Stari, ne mene učit, k sem to delal že vsaj 30x pri seminarskih, diplomskih, magistrskih.
Citat:
Da ti sestaviš kvaliteten vprašalnik rabiš pol leta (vsaj!) ..
Če bi že bilo na tebi, da sestaviš vprašalnik, potem to lahko narediš v parih urah. Razen če misliš za pripravo vprašalnika računati 1.000 EUR, kolikor računa Valicon. Tam kjer jaz delam, sem zadolžen za pripravo vprašalnikov in analize. Ne vem, če sem imel kdaj več kot 3 ure za pripravo vprašalnika in to za naročnika.
Naj ti povem kako je v praksi. Kakih 10% jih pride do tebe v fazi pripravi vprašalnika. Skoraj vsi sami naredijo vprašalnik, sami anketirajo in postavijo hipoteze, neglede na vprašalnik. Probajo sami narest..., ko zagusti s časom kličejo SPSS stručkote, če jim lahko pomagajo. Pri tem ti močno poudarjam, da izračunov SPSS ne zna brati 90% vseh tistih, ki plačajo tvojo storitev. Torej jim moraš povedati, kaj pomeni, če je stopnja značilnosti takšna in takšna, kaj to pomeni za postavljeno hipotezo. Ter zakaj si uporabil ta in ta preizkus! Velikokrat prosijo tudi za 1 uro dodatnih inštrukcij, da jim vse razložiš.
Po korakih bi bilo v teoriji pravilno:
1. Priprava hipotez
2. Priprava vprašalnika glede na hipoteze
3. Izvedba anketiranja
4. Ureditev in kodiranje baze
5. Analiza anket
6. Interpretacija rezultatov
Kako dela stranka:
1. Pripravi vprašalnik
2. Pripravi hipoteze
3. Anketira
4. Ne zna iz vprašalnika (ki je ponavadi slab) preveriti hipotez..., niti ne zna statistike ali SPSS
5. Probava sam in ne gre
6. Prosi za pomoč, pri čemer mu ni dovolj samo izračun. Hoče še interpretacijo in razlago.
Punca naj se usmeri raje v del projekta, ki zahteva strokovnost. Ne pa da sama anketira ali po možnosti vnaša podatke. Pri strokovnosti je tudi največ povpraševanja.
Zakaj sem vprašal za ceno 1 hipoteze? Ker tako sprašujejo stranke. koliko me pride to in to. Težko povedat, ja. Najlažje, če vprašaš koliko je hipotez...in glede na število hipotez postaviš okvirno ceno. Oz. rečeš, da pošlje hipoteze in vprašalnik, pogledaš kako zahtevne so hipoteze, kakšen je vprašalnik in oceniš v 15 minutah koliko časa boš za to zapravil.
Malo usmeritev za tvojo punco.