenovno max 2000e?
Baterij za shranjevanje elektriko se ne bomo imeli, so pa v planu...
Hvala vnaprej vsem pa lep Dan!

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Sem bil pred par leti v podobni situaciji. Dokler ne rešite izolacije, je vse ostalo sizifovo delo.
Ko smo rešili izolacijo, plesni ni več, ker stene niso hladne. Stroški za ogrevanje so se prepolovili, radiatorji so minimalno odprti, pa je temperatura takoj na 23, če smo čel dan doma, v dnevnih prostorih hitro naraste na okrog 25. Večkrat na dan dobro prezračimo, pa se na notranji temperaturi komaj kaj pozna.
Prej je peč celo zimo žgala na polno, pa smo komaj prilezli do 21.

• Všeč mi je
Reactions: Triia

Triia

Zelenc'
8. apr 2022
4
0
1
Z veseljem bi zrihtali tudi izolacijo pa pravijo, da bi brez prezracevalnega sistema lahko samo poslabsali situacijo s plesnijo..raje sem v mrazu kot spet taki plesni.
Za oboje prezracevalni sistem (cca. 3000e) in izolacijo (7000e) pa letos in naslednjih nekaj let ne Bo denarja..zato iscemo neko alternativo.

Triia

Zelenc'
8. apr 2022
4
0
1
Sem bil pred par leti v podobni situaciji. Dokler ne rešite izolacije, je vse ostalo sizifovo delo.
Ko smo rešili izolacijo, plesni ni več, ker stene niso hladne. Stroški za ogrevanje so se prepolovili, radiatorji so minimalno odprti, pa je temperatura takoj na 23, če smo čel dan doma, v dnevnih prostorih hitro naraste na okrog 25. Večkrat na dan dobro prezračimo, pa se na notranji temperaturi komaj kaj pozna.
Prej je peč celo zimo žgala na polno, pa smo komaj prilezli do 21.
Kaksne zunanje stene imate? Nam namrec pravijo da zaradi zeleza in betona, izolacija ne Bo resila problema plesni..

Marxon

Majstr
24. feb 2009
730
377
63
Z veseljem bi zrihtali tudi izolacijo pa pravijo, da bi brez prezracevalnega sistema lahko samo poslabsali situacijo s plesnijo..raje sem v mrazu kot spet taki plesni.
Za oboje prezracevalni sistem (cca. 3000e) in izolacijo (7000e) pa letos in naslednjih nekaj let ne Bo denarja..zato iscemo neko alternativo.
Kdo vam je pa to rekel?

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Kaksne zunanje stene imate? Nam namrec pravijo da zaradi zeleza in betona, izolacija ne Bo resila problema plesni..
Zunanje stene so betonski in klasični zidaki, vmes pa betonske protipotresne vezi.
Plesen se pojavlja zato, ker se stena brez izolacije zelo hitro v celoti ohladi. Ker je zelo hladna, na notranji strani (kjer je toplejši in bolj vlažen zrak) kondenzira vlaga, stena je mokra in na njej se začne razraščati plesen. Ko narediš izolacijo, se stena ne ohlaja več, kondenzacije vlage na toplih stenah praktično ni, je pa seveda treba prezračevati. Pri nas nimamo prezračevalnega sistema, zato pa redno zračimo. Prej je bila plesen po vseh zunanjih vogalih in še kje, zdaj je ni nikjer.
Seveda ti bo vsak prodajal svojo rešitev.
Če vas izolacija pride samo 7000 EUR, jo naredite čimprej. Obstajajo krediti, poglej na Eko sklad, če vzameš kredit za obnovo nepremičnine in ga razdeliš na 10 let, je znesek čisto sprejemljiv. Pri meni je izolacija prišla 16k, pa je tudi nisem skeširal. Samo žal mi je, da je nisem zrihtal že 10 let prej in sem v tem času zmetal enormno količino denarja za ogrevanje.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Kaj pa jo bo rešilo? Brez ustrezne izolacije lohk delaš kozolce, zapravljaš denar za sončne celice in se mečeš na glavo, pa bo situacija še vedno enaka.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Po izolaciji bo ob neprezračevanju v hiši le slab zrak, plesni pa ne bo. Fasada je najboljša stvar pri hiši.

• Všeč mi je
Reactions: Slick

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Tisti, ki se vam je namenil prodati prezračevalni sistem, se je tega lotil korenito.
Lahko mu obrazložiš, da z izolacijo se boste rešili tudi plesni, predvsem pa vam bojo enormno padli stroški ogrevanja.
S prezračevanjem se boste rešili plesni (verjetno), strošek ogrevanja pa vam bo v resnici še malo narastel.

Torej je na dlani..najprej izolacija potem boste pa videli kako naprej (raje razliko v cenejšem ogrevanju v prihodnje namenite zdaj v izolacijo sten).

Zakaj se vam je pojavila zdaj plesen? Stara okna so slabo tesnila in ste imeli stalno prepih (=prezračevanje), ko ste vse skupaj zaprli, se je zrak umiril (in ker ni prepiha je tudi toliko bolj vlažen). Ker pa imate neizolirane stene se le te ohladijo (hladijo), in ko pride topel zrak na hladno površino pride do pojava kondenza (podoben efekt kot če postaviš plastenko/pisno iz hladilnika in jo postaviš na mizo..čez 5 minut bo vsa rosna). Vlažna stena pa je idealno gojišče za razvoj plesni.

• Všeč mi je
Reactions: Triia in Marxon

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Zivjo, pravijo da bi neumnih vprasanj...
Nasa situacija: zivimo v stari neizolirani samostojni hisi z zelezno konstrukcijo v katero je vlit beton (ne vem Kako se tocno rece temu), kvadratura je 80m2. lansko leto smo renovirali in menjali okna. Cez zimo se je zaradi vlage pojavila plesen v vseh sobah.. trenutno ogrevamo na plin, imamo 5 radiatorje in realno cez zimo nismo prisli nad 20 stopinj mesecna poloznica pa je bila vseeno 300e.
Torej za naslednjo zimo potrebujemo nekaj ukrenit. Odlocili smo se ze za prezracevalni sistem in soncne celice za elektriko. Dodali smotl tudi dve klimi, v vsako spalnico. Tu Moran se omenit da zivimo v kraju kjer je poletje dolgo z cca. Povprecno temperaturo 35 stopinj in kratkimi zimami ki ne gredo pod -10 stopinj. Sta pa dva meseca pozimi precej meglena, torej brez sonca. Zal zaradi financ ne moremo dat se izolacije na hiso, lahko pa si privoscimo Nek Nov nacin gretja aka. elektricna pec/pec na pelete..
Vprasanje je torej, kaj bi bilo najbolj smiselno in cenovno max 2000e?
Baterij za shranjevanje elektriko se ne bomo imeli, so pa v planu...
Hvala vnaprej vsem pa lep Dan!
Klimi v spalnici? Zakaj? Upam da sta vsaj tihi.
Spalnico lahko resis z dodatno odejo, ali elektricno blazino pod ritjo(jogijem).
Ko nehas kuhat, likat... Prezraci hiso tako da vsa okna in vrata naenkrat odpres na stezaj za minuto ali dve. (Na enem koncu zacnes odpirat, ko prides okol, zacnes zapirat.)

• Všeč mi je
Reactions: Triia

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.941
2.643
113
Tako kot so že ostali napisali. Izolacija, potem temperaturo v prostoru dvignit na vsaj 21-22°C + zračenje prostorov vsaj 2X dnevno.

A se zajebavas s petolejem in plinom.
Da bo se vec vlage vnesel v ze tako problematicen objekt?

zakaj bi se zajbevala? Glej če rabi prehodno neko stvar za nahitro pogret,in s tem tudi vlago nekoliko obrzdat je to top šit zadeva. Konc koncev tud peč na pelete bo rabla dotok svežega zraka. če pa gremo v iskanje opcije gretja, kjer ni potreben vnos zunanjega, sveđega zraka, potem pa klima al pa električne igračke za ogrevanje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
A ima plinska petrolejska/ pec dimnik?
Ce ga nima, potem vsa vlaga od izgorevanja ostane v prostoru.
Posledica je se višja! vlaga v prosotoru, se prej plesen na stenah

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Plin petrolej, "alkohol" ob gorenju izpade na vodo (plinasto stanje) in co2 ce se ne motim.
Ti bi pa kar iz te vode brez energije dobil vodik in kisik. Ti takoj prinesem flase da zacneva flasirat.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
vlaga, voda načeloma razpade na vodik + kisik, oz neki gre še v co2
Joj, daj ne govori takih neumnosti, če nimaš pojma. Vlaga (ki je kemijsko navadna voda) nič "načeloma" ne razpade na vodik in kisik, za kaj takega rabiš ogromne količine energije (npr. elektriko za elektrolizo vode).
Ogljikovodiki pri gorenju oddajo energijo, za njimi ostaneta voda (v obliki pare) in ogljikov dioksid (oz. monoksid v primeru nepopolnega izgorevanja). V primeru nečistih ogljikovodikov (npr. petrolej) pa je stranski produkt še cel kup saj.