Odprtje s.p. - študent

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Prosil bi vas za malo pomoči. Razmišlam, da bi odprl svoj s.p. ampak ne vem kaj bi bilo najbolj primerno za mene. Sem še študent ampak preko študentskih napotnic imam omejitev zaslužka. Zraven tega nad 3200 plačam davek. Zato mi je tudi vseeno če plačujem prispevke za s.p. ali pa pač plačam skoraj enako vsoto davka. Vem, da so se ti zakoni glede prispevkov in vsote spremenili na kakem uradu pa so tudi zelo skopi z informacijami.
Zato me zanima kateri s.p. bi se mi najbolj splačalo odpreti pri zaslužku recimo do 15.000€ na leto (nekaj še vedno lahko delam na napotnico).
Zraven tega pa kako je z državnimi subvencijami. Nekaj sem tudi slišal da obstajajo zraven tega še občinske subvencije (sem iz Maribora).

Prosim za pomoč.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Jaz bi za začetek staršem povedal, da naj te ne uveljavljajo več kot vzdrževanega družinskega člana. S tem se ti "limit" zaslužka podvoji. Če službeno potuješ, lahko uveljavljaš tudi bivanja v tujini ipd. kot olajšavo osnove (vložiš pritožbo na letni ravni). S nekaj pridobiš, če želiš pa več pa ti drugega kot (popoldanski) S.P. ne preostane. Vsaj ne da bi jaz vedel.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
V bistvu bi to rad pustil, da ostanem vzdrževan družinski član. Polek tega pri s.p. imam dosti več možnosti za kake razpise in podobno. Zato me zanima kakšni so kaj stroški s s.p. in kako je z državnimi in občinskimi subvencijami.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Prvo vprašanje, ki se ga spomnim ob tem kar si navedel je, ali je možno imeti S.P. ob tem pa imeti status vzdrževanega družinskega člana?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Okvirno, iz glave:
Kot študent, ki bo imel registriran tudi s.p., boš plačeval cca. 110€ prispevkov na mesec (približno). Dodatno si boš moral plačevati še zavarovanje (cca 25€). Torej računaš na 135€ / mesec. Dodaj vsaj minimalne stroške za računovodstvo... Sam si moraš znati izračunati ali se ti to izplača ali ne.

Kar se državnih subvencij tiče je pa v tem trenutku bolj bogo. Predlagam, da odpreš excel in malo obrneš cifre, kaj se ti trenutno bolj splača.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kako je če si zraven še študent ne vem. Če pa nimaš statusta pa se mesečni strošek močno poveča. V prvem letu, kjer še lahko mutiš, da si brez dobička je nekje 200€+ , naslednje leto pa lahko hitro poskoči na 300€+

Za občinske subvencije ne vem. Državne so pa bolj loterija. Po mojem si za letos že zamudil. Pa še trik je, da moreš bit najprej na zavodu kot brezposelen potem narediš en tečaj oz predavanja in šele potem lahko odpreš s.p. in moliš in čakaš, da dobiš subvencijo. Je pa bila letos cca 4000€, kar ti zadošča za slabe 2 leti pokritih obveznih mesečnih stroškov. Pa s.p. moreš imet odprt vsaj 2 leti.

Če imaš slabo računovodstvo in se sam ne znajdeš boš na koncu lahko državi zelo veliko nazaj dal.

Računovodstvo si lahko tudi sam delaš, če imaš voljo.
Če pa boš to zaupal kaki firmi pa pazi na ceno. Eni imajo nižjo mesečno ceno, samo potem na koncu ko je potrebno naredit obračun pa tega posebej kr lepo zaračunajo, tko da na koncu prideš na enako kot druga firma, ki ima že v štartu višji mesečni znesek in dobiš obračun na koncu "gratis".

Obstajata pa "2 različna" s.p.-ja.
Pri enem si lahko v stroške daješ opremo (fotič, objektivi, pc...) in kilometre od avta
Pri drugem pa si ne moreš nič v stroške dat, ker si že avtomatsko na 25% "bonusa"

Zdej točne cifre in pogoje pa boš mogu poguglat, ker se vsako leto kaj spremeni. In sam si boš najbolje izračunal za svoj predviden zaslužek. Imaš pa tudi skoraj vsak teden brezplačne delavnice o osnovah za odprtje s.p.-ja pa boš tam še najbolj točno izvedel in še kaj lahko vprašal.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Kot je zgoraj napisal imam tudi jaz v glavi. Tista druga varianta s.p.-ja je "normiranec/normirani stroski", ce bos kej iskal.

Vprasanje, ce se ti splaca odpirat s.p. - vse kar ti gre pri s.p.-ju v dobicek - torej v primeru normiranca VSE-25%, pri obicajni variantni pa VSE-stroski-ki-jih-uspes-nabit, placas enako dohodnino, kot pri delu preko studenta.

Gre pa v osnovi zadevo, ali zelis startat biznis. Torej siriti promet, imeti kaksnega zaposlenega/studenta, iskati biznis in probat prezivet. Cim ne bo vec statusa, placujes na polno, razen ce imas prispevke krite iz drugega naslova (redna sluzba)...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
En popravek: "dobicek" od s.p.-ja normiranca je znesek, ki gre v dohodnino (prihodki od dejavnosti oziroma nekaj v tem stilu, ne ljubi se mi preverjati). Od tega stran se ne odsteje le 25% normiranih stroskov, ampak tudi placani prispevki. Izracun je torej:

osnova = prihodki - placani prispevki - normirani stroski (+/- morebitne druge stvari, torej drugi prihodki, vse olajsave itd.)

Da je vse skupaj malo bolj zakomplicirano, ti na DURS povejo, da se uporablja doticna "osnova" tudi za ugotavljanje visine prispevkov za zdr. in soc. zavarovanje, kar pa v zgornjem primeru ne drzi - v tem primeru se prispevki ne upostevajo (se ne odstejejo stran, kakor tudi ne vse tisto v oklepaju na desni).

V glavnem: pestro. Tisti placani prispevki so lahko dovolj, da pades v tak ciljni znesek, da imas visjo splosno olajsavo, kar pomeni se dodaten bonus, zato se splaca dohodnino vnaprej planirati, ce imas moznost.

Ker ze ravno govorimo o tem - lestvica za 2011: http://www.durs.gov.si/si/davk...e_za_leto_2011/