Oddaja poslovnega objekta - odgovornost

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
589
176
43
42
Zdravo,

Situacija je, da že vrsto let oddajam poslovni prostor. Lansko leto decembra, pa se mi je zgodila neprijetna situacija, da se je vnel elektromotor na peči. Na srečo je bil najemnik (delavec) tam in zadevo takoj pogasil. Škode ni bilo razen nov ventilator je bilo treba montirati (peč s podpihom).
Sedaj me pa zanima, kako bi bilo to v primeru, da bi nastal požar in uniči najemnikovo opremo?
Prejšnji teden sem klical dve zavarovalnici. Ena mi noče dat ponudbe - pravi, da mora najemnik sam zavarovati svojo opremo. Druga zavarovalnica je rekla, da mi bo pripravila ponudbo za zavarovanje odgovornosti.

Kakšne imate vi kaj izkušnje/mnenje?
Mora najemnik sam poskrbeti za to?

Najemnik bi tudi rad, da se prostor s klimo ogreva. V primeru, da se odločimo za to, kdo nosi stroške? Sam je že enkrat dodal neke električne grelce, ampak je bil račun za elektriko n-krat višji. Potem bi enako rekel, da tudi za klimo sam nosi stroške, če je taka njegova želja?
Gre za dolgoročni najem.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.254
780
113
Rekel si da imaš dolgoletnega najemnika. Se pravi da si nekako “ustrezata”. Račun za ogrevanje gre njemu, to je edino kar je nekako logično in recimo nujno. Vse ostalo je pa stvar dogovora. Zavarovanje odgovornosti? Ja na kateri znesek pa najemnik ceni svojo opremo? Klima … nekako smiselno je da jo kupiš ti in je potem tvoja. Ampak na koncu se bo tvoje zavarovanje in klima poznalo pri ceni najema. Jaz osebno bi poskrbel za svojo lastnino, najemnik pa za svojo. Ampak, ponavaljam, vse je stvar dogovora. Ti veš kako kvaliteten je vajin odnos in kako preprosto bi našel novega najemnika.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.661
3.681
113
Najemniku povej, da najema stanje tako kot je. Če ima namen kej spreminjat, lahko kupi in spremeni, samo oprema potem ko gre ven ostane not, brez možnosti refundacije. Stroški so pa itak njegova stvar.
Zavarovanje nepremičnine pa itak vsebuje zavarovanje odgovornosti. Najemnik si z ločeno polico lahko zavaruje premičnine.

• Všeč mi je
Reactions: Jeri

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.546
1.535
113
Zelo pomembno faktor pri tej zadevi je ali imaš na zalogi še druge potencialne najemnike, če ti gre tale ven ali pa boš v primeru, da obstoječ odpove pogodbo ostal za daljši čas s praznim prostoroom. Če je to drugo in če ti obstoječ najemnik še redno plačuje potem mu kupi tole klimo in jo zmontiraj na svoje stroške, ker ti bo itak ostala ko/če bo šel ven. Vedno pa se lahko dogovorita v smislu delitve tega stroška, ipd..
Investicijsko vzdrževanje in take izboljšave so načeloma stvar lastnika.
Glede zavarovanja opreme najemnika, se navadno v najemni pogodbi določi, da mora najemnik poskrbeti za ustrezno zavarovanje svoje opreme.

• Všeč mi je
Reactions: Matey, Jeri in tony