Odškodnina za kopanje jaška za optični kabel?

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Zanima me kakšne so okvirne odškodnine za stvarno služnost. Kopalo naj bi se po moji parceli čisto ob robu v dolžini nekje 200m. Potreben bo tudi vpis v zemljiško knjigo. Zemljišče je njiva, ki pa jo dajem v najem. Ponudili so mi čisto smešen znesek, ki ga raje tu nebi omenjal.
bonk.gif

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Znesek je čisto realen, sploh če gre za njivo.. Toliko se daje ljudem ki jim prekopljejo kakšno asfaltno dovozno pot ali kaj hujšega..

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Jeb*** se naj za 200€ .

Pr nas so hotl ene kable pa omarco neki rihtat... 100€ odskodnine. Sem jih samo lepo elegantno poslal in da če stevilka ni 4 mestna, naj se ne vračajo.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Problem je ker je ta njiva oddaljena od mene 20km tako da dvomim da mi bodo potegnili optiko
rolleyes-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Mathew pravi:
Zanima me kakšne so okvirne odškodnine za stvarno služnost. Kopalo naj bi se po moji parceli čisto ob robu v dolžini nekje 200m. Potreben bo tudi vpis v zemljiško knjigo. Zemljišče je njiva, ki pa jo dajem v najem. Ponudili so mi čisto smešen znesek, ki ga raje tu nebi omenjal.
bonk.gif

svašta, eni se res sekirate za vsak pasji drek. meni je zupan pod stanovanjem zgradil bar in nocni lokal in nic ne morem, ker se vsi akti urejajo na ravni obcine. kako veselo imamo vsak dan do 23h in vikendih cez celo noc si lahko predstavljate in nic ne morem. najbrz bom s sekiro potolkel cloveka enkrat do novega leta.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Glej jaz se zato ne sekiram, ampak na forumu sprašujem, če je kdo že bil v takšni situaciji, da bom vedel, če je odškodnina primerna. Svetujem da obiščeš župana, no ampak ne z sekiro.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Enostavno naj se spokajo dol s parcele. 200€ je smešen znesek za služnost, ki bo tu ostala naslednjih 1000 let.

Jaz sem se kakih 6 let nazaj zmenil za elektriko, cca 100m preko parcele, 400.000 tedanjih SIT.
V pogodbo sem še dodal člen, da če ni plačila v 14 dneh, da pogodba ni veljavna.

Po 14 dneh niso plačali, sem jim javil da pogodba ni veljavna, drug dan je bil denar na računu. Nepismeni ljudje okoli so na svojih par jurjev čakali tudi leto dni in dlje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
Tole tudi mene mal zanima. Pred kakimi tremi leti smo podpisali soglasje za optiko (od ceste do hiše, cca 40 metrov). V njem je bila cena okrog 50 evrov. Takrat smo sicer nekaj "navijali ceno" ampak se ne spomnim natančno kaj se potem iz tistega naredilo.
Definitivno pa mi je žal da bi dal tako soglasje podpisal za neko obdobje (recimo 50 let, potem pa podaljšanje)in definitivno ne "trajno".

Sicer pa so cevi že potegnili, omarica je tudi že (več kot pol leta) o kablih pa še ni ne duha ne sluha), DENARAJA pa tudi NE. Jih bo treba malo povprašat.
Najraje bi imel optiko brez odškodnine (odkelr gre samo za mojo hišo) in tudi brez vpisa v ZK

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Me zanima, koliko ste kaj dobili odškodnine, ko vam je Telekom oz. tedanji PTT parcele prekopaval? Nič? Aja, sedaj so drugi časi, je treba vsakega stisnit kjer se le da. Sem čisto pozabil.
confused-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako se bo pa na njivi poznal ta poseg. bo krompir slabše rasel ali kaj.

seveda se ne sme pozabit plljuvat na tiste, kateri zemljo prodajao za cesto do vaših riti, ali pa na tiste, ki bodo jutri ovirali vaš boljši standard.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No, kakorkoli obrneš. Ko imaš pa enkrat zadevo notri, in bi npr rad zidal, te pa ti isti olupijo ko krompir. Ja, prestavit boste mogli, pa projekt, pa nadzor pa kaj še vem kaj in si ob par tisoč evrov. Če ne verjameš, poglej težave ljudi (tudi na tem forumu), ki se bodejo zaradi tega, ker je npr telekom (ali bivši PTT) "zastonj" čez sredino parcele potegnil kable.

Pa še nekaj ne pozabit - če moram jaz iskat in plačevat soglasja (čeprav uradno projektnih pogojev in soglasij nebi smeli računat), zakaj bi za kontra jaz kaj zastonj nudil. Včasih si rekel da rabiš vodo in si jo imel še pred temlji na parceli - par kolegov, skopal in priklopil, z pomočjo in soglasjem vaškega vodovoda. Zdaj sem moral pa en kup soglasij in služnosti dobit, plačat priklop in sam izvest oz plačat, in to za ušivih par metrov cevi. Papirjev in računov skoraj za večjo dolžino od cevi, če jh zložim enega za drugim.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
govorimo o njivi in o robu njive.

če govorimo o prečkanju čez sredino, potem ne dam. sam sem premikal vodo in elektriko. po 500k vsaka. ker je bilo brez vseh papirjev in načrtov čez sredo parcele.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Tukaj se deloma strinjam. Ampak ne pozabi, da je govora o njivi. Ne moreš vsega v isti koš metat.
Pa še malo pregloboko lahko orješ, če te kaj zezajo
grims-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ni treba da orješ pregloboko.

Pri fotru so kabel položili na 40cm, ker je bil spodaj lapor in se jim ni dalo kopat. Ko smo šli orat za vinograd so sosedje ostali brez telefona.

K sreči samo dva.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Vem, ampak tudi parcela, kjer imam sedaj hišo, je bila nekoč njiva. Kaj bo čez 10, 20, 50 let je težko presodit, zato bi sam seveda dal soglasje, mogoče niti ne za kake velike denarje, ampak z detaljno določeno pogodbo - da gre kabel lahko samo ob tej in tej meji npr, da ne vžgejo bližnjice čez sredino.

Mislim da sem enkrat že pisal o tem - telekom je ob pridobivanju pogojev itd za gradbeno dovoljenje nekaj sanjal o nadzoru ob izkopu ter naročilu in plačilu izmere ter vrisa njihovih kablov na moji parceli. Samo enkrat sem jih klical ter jim lepo razložil - lot svežepečeni lastnik parcele ne vem kaj je kje, v ZK ni vpisano nič. Torej, kar najdem je moje, če pa želijo obvarovat kable, naj pa povedo kje so in če ne bodo napoto jih bomo skušali obvarovat. Čez pet minut sem dobil povratni klic s točnim opisom trase kablov in ostali so celi. Po prvi varianti bi pa oni mene cepili za cca 1000 evrov.