Odpiranje in zapiranje s.p.-jev

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Že dlje časa opazujem račune enega od gostinskih lokalov. Ime lastnika na računih se menjava na pol leta, v zadnjih 3 letih se je zamenjal 5x. Ostane pa vedno v isti familiji, če pogledaš poslovanje je pozitivno ...
(imena so izmišljena) Nekako tako zgleda vse skupaj:
- odprejo gostilno 1.6.2008 na ime Franc Novak s.p.
- čez pol leta je na računih žena Marija Novak s.p. (grem gledat bizi.si in vidim, da je Franc Novak s.p. prenehal poslovati po odločitvi ustanovitelja)
- čez pol leta je na računih sin Miha Novak s.p. (grem gledat na bizi.si in je Marija Novak prenehala poslovati po odločitvi ustanovitelja)
- čez pol leta se na računih spet pojavi Franc Novak s.p. (Miha prenehal poslovati, enako kot prej)
- čez pol leta na računih spet Marija Novak.

Mislim, meni je ful čudno zakaj bi neka familija kar tako odpirala in zapirala s.p.-je? Ime gostilne, šef, šefica, se ne spreminja, edino študentke se tu in tam menjajo neodvisno od lastništva (kar je običajno).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
To, da nekaj mutijo je vsem jasno. Zanima me, kakšne koristi bi lahko imeli od tega, najbrž kakšne davčne?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni je en kolega razlagal kako je s tem, pa sem pozabil, je pa rekel da je tudi zanj aktualno, da vsako leto zapre in znova odpre.

Ce ne drugega je pri tvojem primeru to, da v povprecju noben nima masivnih prihodkov, zato ima prvo leto nizje prispevke ...

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
To bi jaz enostavno prepovedal, če zapreš s.p. nimaš kaj odpirati najmanj 5 let še enega s.p.; tudi če se bi ugotovile nepravilnosti, bi dal prepoved 10 let kakršnekoli družbe, tudi naročnino za mobitel bi jim prepovedal...nekaj podobnega imaj v avstriji, pa se nobeden kura** ne zafrkava !!!

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Mogoče je to razlog:

obvezna vključitev v sistem DDV (obrazec DDV-P2) V trenutku ko v vašem podjetju dosežete v obdobju zadnjih 12 mesecev 25.000 EUR obavčljivega prometa (povedano preprosto: ko bo seštevek vaših izdanih računov presegel 25.000 EUR), morate na DURS, Dunajska 22 v Ljubljani poslati izpolnjen obrazec DDV-P2 in se tako vključiti v sistem DDV.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
To bi jaz enostavno prepovedal, če zapreš s.p. nimaš kaj odpirati najmanj 5 let še enega s.p.; tudi če se bi ugotovile nepravilnosti, bi dal prepoved 10 let kakršnekoli družbe, tudi naročnino za mobitel bi jim prepovedal...nekaj podobnega imaj v avstriji, pa se nobeden kura** ne zafrkava !!!

Tam imajo kaj takega, samo če narediš izgubo verjetno.

Zakaj pa ne bi smeli tega početi, če ni nezakonito?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Zadeva je zelo enostavna:
1. Prispevki v prvem letu poslovanja so vezani na minimalno plačp
2. Prispevki v nadaljnjih letih so vezani na povprečno plačo in na rezultat
3. Rezultat je sigurno malo drugačen, če podjetje aktivno dela le pol leta
4. Zadnji razlog je verjetno DDV (25.000€ v 12 mesecih)

Če delajo preko s.p. pa ni razlog neplačevanje računov in (nelegalno) izogibanje davkov, saj espejevec sam jamči za obveznosti z vsem svojim premoženjem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Za fizične osebe si cenejši - pri storitvah, seveda.
Lahko malo natančnejše razložiš? Ker ne razumem točno zakaj. A ni treba DDV obračunat?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Za fizične osebe si cenejši - pri storitvah, seveda.
Lahko malo natančnejše razložiš? Ker ne razumem točno zakaj. A ni treba DDV obračunat?

Če nisi ddv zavezanes potem ga ne smeš zaračunati!

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
za fizične osebe izstaviš račun brez ddv.

torej, zavezanec izstavi račun 100€ + 20€(20% ddv) = 120€, ti kot sp, ki ni zavezanec pa samo za 100€. torej si cenejši. pri podjetjih je malo drugače, ker se računa vhodni/izhodni ddv in se kompenzira.

lp

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Verjetno konkretni gostinec nima nižjih cen zaradi neobračunanega DDVja. Razlika ostane njemu. Se pravi, od oka, 12 do 15 % večji dobiček.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce razmisljam pravilno, mu ostane tocno 16.7% od razlike med nabavno in prodajno ceno (kar je vec kakor samo dobicek, ker ima gostinec s prodajo zagotovo se druge stroske kot samo nabavno ceno). Se pravi dobicek je torej v praksi visji za vsaj 16.7%, morda celo nad 20%.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Saj to sem napisal: Drago je ocenil, da zasluzi zaradi neplacevanja DDVja na razliko v ceni 12-15% vec dobicka, jaz pa menim, da zasluzi vsaj teh 16.7% vec dobicka, verjetno pa vec kot 20% vec kakor ce bi placeval DDV. Ce seveda razmisljam pravilno ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
za fizične osebe izstaviš račun brez ddv.

torej, zavezanec izstavi račun 100€ + 20€(20% ddv) = 120€, ti kot sp, ki ni zavezanec pa samo za 100€. torej si cenejši. pri podjetjih je malo drugače, ker se računa vhodni/izhodni ddv in se kompenzira.

lp
Hvala, sem rabil tako razloženo
smile-1.gif
.