Citat:
- Koliko približno znašajo polni prispevki za navadni S.P.?
Zneske imaš v tabeli na linku, ki sem ti ga nalimal zgoraj.
Citat:
- Nekaj se je govorilo o denarni podpori pri odprtju SP-ja, kako je s tem?
Ne vem. S temi zneski je tako, da trajajo, dokler fond ni izčrpan. *Mislim*, da je za letos že konec. Sicer pa je najbolje, da povprašaš na Zavod za zaposlovanje. Ponavadi je tudi tako, da moraš prej biti nekaj mesecev prijavljen na Zavodu, da si upravičen do pomoči.
Citat:
- Če pravilno zastopim - če sem davčni zavezanec, lahko kupim npr. računalnik v tujini brez davka in ga prodam naprej, pri nadalnji prodaji moram državi plačati 20% DDVja. Opremo za odprtje SP-ja pa lahko kupim brez DDVja? Kako je z gorivom, ki ga porabim za dostavo blaga do strank, so tudi kakšne olajšave?
Dobavitelju še vedno plačaš DDV. Ampak ta plačan znesek so potem odšteje od zneska, ki ga ti v imenu države zaračunaš svojemu kupcu. In tako dejansko plačaš davek samo na tvojo dodano vrednost oz. razliko v ceni. Od tu tudi ime davka
DDVja pri gorivu ne moreš odbijat, gre pa zadeva seveda v stroške.
(tule naj me kak računovodja popravi, če se motim)
Citat:
Če nisem davčni zavezanec, kupim naprimer računalnik v tujini po običajni ceni, ampak mi ni treba dodatno zaračunati DDVja, ko ga prodam naprej?
Kaj je to "običajna cena"? Če misliš na ceno z davkom, je odgovor da. DDVja ne samo, da ti ni potrebno zaračunati ob prodaji, ampak ga sploh ne smeš.
Citat:
Opremo za odprtje SPja kupim z vštetim DDVjem?
Da. Sicer je tako v obeh primerih, ampak če si zavezanec, si lahko znesek davka odbiješ.
Citat:
Potem načeloma lahko odprem popoldanski S.P., grem v tujino, kupim naprimer 10 računalnikov po 500€/kom. Tu jih v enem mesecu prodam po 550€/kom.
Ni problema, če si le upravičen do "popoldanskega" s.p.-ja.
Citat:
Če prav razumem, se smatra, da s tem naredim pri desetih računalnikih 500€ prihodka? Če kupim naprimer še en računalnik za 500€ za službene potrebe, se potem smatra, da nimam prihodkov?
Ne. Prihodke boš imel še vedno, boš pa imel tudi stroške. Pri čemer nakup službenega računalnika ne predstavlja 500€ trenutnih stroškov, kot bi bilo npr. v primeru poslovnega potovanja z letalom v Frankfurt. Računalnik gre v osnovna sredstva od katerih obračunavaš amortizacijo, ki predstavlja strošek in se razmeji na daljše obdobje (amortizacijska doba, npr. vsako leto 100€ - govorim na pamet)