Torej, par dni nazaj sem se lotil odpret eno steno ki meji med kuhinjo ter dnevno sobo, na tej skici se vidi malo bolje kaj imam v mislih
Stena je iz polne opeke mislim da 12cm, strop je monta in nosilci gredo preko te stene ( mogoče se tudi ustavijo na tej steni in nadaljujejo naprej - te informacije žal nimam, tudi nimam podatka ali je nosilna ali ne, se pa ta stena pojavi le v visokem pritličju in pa v 1 . nadstropju ( tukaj se je to delalo), višje na podstrehi je pa ni, prav tako te stene ni v garaži ( za garažo nimam podatka s česa je strop).Tla na podstrehi so narejena iz betona oziroma vsaj zdi se mi da je beton,kaj drugega bi bilo težko glede na izgled, ne vidi se nobenih nosilcev ipd..
Skratka, luknjo za preklado sem naredil v širini 2.80cm , iz cele vrste sem na roke izstolkel vn en pa po en zidak ( nisem hotel s štemarco,da se je čimmanj prerukal vse), vsak zidak ko sem vn vzel,sem ga vrnil nazaj notri in podložil z kakšno dilco,tako da so bili zgornji zidaki skos podprti.
Preden sem vzel vn te "podpore" , sem še zgornjo vrsto zidako namazal z lepilom za fasado in pustil en dan da se je sušilo, ker me je skrbelo da bo drugače vse skupaj padlo dol če bom malo ruknil...tole je zgledalo tako
No in potem je prisla na vrsto kupljena preklada dolžine 2.75m, v luknjo sva jo položila tako da je oranžni del spodaj, beton pa gleda gor in jo namazala z lepilom za fasade zgoraj,ter v prostor med zgornjimi zidaki in preklado namazala čimveč tega lepila za fasade.
Strop niti preklada ni bila medtem nič kaj dodatno podprta, verjetno so mi zaradi tega tudi nastale razpoke na stropu na tistem delu ki so nosilci od monte,vsaj kolikor sem probaval z detektorjem kovine,piska ravno na temu delu ki je razpoka, je pa cca 2m od te stene napokan omet na stropu, ampak zelo zelo tanka razpoka ( od tu tudi izvira moj strah da sem kej zajebal in da bo se vse skupaj sesulo dol ...)
Razpoka se vidi na cca 2 "nosilcih monte" če lahko tako rečem, oziroma v dveh linijah v prostoru dnevne sobe, in pa ena linija v prostoru kuhinje, sicer so res zelo tanke,ampak vseeno je očitno nek premik da je prišlo do te razpoke. So pa od stene v dolžini cca 1,5m
Skratka, zanima me mnenje, če je pa kakšen ki ima izkušnje s tem in bi bil pripravljen priti pogledati in svetovati in popraviti morebitni kiks ( proti plačilu) , se priporočam.
Dejansko so me pa te razpoke spravile do te točke,da sem dejansko živčen če je vse narejeno OK ali ne, saj si nekako ne želim in tudi nemorem privoščiti da se sesuje strop dol,saj si razlagam da bi to začelo padat kot domine in gre hiša po gobe...
Je pa hiša grajena mislim da leta 1967, ostale stene so debelejše in pa z zidakov ki imajo luknje vmes ( nevem imena), načrte sem sicer uspel najti ene,vendar nisem prepričan da so od te hiše,saj se nekje 70% načrta ujema s to hišo, 30% pa ne, tako da je tudi možno da so načrt naredili,kasneje pa spreminjali (npr. lokacijo balkona, postavitev sten pri kopalnici ), recimo v načrtu te stene sploh ne kaže v temu nadstropju, le v visokem pritličju,ampak kot že rečeno,niti nisem prepričan več da so načrti pravi.
Graditelj žal ni več živ,da bi kej več informacij dobil.