Obvezna izdaja računov preko programa ki....

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.399
4.970
113
ki onemogoča brisanje in popravljanje računov...

Ena računovodkinja me prepričuje da je z Aprilom obvezno vse račune izdajati preko programa, ki ne omogoča
brisanje in popravljanje računov... (kot Birokrat, Pantheon ipd...)

Ker sem spremljal, se vse to navezuje za primere kjer se gotovinsko posluje z fizičnimi osebami, uporaba registerskih
blagajn in tako imenovanih davčnih blagajn...

Nima to veze za pravne subjekte, ki ne poslujejo gotovinsko...

Jaz izdam račun v Excelu podjetju in dobim nakazilo na moj poslovni račun (s.p.), za to kot vem ne rabim izdajat računa v drugačni obliki kot ga do sedaj...

Edino objavo, ki sem jo našel, je v zvezi z dodatno omejitvijo gotovinskega poslovanja, kar pa spet velja samo za pravne subjekte
ki poslujejo s fizičnimi osebami z gotovino...

Ima kdo kakšen link z več podatki, ker temu bi res rad prišel do dna. Omejitev gotovinskega poslovanja

taunus

Zelenc'
10. apr 2014
4
0
1
Če se ukvarjaš z zavarovalništvom in račune izstavljaš le zavarovalnici, potem lahko še naprej delaš tako kot do sedaj.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Napačne podatke vam dajejo. Račune seveda lahko popravljaš, vendar se mora vse logirat. To velja, če izdajaš račune (ali del njih) fizičnim osebam.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Cakajte zdaj malo, ne kar vsepovprek na pamet... ali je ta zakon bil sprejet ali še ne? Torej če je bil potem več ni dovoljeno uporabljati paragonskih blokcev, prav tako so v tem primeru na DURS-u dobavljivi njihovi računi z njihovim oštevilčenjem in vse ostalo? V zadnjem mesec ni bilo nič govora o tem torej sem 100% da to še ni v veljavi in da je vse enako kot pred 31.3. ....

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
A potem lahko še uporabljam word obrazec za račune za stranke, ki plačajo v gotovini?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A potem lahko še uporabljam word obrazec za račune za stranke, ki plačajo v gotovini?

Tudi mene zanima to, če več tega ne gre me edino čudi zakaj tega ni bilo nič po TV okoli 31.3., ali pa jaz tega pač nisem zasledil....

devine

Zelenc'
13. apr 2014
1
0
1
@Garfield: zgleda da tale računovodja ne ve kaj govori, tako da če je tvoja jo raje zamenjaj. Izdajanje računov z sistemom ki onemogoča brisanje ali kasnejše spreminjanje računov je prepovedano že od 1.7.2013. Pravzaprav niti ni prepovedano, le vsi izbrisi ali spremembe se morajo zabeležiti, kar je praktično isto kot če tega ne bi smel početi. Še vedno lahko popraviš račun, vendar zadeva mora biti vidna, ti pa jo moraš nekako logično opravičit. Kar se tiče paragonskih blokov je tako, da se načrtuje ukinitev, vendar do tega še ni prišlo. Vlada je 5.12.13 sprejela sklep, da se do konca marca napiše predlog zakona o ukinitviji paragoncev, vendar kaj se je zdaj z tem zgodilo nevem. Predvidevalo se je, da bo ukinitev nastopila z 1. aprilom, kasneje se je govorilo da šele z 1. julijem 2014. Sam redno spremljam tole zadevo, pa trenutno še vedno ne vem nič, ker verjetno še sami ne vedo kdaj se bo zadeva začela prakticirat. Glede na zdajšni zakon ki pa velja že od 1. julija 13, pa bi rekel, da z Excellom pač ne moreš izdajati računov, ker le-ta ni v skladu z potrebno zakonodajo, nič ni sledljivo, spremembe se ne shranjujeo itd... Skratka pomojem si v prekršku.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Do zadnjih 2 vrstic vse lepo in prav, na koncu pa si mimo vsekal o excellom in takšnim načinom izpisa računa ...

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
ksz...

Meni so naročili le, da naj vsak izdan račun sprintam na papir. In to je vse. (Če bi moral kdaj kakšnega popravljati, pa bi pač imel storniranega in novega skupaj v evidenci.)

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik tony pravi:
ksz...

Meni so naročili le, da naj vsak izdan račun sprintam na papir. In to je vse. (Če bi moral kdaj kakšnega popravljati, pa bi pač imel storniranega in novega skupaj v evidenci.)
To je to. Lahko pa ga pišeš v Excelu, Wordu, tudi Beležnici, če ti paše ...