oddaja vloge za vzdrževanega družinskega člana

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Mislim da lahko še vedno ugovarjaš, ko boš prejel informativni izračun. Samo se bo malo zavleklo vse skupaj, še posebej če bi moral dobiti vrnjeno.
Sicer pa vprašaj na DURS.

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Jaz sem lani pozabil pa sem potem oddal za tistem, ko sem dobil že odmero. Vendar je bila potem zadeva resena sele septembra. Tako, da ni panike.

kdk

Fizikalc
25. feb 2014
198
29
28
okoli MB
copy/paste iz Brošura za odmero dohodnine 2014
Kaj stori zavezanec, ko prejme informativni izračun
Zavezanec pregleda informativni izračun in preveri:
ali so vpisani podatki pravilni (osebni podatki, podatki o dohodkih, podatki o vzdrževanih družinskih članih, čas vzdrževanja, itn.) oz. ali se ujemajo s podatki, s katerimi razpolaga sam, ali je informativni izračun dohodnine pravilen.
Če ugotovi, da so podatki pravilni, in če se strinja z izračunom dohodnine, mu ni treba storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor (tj. 15 dni od vročitve informativnega izračuna – informativni izračun se šteje za vročenega 15. dan od datuma odpreme, ki je odtisnjen na kuverti), se bo štelo, da se je odpovedal pritožbi, informativni izračun dohodnine pa bo samodejno postal odločba o odmeri dohodnine. Na njeni podlagi bo za zavezanca nastala davčna obveznost. Če bo znesek odmerjene dohodnine na letni ravni večji od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, bo zavezanec doplačal razliko dohodnine, če pa bo znesek odmerjene dohodnine na letni ravni manjši od zneska med letom plačane akontacije dohodnine, bo zavezancu vrnjena razlika dohodnine.
Če se zavezanec ne strinja z informativnim izračunom, mora v roku za ugovor (tj. 15 dni od vročitve informativnega izračuna) vložiti dopolnjen informativni izračun - ugovor, ki se šteje za njegovo napoved za odmero dohodnine. Enako ravna tudi v primeru, če ugotovi, da je davčna obveznost ugotovljena prenizko.
Zavezanec lahko v ugovoru zoper informativni izračun uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Da malo obudim temo...

Mogoče kdo ve kdaj se vrne preplačana dohodnina, če je bil ugovor na info. izračun oddan v predpisanem roku do 30.6.16? Ali je to v avgustu, septembru, oktobru...?

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Se mi je zdelo, da se bo zavleklo
uf-1.gif

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Dam vsako leto januarja in vedno sem dobil nazaj konec julija. Letos pa sem prvič podal ugovor na info. izračun, ker mi niso upoštevali vzdrževanega družinskega člana...