Odzračevanje disk zavor - kaj z zavorno tekočino?

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Danes sem prvič odstranjeval zrak iz zavor na kolesu, operacija popolnoma uspela, imam pa vprašanje.
Kaj naj naredim z odpadno zavorno tekočino (DOT 5.1), ki mi je ostala po bleedu. Ni veliko, cca pol brizge. Nimam pojma, kam je to potrebno odpeljati. Nikakor ne bi želel tega "zliti proč".

Ima kdo s tem izkušnje?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.081
5.653
113
Zamenjaš na avtu olje.....zliješ še tist pol brizge zravn...greš na petrol al pa omv pa rečš da maš odpadno olje
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Pocakaj na odvoz nevarnih odpadkov tvojem kraju,
odnesi na kako pupmo, mehanicno delavnico kjer zbirajo take odpadke,
odnesi na lokalno deponijo odpadkov.
Potem mi je zmanjkalo idej. Je pa bolje da zazges, kot pa da spustis v podtalnico, ce se ze gres teh dejjanj.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Hvala za ideje, itak moram na starem avtu menjat akumulator, bom kar zraven dal...
wink-1.gif

lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
čeprav ne vem od kod tebi tolk olja ostane? ker če si zdaj to bleedal, pa si toliko ven vzel, potem boš imel premalo olja not, ko bodo pakne zrabljene

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Hm, tisto, kar sem iz spodnje brizge (pri zavorni čeljusti) spravil v zgornjo (pri ročici). Kar je ostalo v spodnji, sem vrnil nazaj v embalažo, ker praktično ni bilo kontaminirana, edino nekaj mehurčkov sem potegnil iz čeljusti ven.
V zgornjo brizgo pa sem iz ročke potisnil za pljunek stare tekočine, ki pa je bila že precej temna . Tega je zdaj v tej brizgi za cca 3 cm in ne mislim vračati nazaj k novi tekočini.
Pač po takem postopku: https://www.youtube.com/watch?v=6mg6NbIjmOM (pri 6:10 se vidi, koliko tega ostane v brizgi).

Ni zdaj tega toliko, da bi mel za cel keson
smile-1.gif
Vseeno pa se mi ne zdi v redu, da bi to kar tako nekam zlil, če obstaja kak enostaven način, za pravilno odstranitev.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Tako kot so ti ze prej predlagali - stopi do najblizjega "uradnega" avtoservisa in vprasaj, ce se lahko spaznis v njihovo odpadno olje. Ups - raj vprasaj, ce lahlo spricnes v njihovo odpadno olje.
Mah pozabi - saj ves kaj hocem povedati.
cool-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
tega je 10ml, valjda neboš vozil kam

zlij nazaj v embalažo k novemu, nima kaj bit

Se vidi, da si zdravnik za ljudi, ne za stroje
tongue-1.gif

Kantica zavornega olja je, ko je enkrat odprta, samo za takojšnjo porabo, kar je pa ostane, je pa za stran, ker je zavorno olje higroskopično. Torej: res lahko staro olje priliješ zraven, potem pa vse skupaj oddaš med nevarne odpadke.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
še nisem videl koga, ki bi zlil celo kantico stran zato, ker je enkrat odprl...

pač zapreš nazaj neprodušno, kolk pa je vode v tistem zraku, ki je prišel not. Še proizvajalci pišejo:
Citat:
• Hranite jo v zaprti embalaži v suhem prostoru, kajti zavorna tekočina absorbira vlago (vlago iz okolice).
• Preprečite možnost onesnaženja tekočine s prahom, vodo, mineralnim oljem itd.
• Polnjenje in menjavo opravljajte v skladu z navodili proizvajalca.
• Pazite, da ne pride v kontakt z barvo, saj jo razjeda