Oglas in zmotna cena..?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Eno vprašanje.

Našel sem oglas za nepremičnino v časopisu, kjer je cena cca. 300% nizja, kot recimo na internetni strani (od agencije, ki prodaja). Ta ista agencija je podpisana pod oglasom v časopisu.

Zdaj me pa informativno zanima...se da s pravno pomočjo kupiti stanovanje po nizji ceni? So ga dolzni prodati po tej ceni (v oglasu v časopisu ne piše nič v smislu "za podatke v oglasih ne odgovarjamo" oz. karkoli...)...

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
tuki imaš enako stvar....
eni prodajajo komplet za 550.000€
http://www.bolha.com/oglas382722768/stanovanje-juzna-primorska-piran-2-sobno-64-m2-prodam

teli pa komplet za 248.000€

http://www.bolha.com/oglas383396781/trosobno-stanovanje-obala-piran-64-m2-prodamo

je pa 100% ista stvar ker je imel prvi oglas kakšen teden nazaj enake slike ( ne iste - pač je drug slikal)

smirk-1.gif

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Na internetu je cena obvezujoča, za tisk ne vem, vem pa da moramo mi ko kaj objavimo v letakih vedno dodati, da si pridružujemo pravico do napake.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Potem bi jaz lahko kupil že cel kup hiš in posestev za 1€ na bolhi.. pismo sem neumen.
smile-1.gif

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
ksz...

no mene zanima s pravnega stalisca...se lahko potem "boris" za ceno v tiskanem oglasu? Mene kot kupca recimo ne zanima, ce je bila napaka s strani tiskarja ali agencije.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
najbolje ti bo odgovoril lost1, ki je nekoč zasledil oglas za avto z izredno nizko ceno in je trdil, da se potem mora prodati po njej, kako je bil uspešen pri tem, pa boš moral vprašati njega, ker potem ni nič napisal, kako se je končalo.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Potem bi jaz lahko kupil že cel kup hiš in posestev za 1€ na bolhi.. pismo sem neumen.
smile-1.gif

res da bolha ni ebay ...ampak vseeno

Nemec je svojo luksuzno jahto, vredno okrog 50 tisoč evrov, moral na spletni dražbi prodati za ubogih 22,5 evra. Ker ni določil izklicne cene, se resni kupci dražbe sploh niso udeležili.

Nemec Jakob Kauder se je pred dnevi odločil, da bo prodal svojo razkošno jahto in jo postavil na spletno dražbo. Ko se je iztekel rok za prijavo kupcev, je najvišja ponudba znašala 22,50 evra. Ker prodajalec ni določil minimalne cene, so bili resni kupci prepričani, da gre za šalo in pri dražbi sploh niso sodelovali.
jahta
Kdo pravi, da se do razkošne jahte ne da priti za majhen denar?

Ko je Kauder po končani dražbi spoznal, kaj je storil, je poskušal prodajo preklicati. Čeprav se je izgovarjal na tehnične probleme, je sodišče v Kölnu ostalo neomajno. Razglasili so, da je bila dražba legalna in da mora lastnik jahto prodati najboljšemu ponudniku.

Tiskovni predstavnik sodišča je še dodal: "Zakone trgovanja je treba upoštevati, enako velja tudi za spletne dražbe."

Vir: 24ur

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Bolha = komplet neresna administracija in cel kup neresnih uporabnikov.
Na ebayju zmeraj pokličeš pri zahtevnejših nakupih. Za to jahto bi še jaz biddal, če bi vedel za oglas.

Na vsakem trgu je ena določena mentaliteta, ki jo je treba poznat in potem nikoli ne stopiš v drek.

starsky

Pripravnik
9. apr 2009
78
0
6
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
smile-1.gif

Nemec je svojo luksuzno jahto, vredno okrog 50 tisoč evrov, moral na spletni dražbi prodati za ubogih 22,5 evra. Ker ni določil izklicne cene, se resni kupci dražbe sploh niso udeležili.

Nemec Jakob Kauder se je pred dnevi odločil, da bo prodal svojo razkošno jahto in jo postavil na spletno dražbo. Ko se je iztekel rok za prijavo kupcev, je najvišja ponudba znašala 22,50 evra. Ker prodajalec ni določil minimalne cene, so bili resni kupci prepričani, da gre za šalo in pri dražbi sploh niso sodelovali.
jahta

Ko je Kauder po končani dražbi spoznal, kaj je storil, je poskušal prodajo preklicati. Čeprav se je izgovarjal na tehnične probleme, je sodišče v Kölnu ostalo neomajno. Razglasili so, da je bila dražba legalna in da mora lastnik jahto prodati najboljšemu ponudniku.

Tiskovni predstavnik sodišča je še dodal: "Zakone trgovanja je treba upoštevati, enako velja tudi za spletne dražbe."

Vse lepo in prav, ko prodajaš stvar na dražbi in ni izklicne cene- itak računaš na to, da bodo ponudniki sami dvigovali ceno. Lahk se ti pa nardi to, kar se je temu revežu, takrat pa moreš prodat po ponujeni ceni.
bonk.gif

@ sergio: predvidevam, da nekdo prodaja nepremičnino preko posrednika- agencije. Agencija bo sigurno rekla, da je prišel "tiskarski škrat" vmes. Če je nepremičnina vredna npr. 100.000 €, prodaja se pa za 1.000 €, se pa lahko prodajalec sklicuje tudi na čezmerno prikrajšanje in izpodbija sklenjeno pogodbo:

VI. ČEZMERNO PRIKRAJŠANJE

Očitno nesorazmerje vzajemnih dajatev
118. člen

(1) Če je bilo ob sklenitvi dvostranske pogodbe med obveznostmi pogodbenih strank očitno nesorazmerje, lahko oškodovana stranka zahteva razveljavitev pogodbe, če za pravo vrednost tedaj ni vedela in ni bila dolžna vedeti.

(2) Pravica zahtevati razveljavitev pogodbe preneha po enem letu od sklenitve pogodbe.

(3) Vnaprejšnja odpoved tej pravici nima pravnega učinka.

(4) Pogodba ostane v veljavi, če druga stranka ponudi dopolnitev do prave vrednosti.

(5) Zaradi tega nesorazmerja se ne more zahtevati razveljavitev pogodbe na srečo, pogodbe, sklenjene na podlagi javne dražbe in tudi ne pogodbe, pri kateri je bila za stvar dana višja cena iz posebne naklonjenosti

vir: Obligacijski zakonik

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Na alterju je vsaj 1000 ponudb stvari ki so po 1€; misliš da se nebi pred tabo že našel zaf00kan ("trgovkski") odvetnik,
ki bi na tak način prišel do 1,5mio vile nekje za bežigradom?
smile-1.gif

nenazadnje, pa zahtevaj za 1€, on pa ti reče; je blo prodano za 1€ mojemu sinu, pa se lahko....

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
smile-1.gif

jahta

Bullcrap!!

Dražba traja 14 dni, misliš da je on gledal do zadnjega trenutka ceno 22,5€?

In izklicna cena ce cena po kateri se začne prodajat, pridržana pa je minimalna cena 8pridržana je velikokrat enaka izklicni)

In kam ji lahko jeben ebay naredi, če jaz moje jahte ne izrpčim? "To so mi heknili! Pa mi ga lahko malo pocuzajo....

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik starsky pravi:
Lahk se ti pa nardi to, kar se je temu revežu, takrat pa moreš prodat po ponujeni ceni.
bonk.gif

myass!

Recimo da pravno ta zgodba res zdrži, in da zadevo moreš prodat... Grem s prvim letalom za dubrovnik al kje jo mam
parkirano, in jo vžgem do podna. On itak nebo potopljene barke kupil za 22,5€, ker so birokratski stroški ob nakupu na daljavo
vsaj 100x-tnik tega zneska... Kdo bo pa plačal 2,5k za potopljeno jahto?

Ti pa lepo pol zavarovalnico izmolzeš.

Ali štorija 2. Izpluješ ven na odprto, frend z gliserjem tre pride iskat, gres v hotel za boljsi alibi,
on pa gre nazaj kjer je na jahti še vedno tvoj frend numero 2, jo privežeta in zvlečeta v bližnjo luko.
Na morju je itak staro pravilo; finder-keeps-it.

Stavim levo jajco, da je bila to potuhnjena reklama za (nemški) ebay... (zbrali so nemca, če bi američana bi blo preočitno...
našli so enega Jurgena, ki dela za njih, naredili "predstavo", on pokasira 5k da je tiho, oni pa užijejo reklamo vredno
miljon ali dva, ker se bo o tem govorilo še leta in leta; kot se recimo sedaj...

Folk naiven pa seveda na ebay in lov za ferariji in vilami za 3€....
rolleyes-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Samo na kratko:
1. mešate javno dražbo z oglasom - to ni isto
2. ponudba na netu, v časopisu je vabilo za stavljanje ponudb, tako da lahko pride do napake in to ni "tragično". Seveda bi lahko bilo tudi zavajanje.
3. če nekdo nekaj prodaja za 100, po pomoti pa napiše 10, potem soglasje volj strank ni nastalo saj ni volje ene stranke skleniti posel za 10, ampak za 100.
Tako da zadevo enostavno štejte kot tiskarski škrat. Najbolje je poklicati in vprašati za ceno, pa je (da si ne delaš stroškov brez zveze).
Javna dražba je nekaj drugega in zanjo veljajo drugačna pravila.
Več o obojem pa v Obligacijskem zakoniku.