Odkup terjatev

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Blizu mojega stanovanja je zazidljiva parcela cca 250m2, ki jo je Geodetska uprava ocenila na 3500€.
V lasti jo imajo trije solastniki v deležih 1/4, 1/4, 1/2. Ta dva, ki imata četrtinke sta čisto zapufana in na njunih deležih imajo banke terjatve v višini cca 2500€ po osebi, skupaj torej cca 5000€.

Mene mika, da bi od bank odkupil te terjatve nato, pa na sodišču dosegel, da bi dobil pol te parcele (oba 1/4 deleža).

Se kdo spozna na te zadeve toliko, da ve če je to sploh izvedljivo in kako se tega lotit?

Hvala.
nahrung002.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Raje daj banki predlog, naj oni postanejo lastniki, pa ti od njih odkupiš.

Sicer pa bo banka rade volje prodala svoje (verjetno neizterljive) terjatve tebi.
In še vedno boš moral po sodni poti priti do lastništva.

Lahko pa stopiš v kontakt direkt z dolžnikom in od njega odkupiš parcelo, denar pa nakažeš direkt banki.
Ti dobiš parcelo, banka denar, dolžnik pa izbris dolgov.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Blizu mojega stanovanja je zazidljiva parcela cca 250m2, ki jo je Geodetska uprava ocenila na 3500€.
V lasti jo imajo trije solastniki v deležih 1/4, 1/4, 1/2. Ta dva, ki imata četrtinke sta čisto zapufana in na njunih deležih imajo banke terjatve v višini cca 2500€ po osebi, skupaj torej cca 5000€.

Mene mika, da bi od bank odkupil te terjatve nato, pa na sodišču dosegel, da bi dobil pol te parcele (oba 1/4 deleža).

Se kdo spozna na te zadeve toliko, da ve če je to sploh izvedljivo in kako se tega lotit?

Hvala.
nahrung002.gif

Vsekakor je pri celi zadevi pomembna tržna cena in ne tista od GURSa. Če je to res 14 EUR za m2 potem ok, sicer pa ne bo šlo skozi.

Je izvedljivo, ne pa pozabiti, da ima preostali solatnik vedno zakonito predkupno pravico, tudi na javni dražbi, če do nje pride.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Sem zdajle dobil najnovejši izpisek iz ZK in očitno je eden od teh dveh četrtinskih solastnikov poplačal terjatve ali pa so zapadle.
Ta drugi ima pa tri upnike dve banki in ena fizična oseba. Skupaj terjajo cca 3200€.
Ne vem, če se mi splača hodit po sodiščih za 8mx8m vrtiček...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
V razmislek, od dveh solastnikov boš odkupil skupaj tisto polovico parcele, odlistal boš jurčke ven, potem pa se boš moral soočit še z lastnikom druge polovice ki pa te bo sigurno hotel zvit za ceno, vedno je tako
smile-1.gif
Daj prvo odkupit tisto 1/2 pa se potem z banko pogajaj, če ne drugega počakaj na javno dražbo kjer pa itak nihče ne bo hotel kupit 1/2 250m2 velike parcele... Skratka jaz bi prvo šel do tistega mojstra ki ima 1/2 in ga zvil za ceno in kupil, potem pa dalje... Lp