Ognjemet

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
- stojalo obvezno (po možnosti ga postaviš nekje izven množice -> vedno ga bo nekdo ruknil ali pa še kje celo podrl)
- daljinski prožilec zelo zaželen (da ne trosiš stojala).
- fokus lahko narediš kar na manual in na neskončno (da ne bo imel probleme z ostrenjem v temi)
- ISO naj bo čim nižje
- zaslonka naj bo nekje F10 - F14 (manj ne bi šel, ker bo prežgano - lahko pa malo testiraš)
- časi ~1-2s (lahko tudi kako sekundo več, manj nima smisla); super je če imaš možnost bulb-a, ker potem lahko držiš tako dolgo odprto, da se ena raketa lepo do konca razleti
- izklopi noise reduction !!! (drugače boš čakal po nepotrebnem).

Drugače pa google is your friend
tongue-1.gif

http://digital-photography-school.com/blog/how-to-photograph-fireworks/

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Hvala za hiter in izčrpen odgovor...

Sicer pa ker sem ateist preziram googla
evil.gif

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kaj pa recimo Sydneyski ognjemet, ki velja za največjega in oh in sploh? tudi stojalo in dolgi časi?

moja je namreč dol, pa bi rada poslikala, sem ji sicer dal enake napotke kot ti, vendar pravi, da naj bi bilo takrat, v času ognjemeta svetlo kot dan ...
tongue-1.gif

ne vem zakaj mi je vrglo v tisti del foruma, sem že pobrisal ... verjetno sem nekaj zašuštral, pa še vedel nisem.

skratka, je po polnoči, ampak naj bi bil tako svetel, da se full razsvetli vse ...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Edino white balance sem pozabil omenit. Ampak za to ne vem najboljše nastavitve - eni imajo kar na auto, drugi na sunny, tretji na cloudy ...
Najbolj univerzalno pa je da slikaš v RAW in potem doma gledaš katera temperatura najbolj paše
tongue-1.gif

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
No super... Zanima me nekaj glede časov ker si nisem z njimi na ti...Kak nej dosežem 1 oz 2 sekundi ko pa sploh ni enota sekunda?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Če bo res svetlo, potem dolgi časi itak ne pridejo v poštev (bo vse presvetlo).
Samo potem me malo skrbi da se bo ognjemet bolj slabo videl na sliki (je sonce le močnejše).

EDIT: kolko gledam na youtube lanske ognjemete v sydneyu... so bili v temi

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
To maš na d40x ? Sigurno ima nastavitve tudi v sekundah, ker to imajo še navadne trotlce.
Ti samo povečuj čase, potem pa boš imel recimo 0"6 (kar je 0,6s), 1" (kar je 1s) .... pa ponavadi tja do 30".

Torej ko bo začelo dvojne narekovaje kazati... potem si že pri sekundah, drugače pa je čas 1/cifra sekund.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
že že, v temi, ampak je ognjemet sam tako močan in toliko enih stvari v zraku hkrati, da je zato full svetel in ne rabiš dolgih časov. tako pravi moja, k se kr spozna na te stvari.

no, sej ognjemet pa tud traja pol ure, če ji v tem času ne bo ratal škljocnit ene dobre fotke, pol pa tud ne vem ... je pa to za začetnico na DSLR-ju (ma mojo staro 350D) kar zalogaj ... še zame bi bil, pa si upam rečt, da sem že kar prekaljen maček.
grin1.gif

se bom pa tudi jaz letos malo pozabaval z ognjemetom, samo se bojim, da bo bolj majhne sorte ...
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Potem pa fajn poslikaj
grin1.gif

Pomoje lahko kar brez problema nastaviš na 2s, ena zna bit premalo (sprobaj vse
grin1.gif
).
Sprožiš pa tik preden raketa eksplodira - da imaš potem lepo celotno "rožo" na sliki.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No... meni je uspelo slikat tudi brez stojala, iz roke, ampak v kombinaciji s kratkim časom ( 1/4 pri F2.8). Nisem mel stojala, oziroma bolje rečeno, nisem ga mel kam postavit (čoln za tri osebe sredi jezera
grin1.gif
)

Lp