Odstranjevanje vodnega kamna iz pralnega stroja

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Težavo glede vodnega kamna na grelcu sem že rešil, zdaj me pa še zanima ali obstajajo kakšni praški/tablete za odstranjevanje vodnega kamna brez poseganja v stroj?

Vem da obstaja prašek s katerim odstraniš kamen v kuhalnikih za vodo in kavomatih. Kaj pa za pralni stroj, da se odstrani kamen še z drugih delov (boben itd.)?

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Za kazen boš moral gledat vse reklame okol dnevnika in mehiških nadaljevank :D

Calgon!!!

Zares pa en liter alkoholnega kisa za vlaganje v boben, pa pranje na 90 stopinj. Pa-pa kamen!

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
alkoholni kis za vlaganje
smile-1.gif
))) ja kako pa to potem smrdi?

ja calgon je preveč topšit zame da bi ga uporablal in verjel v pravljice hkrati
grin1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.086
113
Boljša polovica kakšno leto uporablja kis namesto mehčalca.
Alkoholni kis za vlaganje (brez začimb).
0,5 deci direkt v boben pri vsakem pranju, izginil je kamen še s steklenih vrat.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ok, še enkrat.... a ta alkoholni kis ne smrdi potem?

Alkoholnega kisa res še nisem vonjal, sam če smrdi pol toliko kakor navaden kis si raje ne predstavljam kaj rata iz cunj
bonk.gif

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
Ko bo oprano, ne bo nič smrdelo. Tudi mi že precej časa peremo brez mehčalca, z alkoholnim kisom, perilo diši lepše, pa nobenega kamna nikjer

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Ja Calgon ........ je enkart bil en serviser pri meni pa ga vprašam za mnenje, pa mi reče, sem bil zadnjič pri eni mamki na servisu in sem ji omenil, da so težave verjetno zaradi kamna v vodi, pa me je takoj zabila ja uporabljam Calgon čisto pri vsakem pranju...... pravi sem jo vprašal res zmeram... pa pravi od prvega pranja naprej ....pravi servier no potem me je pa že zanimalo in ko vse odprem bua bua ....... morda malo manj kamna, samo precej preveč še zmeram .....

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja calgon je res prava stvar pa ti verjel ali ne moja ga uporablja odkar je na tržišču pa vodnega kamna v stroju ni.
tvoje pa je če verjameš ali ne ,
zmaga.gif

pozdrav.gif

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Vsi calgoni, ciliti in kar je še podobnega se po učinkovitosti lahko skrijejo pred alkoholnim kisom. Da o ceni in praktičnosti niti ne govorim.
Jaz s kisom čistim kopalnico. Pri tem mi najbolj ustreza dejstvo, da ne rabim tako hudičevo pazit pri "splakovanju" oz. odstranjevanju čistila, ker kis ni strupen (in zato porabim suma sumarum manj časa), pa še armaturam ne škodi tako kot nekateri pretežno kemijsko orientirani proizvodi.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
se strinjam stabo samo mi se pogovarjamo o pralnem stroju
grims-1.gif
kaj dajejo naše drage zraven proti vodnemu kamnu.
ker delam dosti z armaturami pa vsaki gospodinji priporočam kis za čiščenje armatur-ene so zelo začudene ko jim to povem.

pozdrav.gif

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
že tri leta perem s kisom. v stroju ni niti sledu o vodnem kamnu, pa je ful trda voda pri meni. tudi drugje odstranjujem kamen s kisom. za kopalnico ga imam 1:1 zmesanega z vodo v skropilniku....

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Meni je serviser za odstranjevanje vodnega kamna priporočil "Lito". Uporabljam ga že kar nekaj let in sem zelo zadovljen. Normalno, rabi pa nekaj časa, da ga raztopi, odvisno od debeline oblog.
Kupim ga v Mavrici, verjetno pa ga imajo tudi druge trgovine z barvami in čistili.

LP Janko

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Koliko ste ga dozirali, kam ste ga dali...mehčalca torej nič?

malo poročaj
wink-1.gif
(predvsem kako je ženkica zadovoljna)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Pol deci kr med tekoci prasek. Ja in tudi mehcalec. Drugic probamo se brez mehcalca:)
Zenska ni nc posebi razlik opazla. Najbolj me je blo strah, da bo smrdelo:)

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
1. to se ne dela med pranjem perila, ampak se spusti program s praznim strojem
2. nobeno sredstvo, uporabljeno v tako majhni količini, ne more bit učinkovito.

LP Janko

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.857
686
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ok, še enkrat.... a ta alkoholni kis ne smrdi potem?

Alkoholnega kisa res še nisem vonjal, sam če smrdi pol toliko kakor navaden kis si raje ne predstavljam kaj rata iz cunj
bonk.gif

Alternativa je citronska kislina.
Jaz jo uporabljam za čiščenje vodnega kamna iz grelnika vode. Kako pa bi se obnesla v pralnem stroju pa ne bi vedel.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jaz sem včeraj vsul v pralni stroj pol kile soli in 3 litre alkoholnega kisa ter ga pustil en cikel pranja. Zadeva je zelo učinkovita, večina kamna , ki se je nabral po 8 letih pranja je izginila.

Kako je z uporabo kisa namesto mehčalca pa ne vem povedati.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Vsako pralno sredstvo v sebi snovi za mehčanje vode. Na hoferjevem piše, da je pri zelo trdi vodi moraš pač več dozirat, kar mi je logično. Calgon se mi zdi svetoven nateg, isto mehčalci. Če že hočem dišat, imam parfum.

Kje pa se preveri količina kamna v stroju?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Tudi pri nas je praksa takšna - pol deci kisa v prekat za mehčalec.
Pri vsakem pranju, pa do danes tega nisem vedel.