Živjo,
nekaj predzgodbe... itq, vsi smo začeli z malim. Kak ekstrakt, po tem biab, na to prehod na allgrain. Pa imaš mali sistem, 20l po rundi. Daš pivo za probat kolegom, vsi pohvalijo. Si misliš, ok, ajde... narediš večji sistem, toliko da ti obiski ne spijejo vsega in da lahko več kot trije spijejo več kot eno pivo preden ga zmanjka... top, znamo kuhat, tudi 100l sistem imamo. Hudo. In kar naenkrat ugotoviš, da hm, piva proizvest nam ni problem. Lahko bi tega piva tudi kar nekaj prodal... no in tu smo.
Kako začeti, če se hočeš iti stvari malo bolj resno.
Trenutno so stvari v stvari take, da poskušam dobiti nekaj osnovnih informacij, oziroma vsaj, kam in na koga se obrnit. Začeli smo pri prostoru, kjer smo na občini hitro ugotovili, da čeprav bi z lahkoto uporabil obstoječi prizidek hiši, to pač ne bo šlo, ker akt prepoveduje odprtje predelovalnega obrata v strnjenem naselju
Nekako imam razdelane formalnosti takole...
moraš odpret firmo:
- je obvezno da je to d.o.o. ali je lahko s.p. ?
moraš najet nek prostor:
- imamo opcijo dobit ugoden prostor - bivša kuhinja-menza propadlega podjetja in oddajajo po delih. Menda bi to moralo zadostiti standardom za čistočo?
pridobiti ustrezna dovoljenja:
- se rabi poleg zloglasnega vodnega dovoljenja (arso) še kaka bizarna zadeva, ki jo je težko pridobiti?
prostor moraš opremit:
- kje dobit informacijo/pravilnik/zakonodajo, kakšne so zahteve za opremo prostorov v pivovarmi (sploh, formalnosti, če so kake specifike, nvm, kako daleč od fermentorjev morajo bit wcji in število njih... no, malo za šalo, ampak glede na zakonodajalce se ne bi čudil cvetkam...)?
- kakšne so zahteve okrog same pivovarske opreme? Kaj "dovolijo" imet/uporabljat. Se preverja le čistoča, ali certifikati opreme,...?
kakšna piva lahko variš, moraš prijavit recept in se po tem vedno držat alkoholne stopnje in grainbilla ter okusa, ali si lahko še vedno, kot hišni pivovar, svoboden? Ali...moraš vsak tip piva ekstra prijavljat in iti skozi drage in nemogoče (?) postopke?
in mogoče iz stroškovne plati, najpomembneje:
- moraš imeti prav fabrško kupljeno kompletno pivovarno in da ti jo nekdo z licenco zmontira in vse?
- ali se tu kdo (oziroma pozna koga) ukvarja z načrtovanjem profi sistemov - torej nekdo, ki bi nam glede na željeni batch size zadeve formalno sprojektiral?
Hipotetično... če uredimo vse formalnosti (firma, prostor, dovoljenja,...), kaj sledi? Pride inšpektor na obisk, preden ti dovolijo proizvodnjo? Ali...ko ti odobrijo lahko kar začneš?
In recimo, da nam gre vse po sreči (papirološko) in da nismo investirali 5-6-7mestne cifre za opremo in bi varili samo na nekem 50l braumeistru (pač kupili bi "najmanjši" zakonsko prejemljiv sistem), ti kaj morejo?
Ker pač, zaenkrat nihče ne namerava pustit službe, ampak pri različnih izmenskih delavnikih, bi trenutno, realno, lahko če bi bla sila tudi dve-tri runde zakuhali. To je že kaj nekaj piva...
Hvala za komentarje, sploh konstruktivne
nekaj predzgodbe... itq, vsi smo začeli z malim. Kak ekstrakt, po tem biab, na to prehod na allgrain. Pa imaš mali sistem, 20l po rundi. Daš pivo za probat kolegom, vsi pohvalijo. Si misliš, ok, ajde... narediš večji sistem, toliko da ti obiski ne spijejo vsega in da lahko več kot trije spijejo več kot eno pivo preden ga zmanjka... top, znamo kuhat, tudi 100l sistem imamo. Hudo. In kar naenkrat ugotoviš, da hm, piva proizvest nam ni problem. Lahko bi tega piva tudi kar nekaj prodal... no in tu smo.
Kako začeti, če se hočeš iti stvari malo bolj resno.
Trenutno so stvari v stvari take, da poskušam dobiti nekaj osnovnih informacij, oziroma vsaj, kam in na koga se obrnit. Začeli smo pri prostoru, kjer smo na občini hitro ugotovili, da čeprav bi z lahkoto uporabil obstoječi prizidek hiši, to pač ne bo šlo, ker akt prepoveduje odprtje predelovalnega obrata v strnjenem naselju
Nekako imam razdelane formalnosti takole...
moraš odpret firmo:
- je obvezno da je to d.o.o. ali je lahko s.p. ?
moraš najet nek prostor:
- imamo opcijo dobit ugoden prostor - bivša kuhinja-menza propadlega podjetja in oddajajo po delih. Menda bi to moralo zadostiti standardom za čistočo?
pridobiti ustrezna dovoljenja:
- se rabi poleg zloglasnega vodnega dovoljenja (arso) še kaka bizarna zadeva, ki jo je težko pridobiti?
prostor moraš opremit:
- kje dobit informacijo/pravilnik/zakonodajo, kakšne so zahteve za opremo prostorov v pivovarmi (sploh, formalnosti, če so kake specifike, nvm, kako daleč od fermentorjev morajo bit wcji in število njih... no, malo za šalo, ampak glede na zakonodajalce se ne bi čudil cvetkam...)?
- kakšne so zahteve okrog same pivovarske opreme? Kaj "dovolijo" imet/uporabljat. Se preverja le čistoča, ali certifikati opreme,...?
kakšna piva lahko variš, moraš prijavit recept in se po tem vedno držat alkoholne stopnje in grainbilla ter okusa, ali si lahko še vedno, kot hišni pivovar, svoboden? Ali...moraš vsak tip piva ekstra prijavljat in iti skozi drage in nemogoče (?) postopke?
in mogoče iz stroškovne plati, najpomembneje:
- moraš imeti prav fabrško kupljeno kompletno pivovarno in da ti jo nekdo z licenco zmontira in vse?
- ali se tu kdo (oziroma pozna koga) ukvarja z načrtovanjem profi sistemov - torej nekdo, ki bi nam glede na željeni batch size zadeve formalno sprojektiral?
Hipotetično... če uredimo vse formalnosti (firma, prostor, dovoljenja,...), kaj sledi? Pride inšpektor na obisk, preden ti dovolijo proizvodnjo? Ali...ko ti odobrijo lahko kar začneš?
In recimo, da nam gre vse po sreči (papirološko) in da nismo investirali 5-6-7mestne cifre za opremo in bi varili samo na nekem 50l braumeistru (pač kupili bi "najmanjši" zakonsko prejemljiv sistem), ti kaj morejo?
Ker pač, zaenkrat nihče ne namerava pustit službe, ampak pri različnih izmenskih delavnikih, bi trenutno, realno, lahko če bi bla sila tudi dve-tri runde zakuhali. To je že kaj nekaj piva...
Hvala za komentarje, sploh konstruktivne