Odprtje sp-ja, par vprašanj

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Nikoli me ni zanimalo, kako je ko je kdo kaj razlagal, zdaj se pa tolčem po glavi
frown-1.gif

V glavnem po poklicu sem kuhar in delam v restavraciji, ki spada pod večjo firmo. Ta firma peče kruh, sladice,pice. Mi v restavraciji delamo pice in včasih tudi kruh za naše potrebe.
Pred časom je našo firmo kupila ena druga firma, ki se ukvarja tudi s pečenjem kruha, sladic in izdelavo testenin.

Zdaj lahko odprem sp. in rečem da bom peku kruh, delal testenine s tem da sem še vedno zaposlen v restavraciji, kot kuhar.
Gre se mi zato ker sem tik pred nakupom stroja za mešanje testa in kar je davka pri tistem stroju, bi si z malo mojega doplačila, kupil še stroj za testenine
smile-1.gif

Pa še to, za vodenje je treba res imet računovodkinjo, al lahko to sam delam. Sej zdaj ne bi še nekaj prodajal, gre se mi samo za tisti stroj, da bi dobil davek. In kako to sploh izpeljem (če mi lahko na hitro poveste, če ni preveč za razlagat).

Lp.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Včasih se je temu reklo "popoldanski s.p.", stroškov skoraj ni nič, ker ti delodajalec plačuje vse "zahtevano".

Ne, računovodkinje ne rabiš. Lahko vse sam. Če znaš.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Mesečno imaš okoli 40€ stroškov.
Če sam vodiš enostavno knjigovodstvo in ddv ti racunovodja potrebujes le konec leta. Drugace racunaj na dodatnih 70€ na mesec.

p.s.: glede na to, da nameravaš proizvajati hrano poglej še haccp

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
darjan: ne sej sedanji delodajalec ne ve nič o tem;)
to delam posebej, ma me zanima če je kaj narobe, da odprem nekaj podobnega kar v bistvu delam v službi, da bom imel še doma.

tis: za enkrat ne nameravam še prodajat, gre se mi zaradi davka pri nakupu opreme.Kasneje bo še pult, peč,...
Za haccp vem ja

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tole morš pogledat v pogodbo, v konkurenčno klavzulo.

Ne moreš odpret s.p. če si nekje že zaposlen, lahko imaš le "popoldanski s.p."

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
... kar je tudi sp, samo da se prispevki placujejo iz prvega naslova.

Ce sem pravilno razumel, bi rad postal se DDV zavezanec (da bi odbijal DDV od stroskov), kar je mogoce, vendar moras davcni malo obrazloziti.

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ne moreš odpret s.p. če si nekje že zaposlen, lahko imaš le "popoldanski s.p."
Ni čisto tako. S.p. je s.p., nikakor ni ločen na "redne", "popoldanske" in "študentske". To so le pogovorni izrazi, v osnovi so razlike le pri plačevanju dajatev in prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.
Pri "rednem" si jih plačuje nosilec s.p.-ja sam.
Pri "popoldanskem" jih plačuje delodajalec, kjer je nosilec s.p.-ja še redno zaposlen.
Pri "študentskem" jih, tako kot za vse redne študente, plačuje delodajalec očeta ali mame (pravzaprav ne plačuje dodatnih prispevkov, temveč si zavarovan preko očeta ali mame).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
darjanu je očitno všeč softijev način pisanja....
Končno nekdo ki je točno napisal....
Nabava strojev: Če želiš povrnjen DDV ob nakupu stroja, moraš postati davčni zavezanec za DDV (tako nekako). KO enkrat to postaneš, mislim da moraš biti 5 let. DDV zavezanci mislim da morajo voditi dvostavno knjigovodstvo. Dvomim da imaš ti dovolj znanja za dvostavno knjigovodstvo. Je pa najbrž res da boš lahko dobil računovodski servis ki ti bo računal manj kot 70 evrov/mesec če boš vsakih nekaj mesec prinesel kak račun za stroj in nič drugega.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Poznam s.p.-ja, ki mu še vedno vodijo enostavno, čeprav je DDV zavezan že pol leta.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
če si zavezanec za DDV ti ni potrebno avtomatsko voditi dvostavnega knjigovodstva. Pogoji za vodenje knjig po enostavnem knjigovodstvu so drugi.

LP

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
če si zavezanec za DDV ti ni potrebno avtomatsko voditi dvostavnega knjigovodstva. Pogoji za vodenje knjig po enostavnem knjigovodstvu so drugi.

Pogoji za enostavno knjigovodstvo:
- Omejitev prometa (do 42.000€ na leto)
- Do trije zaposleni (lastnik se tukaj ne upošteva, saj se on ne šteje kot zaposlen)
- Omejitev aktive (do 25.000€)

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
v kolikor ne presegaš vsaj dveh izmed pogojev lahko vodiš knjige po enostavnem knjigovodstvu.

LP

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
KSZ
Tolk simpl to spet ni ... zakaj potem kar vsi ne odpirajo s.p. jev in d.o.o. jev, pa bi stvari brez DDV-ja kupovali ....
Boš imel kakšne prihodke na tej firmi?
Koliko pa je vreden ta stroj? 50.000 EUR?
Če želiš biti davčni zavezanec v tem času, se mi zdi, da moraš davčni kar lepo obrazložiti zakaj, kaj in kako boš posloval.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Če želiš biti davčni zavezanec v tem času, se mi zdi, da moraš davčni kar lepo obrazložiti zakaj, kaj in kako boš posloval.

Točno tako.
A davčna se zadvolji z različnimi dokazili (recimo predpogodbo, izkaz interesa, ponudbo za opremo ipd.). Saj, če nekaj nabaviš, česar ne potrebuješ za svoje dejavnosti ti davčni inšpektor tako ali tako ven iz stroškov vrže in "lepo" plačaš davek.