Ocena cene izdelave programske opreme

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kako narediti oceno cene za neko programsko opremo? Sem laik, ki ve le kako bi morala zdeva izgledati. Gre se za specificen software, vsaj v dolocenem delu. Hec je, da je trg sorazmerno majhen, trenutno je samo eno podjetje, ki ima tak software, ki pa ni popoln, popravki pa hum...nimajo casa, ne resourcov, ker verjetno ne vidijo potenciala, a se tu clovek vprasa zakaj si metal denar stran, ce sedaj tega nihce ne uporablja, niti ne promovirajo, ne nic. Nasel nemski dodelan sw, ki pa bo ostal v nemscini verjetno forever. Politika podjetja. Leta 2015 pa zadevo resujemo na roke. In sem prisel na razmisljanje, ce to niso astronomske cifre das narest indijcem ipd.. Kako vsaj priblizno izracunat ceno?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Se pravi ti iščeš nekoga, ki bi izdelal custom programsko opremo za tvoje potrebe? Ocena cene ni tvoja naloga, temveč naloga izvajalca. Ti pa se boš z njo strinjal ali pa tudi ne.

Sicer imaš v Sloveniji precej podjetij, ki se ukvarja z izdelavo programske opreme po naročilu. Prvi koraki naj bodo v to smer, ne v Indijo.

Malo na pamet, ker ne vemo nič o tipu sw, obsegu dela itd. - ali 50k spada pod "astronomsko cifro"?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Tole je recimo nemski sw...http://www.datext.de/Produkte/Dentallabore.aspx

Hec je, da je zame slovenski razvit na 3/4, mogoce vec, bi bilo pa treba dodat ali spremenit dolocene zadeve. Dopolnila smo sporočili a se v enem letu ni nic spremenilo, ker se ubadajo se z drugimi stvarmi itd...Ceprav ne gre za knjigovodsko branzo, vsaj meni administracija vsak mesec pobere prevec casa in zivcev pa sem mala ribica. LOT-e je treba rocno vpisovat, vecina jih niti ne, ampak ob nadzoru so tezave potem. Rad bi, da se material "postrelja" s terminalom in je v zalogi zavedeno vse o njem (crtna, qr kode so gor) in da ko vzamem dolocen material za doloceno stranko, da se vse izpise na dobavnici, racunu, eventuelno certifikatu. Morda nek kodni sistem, da lahko ugotovis v kateri fazi je zadeva in kdo jo dela itd... skratka, zdi se mi, da tega ne bomo docakal, ne vidim pa poante v sw, kjer moram tretjino stvari se vedno poceti pes. Vprasanje tudi kaj pomeni spreminjanje programa za nazaj, niso kaj dosti delali v partnerstvu s kupci in sedaj je kot je.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Ocena cene izdelave programske opreme je v teoriji relativno preprosta. Sestavijo se okvirne zahteve, iz teh se naredi okvirni načrt. Potem se (od zgoraj navzdol po hierarhiji) odgovorne vpraša za okviren časovni obseg dela. Na ta okviren časovni obseg (od spodaj navzgor po hierarhiji) vsak doda še malo časa za rezervo. Potem se izračuna cena na podlagi časa ter števila ljudi ter inženirske cene, s katero podjetje trži svoje delavce (ta načeloma vsebuje že maržo). In tako prideš do cene.

Torej vidiš, da je končna cena pri razvoju programske opreme lahko precej različna (od par 100€ pri študentih do par 10k ali 100k € pri srednjih podjetjih/projektih in milijoni za večja podjetja/projekte).

Nazadnje urejeno:

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Tole je recimo nemski sw...http://www.datext.de/Produkte/Dentallabore.aspx

Hec je, da je zame slovenski razvit na 3/4, mogoce vec, bi bilo pa treba dodat ali spremenit dolocene zadeve. Dopolnila smo sporočili a se v enem letu ni nic spremenilo, ker se ubadajo se z drugimi stvarmi itd...Ceprav ne gre za knjigovodsko branzo, vsaj meni administracija vsak mesec pobere prevec casa in zivcev pa sem mala ribica. LOT-e je treba rocno vpisovat, vecina jih niti ne, ampak ob nadzoru so tezave potem. Rad bi, da se material "postrelja" s terminalom in je v zalogi zavedeno vse o njem (crtna, qr kode so gor) in da ko vzamem dolocen material za doloceno stranko, da se vse izpise na dobavnici, racunu, eventuelno certifikatu. Morda nek kodni sistem, da lahko ugotovis v kateri fazi je zadeva in kdo jo dela itd... skratka, zdi se mi, da tega ne bomo docakal, ne vidim pa poante v sw, kjer moram tretjino stvari se vedno poceti pes. Vprasanje tudi kaj pomeni spreminjanje programa za nazaj, niso kaj dosti delali v partnerstvu s kupci in sedaj je kot je.

Mogoče ti je pa ceneje sofinancirati prevod nemške programske opreme?

Za prevode pa veš, na koga se morš obrnit
smile-1.gif
.

PIC

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Mogoče bo tebi dovolj, da se prevedejo samo izpisi?
Vsaj tistih nekaj papirjev, ki jih daješ strankam.